Ziua Logo
  Nr. 4686 de sambata, 7 noiembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Dosare ultrasecrete
Bulgaria Reformele de sus
Dinamica reformei politice in 1990. Scena politica din Bulgaria a suferit o serie de schim�bari dramatice de la momentul loviturii fostului ministru de Externe, Mlade�nov, indreptate impotriva lui Todor Jivkov si in 1990 va continua in directia democratizarii. Strategia lui Mladenov, care a incercat sa nu-si atraga criticile opozitiei sustinand un proces gradual de schimbare, dupa modelul sovietic, a esuat, avand in vedere rapiditatea cu care opozitia a inceput sa castige teren, precum si datorita aparitiei unui sindicat independent.
Grupurile de opozitie si elementele disidente au fost incurajate de inlaturarea lui Jivkov si au preluat initiativa. In campania pentru alegerile din primavara, grupurile de opozitie, indraznete si bine organizate, ii vor forta pe comunisti sa faca o serie de promisiuni in privinta implementarii unei reforme politice, inclusiv trecerea catre un sistem multipartid si acces egal la media.
Totusi, e foarte probabil ca Partidul Comunist va continua sa aiba un rol important in Guvernul postelectoral. Opozitia va rezista presiunii regimului de a se alatura unui Guvern de coalitie, temandu-se ca va fi implicata in aceasta inrautatire a situatiei economice din tara si ca va pierde din popularitate inaintea alegerilor. Aceasta va face eforturi in vederea dizolvarii fostelor instrumente de control social ale regimului - in special politia securitatii.
Reforma economica
Guvernul bulgar, atat cel de dinaintea alegerilor cat si cel de dupa, va incerca sa stabilizeze economia, dar e putin probabil - in special inaintea alegerilor - ca va adopta reforme fundamentale.
Todor Jivkov a fost inlaturat de la putere printr-o lovitura inauntrul partidului comunist bulgar
In 1990, principalul obiectiv al Guvernului va fi asigurarea de hrana si bunuri de consum - fapt care ar putea duce la cresterea datoriei externe.
Totusi, dincolo de aceasta, Guvernul Mladenov se pare ca pregateste terenul pentru implementarea unei reforme agrare care sa permita privatizarea agriculturii, liberalizarea legii privind investitiile straine si o serie de reduceri bugetare care sa permita scaderea impozitului pentru mai multe intreprinderi de stat.
Armata si serviciile de securitate
Fortele armate si securitatea bulgara nu au fost restructurate, dar in primele luni ale anului 1990 va creste presiunea publica in vederea eliminarii politiei secrete. Guvernul Lukanov a facut primii pasi in vederea restructurarii politiei secrete, abrogand articolul 273 din Codul Penal - care definea si pedepsea actiunile impotriva statului. Cu toate acestea, nu se stie daca temutul Directorat Sase - care monitoriza si controla disidenta - a fost sau nu dizolvat. Aceasta ar putea deveni una din cele mai importante chestiuni in cadrul discutiilor dintre Guvern si opozitie, avand in vedere faptul ca alegerile se apropie. Mai mult, se pare ca cel putin o parte din liderii militari sustin ideea reformarii Partidului Comunist, iar pana la mijlocul lui ianuarie vor fi implementate legile privind "depolitizarea" fortelor armate.
"Decomunizarea"
In privinta schimbarilor, Partidul Comunist din Bulgaria pare sa respecte schema deja cunoscuta a celorlalte partide din Europa de Est. Mladenov i-a inlaturat deja de la conducerea partidului pe apropiatii lui Jivkov, iar oficiali regionali au fost inlocuiti cu persoane care par a sustine reforma. La congresul extraordinar din februarie, au fost inlaturati si o serie de membri importanti ai Comitetului Central. Regimul se va confrunta cu presiunea venita din partea comunistilor radicali, care cer eliminarea a tot ce inseamna vechi, inclusiv numele, ideologia si actuala conducere, pentru a putea asigura supravietuirea acestuia pe noua scena politica. In cazul in care liderii nu vor reusi sa faca o serie de schimbari mai rapide, s-ar putea produce o ruptura si ar putea aparea un nou partid socialist. In primele luni ale acestui an, partidele de opozitie vor face presiuni in vederea eliminarii monopolului comunistilor asupra sistemului politic. In acelasi timp, ar putea creste presiunea publica in vederea demisiei Partidului Comunist. Dupa alegerile din mai, decomunizarea va deveni una din cele mai importante preocupari. In perioda pre si postelectorala, principalul obiectiv al reformatorilor anticomunisti va fi controlul asupra Ministerului de Interne.
