Ziua Logo
  Nr. 4653 de miercuri, 30 septembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Axa Kremlin-Budapesta opereaza la Chisinau
George SCARLAT, george.scarlat@ziua.ro 
Ungaria a capatat o mare influenta in Republica Moldova. Budapesta a reusit acest lucru prin acapararea unor functii cheie. Kalman Mizsei este trimisul special in Moldova al lui Javier Solana, Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa. Ambasada Ungariei la Chisinau elibereaza vizele Schengen pentru moldoveni, iar generalul de brigada Ferenc Banfi este seful misiunii EUBAM, care trebuie sa ajute la securizarea granitei moldo-ucrainene.
Kalman Mizsei a sustinut politicile Kremlinului si regimului Voronin, desi avea mandat sa realizeze politica UE, de sprijinire a proceselor democratice din R. Moldova. El si-a permis sa critice refuzul Romaniei de a semna Tratatul de baza cu Moldova sau relaxarea conditiilor de redobandire a cetateniei romane de catre moldoveni, desi acestea sunt atribute suverane ale statului roman.
In ce priveste misiunea europeana EUBAM, generalul Banfi a avut pe mana 24 milioane euro din bugetul pe 2007-2009, plus 10 milioane euro pentru proiectul BOMMOLUK, plus alte milioane primite de la statele membre UE. Zona nistreana este un centru international al comertului cu armament, asa ca nu se stie pe ce sunt cheltuiti banii contribuabilului european. Oare pe unde or exporta arme in zone de conflict uzi�nele din Rabnita sau Tighina, fara sa observe Banfi?
Cat despre Ambasada Ungariei, care administreaza Centrul de vize Schengen de la Chisinau, e greu de explicat de ce o tara care nu intrase inca in Spatiul Schengen era calificata sa acorde aceste vize moldovenilor. Era normal ca o tara aflata deja in Schengen sa elibereze vizele.
Prin eliberarea vizelor Ambasada Ungariei poate sa conditioneze cetatenii moldoveni ce prezinta interes. De asemenea, are acces la datele personale a mii de solicitanti de viza. Acestea sunt date private despre familie, ocupatie, adresa, fotografie, ce ar putea fi folosite in scopuri secrete. Prin intermediul datelor din formulare Budapesta stie permanent unde si cand calatoresc politicieni, ziaristi, oameni de afaceri moldoveni si la invitatia cui.
Mihaly Bayer, ambasadorul precedent al Ungariei la Chisinau, a fost pregatit in tinerete la Institutul de Relatii Internationale de la Mosco�va, o pepiniera de cadre a KGB. Inainte de 1989 a lucrat la Ministerul de Externe de la Budapesta. A indeplinit misiunea secreta privind reluarea relatiile diplomatice dintre Israel si Ungaria din 1987 in 1989. Are o cariera tipica pentru un ofiter de informatii dintr-o tara fosta comunista. Bayer a declarat intr-un interviu ca Moldova nu trebuie sa adere la UE.
Gyorgy Varga, succesorul sau, cadru militar din 1981, a absolvit Facultatea de Diplomatie Militara in 1989 si apoi a lucrat ca analist la Ministerul Apararii de unde s-a transferat la Ministerul de Externe si a fost sef de sectie la departamentul pentru ungurii din strainatate, principalul sponsor al iredentismului din tarile vecine Ungariei.
Cu siguranta, si Varga este ofiter de informatii.
Laszlo Tokes e singurul politician "roman" care se opune acordarii cetateniei romane pentru moldoveni, sub pretextul fantezist ca acestia vor fi "colonizati" in Harghita si Covasna. Tokes actioneaza la ordinul Budapestei.
E greu de spus care ar fi interesele Ungariei in Moldova. Exporturile sale in Moldova au fost de numai 97 milioane dolari, adica 0,9% din total. Mai degraba Ungaria e interesata sa negocieze cu o terta putere informatiile si influenta pe care le detine in Moldova, pentru a obtine alte favoruri la schimb. Adica, mai
pe romaneste, lucreaza pentru rusi.
 Afisari: 1474  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 15 Afiseaza toate comentariile  
Andrasy nu mai face furori la Viena pentruca vin rusii cu sacii cu dolari ! Saraca Sisi ar trebui   de ionion
Excelent editorial, d-le Scarlat. Esenta lui este ca ungurii tot curvele rusilor au ramas !   de CALUGARU
Scarlat: minciuni si tampenii   de cumanus
Am trecut prim masinaria ungureasca de la Chisinau.   de Igor
hate to say I told you so...   de Anca2008
Ghimpu si cu Filat trebuie sa fie constienti de pericolul unguresc care este de fapt numai   de ionion
Ungaria insa devenind aliatul Moscovei va excita partea populista din anumite provincii   de ionion
Ungaria foloseste Basarabia in starea actuala mai ales cand din nou republicanii romani   de ionion
Basarabenii impreuna cu Filat nu-si dau seama ca au devenit arma cu care Ungaria    de ionion
Vai ce veselie mare...   de Zold Janos
ha! Ce noutate veche !! Rusia su\i Ungaria au interese convergente. Si nitel divergente de    de Ghita Bizonu'
ungurii dispar   de vamid
Ungaria si Moscova au interese fratesti in dauna romanilor ,iar o Romanie Mare ii ingrozeste    de Ion Ionescu de la Brad
Si ce a-ti fi vrut?   de Zold Janos
corect...   de dorumare
A r h i v a
  Cuibul de viespi    1 comentariu
  Agonia oratoriei    4 comentarii
  Secui, vi se pregateste ceva!    2009-09-08
  Rusia ne scoate de pe lista neagra    2009-09-02
 Top afisari / comentarii 
 Romania ridiculizata la CEDO (3937 afisari)
  Mutarea ZIUA la sahul lui Basescu (2796 afisari)
 Tatal crizei (2575 afisari)
 Mircea Geoana merge pe mana generalului Olaru (2534 afisari)
 Axa Kremlin-Budapesta opereaza la Chisinau (1474 afisari)
 Barbatul care a omorat-o pe Mihaela Runceanu: Eu nu mai trebuia sa ajung in seara aceea acolo (3904 afisari)
 O actrita porno de 54 de ani vrea sa fie... tata (VIDEO) (3806 afisari)
 Paul Goma: Pe bestia de Plesita eu l-am facut cunoscut. Acum ca e mort, sa fie sanatos! (2977 afisari)
 O fotografie cu Brooke Shields goala, la zece ani, vedeta unei expozitii dedicata actelor sexuale explicite (2250 afisari)
 Traian Basescu: La ce-mi foloseste ca stiu ca Neagoe Basarab a domnit intre 1412-1421? La nimic, pentru ca nu stiti, domnule presedinte! (VIDEO) (2113 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.81500 sec.