Ziua Logo
  Nr. 4675 de luni, 26 octombrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Numitor comun: escrocherii derulate sub impresia ca sunt intangibili
Meir si Covei, colegi de "zdup"
-- Un mare semn de intrebare ramas dupa arestarea preventiva a controversatului om de afaceri israeliano-roman Nati Meir, acuzat de inselaciune prin utilizarea de bani fara valoare, se refera la provenienta bancnotelor respective, purtand inscriptia "specimen".
Ipotezele de la care se porneste in elucidarea problemei merg catre posibile concluzii, foarte interesante. Deocamdata, inculpatul nu a deslusit enigma, dar a transmis un mesaj oarecum subtil, sugerand ca ar putea spune multe, daca ar fi eliberat. Cui ii este adresata provocarea?
Banci centrale, Interpol, Europol...
Bancnotele inscriptionate "specimen" au aceasta mentiune inscrisa vizibil pe avers si pe revers, pe diagonala, de obicei cu cerneala rosie, fiind folosite de institutii precum bancile centrale sau Interpol, pentru informare sau ca referinta in expertize. Bancnotele respective prezinta toate caracteristicile celor autentice, dar nu au putere circulatorie si sunt fara valoare, neputand fi acceptate nicaieri, in plati, au precizat experti in domeniu. Specimenele sunt destinate exclusiv spre informare si sunt difuzate, in anumite conditii, de catre bancile centrale de emisiune tuturor celorlalte banci centrale din lume sau altor institutii precum: muzee, edituri specializate ce publica anumite cataloage despre bancnote, Interpol, Europol. Cand si unde este cazul, specimenele se folosesc, de catre institutiile autorizate, ca referinta pentru expertize, daca exista suspiciuni cu privire la autenticitatea unor bancnote, mai spun expertii. In prezent, imagini ale bancnotelor in circulatie pot fi gasite si pe site-urile bancilor centrale de emisiune, astfel incat cel care doreste sa verifice autenticitatea unei bancnote suspecte poate rapid compara caracteristicile acesteia cu fotografiile aflate pe site, fara a avea la dispozitie un specimen.
Fostul deputat PRM Nati Meir a fost pus sub arest pentru 29 de zile, dupa ce mai multe persoane au depus plangeri pe numele lui pentru inselaciune, procurorii efectuand expertize pentru a stabili provenienta bancnotelor de 500 de euro inscriptionate cu "specimen", gasite in sediul de campanie al lui Meir. Procurorii arata ca Meir aseza banii in pachete, pe mijlocul fiecarui pachet fiind aplicata o banda alba din hartie, asemanatoare cu cele puse de banci, care acoperea inscriptia "BON POUR UN TOUR. SPECIMEN". Pentru a-si convinge victimele, Meir le chema la sediul de campanie, unde le arata un rucsac plin cu bancnote false de 500 de euro, spunandu-le ca are de unde sa plateasca imprumutul convenit. Anchetatorii continua cercetarile in cazul lui Nati Meir, pentru a stabili de unde provin banii pe care era inscriptionat cuvantul "specimen", dar si pentru a-i identifica pe eventualii complici ai acestuia, se arata in referatul procurorilor trimis la instanta pentru emiterea mandatului de arestare.
"Presedintele" fara sireturi
Evolutia lui Nati Meir pare destul de ciudata, el neputand sa ajunga de unul singur la situatia sociala si materiala care a precedat arestarea sa. Dupa ce a abandonat meseria de pro�fesor in Israel si a intrat in afaceri, el a intrat si in vizorul Justitiei, fiind condamnat in doua randuri, in tara natala. Focalizandu-si ulterior atentia asupra Romaniei, de unde proveneau bunicii sai, a ajuns in medii nu tocmai sanatoase, din momentul incercarilor de a dobandi mari avantaje materiale, cu orice pret. Astfel, el ar fi incercat, printre altele, sa demareze o afacere internationala cu armament, combinandu-se cu liderii tiganilor craioveni. Nu a avut succes, dar - potrivit reclamatiilor acestora din urma - ar fi incercat sa-i escrocheze, promitandu-le imprumuturi uriase, contra unor garantii minore. Ca sa fie credibil, el a invocat o mare mostenire, apoi un imprumut, care i-ar fi venit din America. In jocul la cacealma a plusat, referindu-se si la un misterios domn B.F., sef in serviciul secret al Internelor, care l-ar fi sprijinit. Arestat totusi preventiv pentru 29 de zile, Meir s-a prezentat in fata ziaristilor cu pantofii fara sireturi, lansand un avertisment, nu se stie catre cine: "Daca scap de aici si candidez, dau in gol ce stiu!". Intrebat cum a fost prima noapte petrecuta in celula, el a raspuns: "Foarte greu!" si a adaugat ca a petrecut ceva timp cu Iustin Covei, fiul unui magistrat craiovean, arestat si el, pentru fraude cu carduri bancare.
Adrian-Nicolae POPESCU - adrian.popescu@ziua.ro 
 Afisari: 1520  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Da de unde...   de evreu mandru din israel
Deputat PRM   de Atamild
sunt mai mult ca sigur   de realistul
trei cuvinte, Nati Meir puscarias   de klila
Pleasca nesperata    de nellu
A r h i v a
  Legea nu e aceeasi pentru toti    1 comentariu
  Fuga dauneaza traficului    
  Expertiza pentru Turcu    
  "Vise" toxice la concert    
  Avansari de Ziua Armatei    
  Fetita gasita moarta    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 A facut sex cu 900 de barbati (3452 afisari)
 Economia Romaniei in aer (2295 afisari)
 SUA in stare de urgenta (1863 afisari)
 Basescu renunta la demnitate pentru voturi (1764 afisari)
 Windows 7. Start (1753 afisari)
 Socant: Medicii au suprins momentul in care sufletul unui pacient se ridica deasupra trupului!  (6782 afisari)
 A ramas cu un san pe-afara, in plina emisiune culinara (VIDEO) (3482 afisari)
 Barbatul care apare in visurile a mii de indivizi - FOTO (2944 afisari)
 A ramas cu penisul blocat intr-o banca din parc! - VIDEO (2824 afisari)
 La 16 ani, Angelina Jolie s-a culcat cu iubitul mamei sale (2801 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00962 sec.