Relatia cu Moscova
Reformatorii bulgari par destul de hotarati sa mentina relatii bune cu Moscova, iar opozitia necomunista nu s-a manifestat foarte puternic impotriva sovieticilor. Negocierile continue cu opozitia si activismul politic din ce in ce mai ridicat vor pregati alegerile din mai. Incercarile lui Mladenov de a-i da comunismului o stralucire gorbacioviana ar putea duce la formarea unui Guvern cu o majoritate non - comunista. Dar comunistii (in special liderii comunisti) s-ar putea bucura in continuare de sprijinul popular si ar putea obtine
30 - 40% din voturi.
Ungaria: cel mai bun pariu
"Lovitura" din 1988, impotriva lui Janos Kadar, a dus la un proces sinuos de transformare a Partidului Socialist Muncitoresc Maghiar. Dar, departe de a-si fi gasit puterea si legitimitatea prin aceasta reformare, comunistii au pierdut teren in fata unor partide si grupuri de presiune care doreau reformarea. Unite, Partidul Socialist si Partidul Socialist Muncitoresc (fostul Partid Comunist), nu aveau mai mult de 140.000 de membri, iar sustinerea populara nu le permite sa obtina majoritatea parlamentara. Grupurile de opozitie includ 11 partide puternice - dominate de coalitia Forumului Democratic si democrat - liberali - cateva zeci de grupuri de interese si cateva sute de mici grupuri de presiune. Prin urmare:
- opozitia va domina Adunarea Nationala care va fi aleasa in martie si, in cel mai fericit caz, Partidul Socialist - succesorul legal al Partidului Comunist - poate spera sa devina un partener secund intr-un Guvern de coalitie; acest lucru va diminua si mai mult sansele liderului socialist reformator, Imre Pozsgay - e din ce in ce mai evident faptul ca acesta nu va castiga alegerile prezidentiale (martie- aprilie); - totusi, opozitia este dezorganizata; in cadrul Forumului Democratic, care se pare ca va castiga cele mai multe locuri in Parlament, exista mari divergente de opinie intre grupuri si acesta face pasi marunti in vederea dezvoltarii unui porgram concret; la ora actuala Forumul este vulnerabil in fata unui adversar - ce ar putea aparea in primele luni ale anului 1990 - cum ar fi democrat - liberalii.
Politicile electorale - in special formarea coalitiei - vor domina prima jumatate a anului 1990. Desi, la nivelul conducerii, exista un consens in privinta faptului ca Ungaria trebuie sa se orienteze catre o economie de piata si ca trebuie reduse cheltuielile guvernamentale, procesul de restructurare economica si de reducere a cheltuielilor nu va fi accelerat pana, cel mai devreme, la sfarsitul primaverii. De fapt, structura politica mixta ar putea fi una atat de volatila chiar si dupa alegeri - avand in vedere ca aceste coalitii invata sa convietuiasca - incat eforturile in vederea realizarii unei reforme nu ar fi vizibile decat la sfarsitul anului, sau poate doar la inceputul anului 1991. Totusi, in societatea maghiara terenul necesar implementarii unor reforme economice radicale a fost pregatit datorita Adunarii Nationale si datorita premierului Nemeth.
Reforma economica
Actualele probleme economice ale Budapestei - caracterizate prin cea mai mare datorie pe cap de locuitor din Europa, inflatie, si o stare proasta a afacerilor in general - vor persista destul de mult in anii '90. Guvernul a depasit cu mult obiectivele financiare impuse de FMI si trebuie sa rezolve problemele structurale care decurg din mostenirea lasata de o economie subventionata. Deocamdata, situatia economica din Ungaria e una precara, din cauza ineficientie reformei economice din 1989 si a cheltuielior Ungariei din afara granitelor, care au depasit nivelul asteptat. Recent, Ungaria si FMI au ajuns la un acord in privinta unei scrisori de intentie referitoare la un nou imprumut, dar credibilitatea Ungariei pe piata creditelor a cazut atat de mult incat acest credit ar putea fi insuficient pentru plata datoriilor - aproximativ 3 miliarde de dolari. Daca reformele guvernamentale si cele din sectorul privat ar fi implementate, acestea ar duce la inchiderea a cel putin 50 de intreprinderi de stat, la dublarea numarului somerilor, care ar ajunge la 100.000 si la o inflatie ridicata. Toate aceste masuri ar putea spori nemultumirile populatiei. Daca Budapesta ezita,inca o data, sa elimine cauzele care au dus la actuala situatie economica, costurile vor fi si mai mari, printre acestea numarandu-se: cresterea presiunii inflatiei, reducerea sprijinului financiar acordat de Guvern, cresterea deficitului bugetar, deteriorarea relatiilor cu FMI si cu potentialii investitori din Vest. Reformele vor starni nemultumiri, iar pe termen scurt nivelul de trai va putea scadea, fapt care ar putea duce la proteste publice. Saracia e un fenomen raspandit in Ungaria - chiar daca majoritatea observatorilor refuza sa tina cont de asta - partial, datorita unei perioade de cativa ani in care inflatia a depasit 15 %. Pana acum, maghiarii si-au folosit noile libertati pentru a nu se implica in viata politica si pentru a avea doua sau trei slujbe. Avand in vedere ca presiunile interne si externe indica faptul ca pe viitor, in Ungaria masurile vor fi si mai dure, maghiarii vor deveni din ce in ce mai interesati de viata politica.
