Ziua Logo
  Nr. 4684 de joi, 5 noiembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Presa ucraineana suparata pe Romania
Mai multi experti de la Kiev avertizeaza asupra faptului ca relatiile Ucrainei cu Romania ar putea intra intr-o "faza fierbinte". Potrivit unui articol aparut in publicatia ucraineana Stoliciniie Novosti, citat de Agerpres, Bucurestiul nu a renuntat la ideea reconstituirii Romaniei Mari, prin alipirea unor teritorii ale Ucrainei, Republicii Moldova si Ungariei.
In ciuda faptului ca Romania nu a recunoscut nici pana in prezent independenta Kosovo, presa ucraineana sustine ca "precedentul kosovar" reprezinta pentru tara noastra un model in privinta modului in care pot fi emise "legal" pretentii asupra unor teritorii straine. Acuzand clasa politica ucraineana de axarea exclusiva pe lupta politica interna, legata de camapania electorala, ziarul afirma ca autoritatile de la Kiev ignora acest pericol la adresa integritatii teritoriale a Ucrainei, reprezentat de dorinta nedisimulata a Romaniei de a-si "realipi pamanturile istorice", Bucovina si o parte a regiunii Odesa. Citandu-l pe Serghei Tighipko, fost presedinte al Bancii Centrale a Ucrainei, publicatia scrie ca raspandirea influentei romane in Republica Moldova si in regiunile ucrainene de frontiera a devenit o prioritate a autoritatilor de la Bucuresti, iar in acest scop ele apeleaza la intregul aparat propagandistic si chiar la "metode teroriste". Mai mult, fara sa aminteasca nimic de existenta Tratatului privind regimul frontierei de stat romano - ucrainene, colaborarea si asistenta mutuala in probleme de frontiera, intrat in vigoare in mai 2004, Stoliciniie Novosti acuza si presa romana de faptul ca in ultimul timp promoveaza ideea ca garanitele romano - ucrainene nu ar fi garantate prin acorduri internationale si deci ar putea fi revizuite. O alta sursa de tensiuni, care complica relatiile dintre cele doua tari, este si canalul de mare adancime Dunare - Marea Neagra, ziarul precizand ca partea romana, cu ajutorul aliatilor sai occidentali, incearca sa-si pastreze monopolul asupra obtinerii de venituri din taxele de tranzit. Concluzia ziaristilor ucraineni este insa ca, un razboi intre Romania si Ucraina, din cauza acestor probleme, este putin probabil. Totusi, publicatia mentionata avanseaza urmatorul scenariu: dupa un rezumat pozitiv al unui referendum privitor la revenirea populatiei locale la Patria - Mama, organizat in teritoriile disputate, "armata romana eliberatoare de sub jugul ucrainean" va incerca sa testeze capacitatea de reactie a fortelor ucrainene.
Ioan TUDOR, ioan.tudor@ziua.ro 
Alte articole
  Cazul Insulei Serpilor reloaded    (Externe, 2009-02-19)
  Presa germana: Romania, cea mai corupta tara UE    (Externe, 2007-09-19)
  Politolog rus: Nu Rusia, ci Romania reprezinta un pericol major pentru Ucraina    (2008-10-01 08:07)
  Deputat ucrainean: Kievul a facut tot ce putea pentru ca Romania sa aiba castig de cauza la Curtea Internationala de Justitie    (2008-09-24 14:46)
  Iuscenko este acuzat de partidul Iuliei Timosenko de incheierea unui acord secret cu Romania, in privinta cedarii Insulei Serpilor    (2008-09-10 11:50)
  Kievul "scoate ochii" Romaniei pe motive de poluare transfrontaliera    (2008-04-11 19:07)
  Insula Serpilor, un subiect evitat de ambele parti    (2007-10-30 18:30)
 Afisari: 1310  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Malul de nord al Dunarii - si teritoriul aferent furat Romaniei - trebuie reintregit Rep. Moldova ..   de Omul cu Picioare foarte Paroase
A r h i v a
  Curtea repara ce au stricat partidele    13 comentarii
  Vaccinul cu Boc    3 comentarii
  Croitoru a cazut pe versuri    3 comentarii
  Misiune incheiata    2 comentarii
  Pasii care urmeaza si spectrul alegerilor anticipate    3 comentarii
  Gripa se intinde    9 comentarii
  Fara campanie    
  Bolnavii discriminati dupa varsta    4 comentarii
  Vaticanul maniat pe CEDO    21 comentarii
  Ziarele vuiesc    1 comentariu
  Mossadul si Operatiunea "Livada"    10 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Mossadul si Operatiunea "Livada" (2332 afisari)
 Curtea repara ce au stricat partidele (2211 afisari)
 Stampilim, Maria Ta! (1853 afisari)
 Israelul captureaza un vas iranian (1390 afisari)
 Croitoru a cazut pe versuri (1388 afisari)
 Fort Hood,Texas: Masacru in cea mai mare baza militara din lume - 12 morti si 31 de raniti (4586 afisari)
 Cititi cel mai tare banc din lume! (4079 afisari)
 Dupa 20 de ani: Autorul deturnarii Revolutiei, Ion Iliescu, se rafuieste cu cei care ii cer adevarul despre decembrie '89 (2870 afisari)
 Scandal la "Dansez pentru tine": Unii concurenti acuza juriul de aranjamente (VIDEO) (2314 afisari)
 Afla aici daca faci parte din categoria cu risc mare de infectie cu AH1N1! (2249 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01680 sec.