Armata si serviciile de securitate
Se pare ca un grup interministerial a reusit sa gaseasca solutii in vederea reducerii sumelor necesare ministerului de Interne, trecerii politiei in subordinea autoritatilor locale si reducerii aparatului de informatii externe. Probabil ca in primele luni ale anului 1990 se vor vedea primele progrese in implementarea majoritatii acestor reforme. Reformistii maghiari au facut pasi importanti in vederea eliminarii vechilor mijloace de reprimare sociala, cel mai important fiind dizolvarea "Garzii Muncitorilor". Nu in ultimul rand, mai multi fosti membri ai politiei secrete au fost prinsi ca spionau partidele de opozitie, fapt care a accentuat si mai mult neancrederea in organizatiile de securitate.
"Decomunizarea"
In 1990, un nou Guvern maghiar va reusi sa puna in aplicare legislatia pe baza careia vor fi eliminate organizatiile politice ale partidului din fabrici, din serviciile publice si din fortele armate. Aceste legi au pregatit terenul pentru eliminarea influentelor comuniste mai mult ca in oricare alt stat fost membru al Blocului Sovietic. Rezultatele vor iesi la iveala mai greu, dar vor fi evidente dupa alegerile din primavara. Performantele electorale ale socialistilor si comunistilor, atat la alegerile parlamentare cat si la cele prezidentiale, vor da tonul pentru campanie.
Relatia cu Moscova
Victoria opozitiei in viitoarele alegeri ar spori numarul persoanelor care doresc retrage�rea din Pactul de la Varsovia si ar intensifica cererile privind integrarea Ungariei in institutiile din Europa de Vest. Ar putea fi organizate demon�stratii impotriva sovieticilor - in special in randul tinerilor - in cazul in care Moscova se va dovedi intransigenta in privinta retragerii trupelor.
Alegerile din aprilie sau mai vor fi cel mai important eveniment din 1990 - alegerile parlamentare din martie, urmate de cele prezidentiale. Acestea vor clarifica viitorul si rolul Partidului Comunist din Ungaria in viata politica, reprezentand in acelasi timp un referendum national privind reforma economica.
Ioan TUDOR 
 Afisari: 281  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Criza FSN    1 comentariu
  Stalin, Clanul gruzin si cultul personalitatii    1 comentariu
  Stalin, parintele si stapanul    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Cercetarea lasa Curtea de Conturi perplexa (4326 afisari)
 Generalul Eremia umilit de Basescu (4088 afisari)
 HAOS.RO (2243 afisari)
 Cabinetul Negoita varianta primarilor 80% (1939 afisari)
 Masacru la US Army (1756 afisari)
 Sex in sala de sedinte! Camerele de supraveghere nu au ratat nici un moment - VIDEO (6300 afisari)
 Basescu nu l-a lasat pe Mircea Dinescu sa vorbeasca la Cetate: Eu la un miting organizat pentru mine nu il las sa ia cuvantul (VIDEO) (4620 afisari)
 Monica Columbeanu catre partenerul sau de la "Dansez pentru tine": Dintre noi doi, tu esti retardatul! (4487 afisari)
  Sondaj CCSB: Basescu va castiga primul tur al alegerilor, dar va pierde in cel de-al doilea tur (3879 afisari)
 Sexy Jessica Alba, batuta cu o curea peste fund inainte de o partida de sex nebun (FOTO/VIDEO) (3651 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02706 sec.