Pot fi atinse cele trei tinte intr-un termen rezonabil? Constituie categoriile sociale afectate de aceste initiative tinte electorale? Sau Cotroceniul are, pur si simplu, proiecte altruiste? Sau asistam doar la inca o diversiune? Menita sa mute agenda publica din zone periculoase catre zone spectaculoase?
Nu este complicat sa raspund la intrebarile de mai sus. Chiar deloc. A le permite tinerilor intre 16 si 18 ani sa voteze, sub pretextul ca au dreptul sa munceasca si, in consecinta, au dreptul sa si decida politic, este o chestiune care merita desigur discutata. Numai ca altadata. Cand? Atunci cand va veni momentul sa schimbam Constitutia. Printr-un referendum. Pentru moment chestiunea este cosmica. Sau, mai pe intelesul tuturor, vazduhista. Un simplu exercitiu politic. O utopie. De fapt o diversiune. Legalizarea prostitutiei si dezincriminarea consumului de droguri puteau fi solutionate prin noul Cod Penal. La cateva luni dupa ce, printr-un abuz, institutia prezidentiala, care constitutional nu are dreptul la initiativa legislativa, a pasat Guvernului proiectul noului Cod Penal, dupa care Guvernul a santajat Parla�mentul printr-o asumare de raspundere, iata ca Traian Basescu se gandeste bine si vine cu doua initiative care de fapt tin de Codul Penal. Din nou diversiunea este clara. In ambele cazuri.
Dar de ce a procedat astfel Traian Basescu? Ce l-a manat pe el in lupta? Ce a urmarit de fapt? Aflandu-ne in plina campanie electorala, chiar daca seful statului spune ca inca nu s-a hotarat, pentru a face turism politic pe bani publici, sunt tentat sa imi imaginez ca tintele sale, prin aceste demersuri ciudate, sunt segmente electorale. Este tentant sa iti imaginezi ca voteaza milioane de copii cu varste cuprinse intre 16 si 18 ani sau sute de prostituate sau sute de mii de persoane dependente de droguri. Totusi, din motivele pe care le-am aratat mai sus, acest obiectiv nu poate fi atins. Pentru ca niciuna dintre schimbarile la care se refera institutia prezidentiala nu poate fi operata pana la alegeri. In consecinta, scopul nu este decat indirect de natura electorala. Traian Basescu incearca sa ocupe spatiul public cu teme nepericuloase pentru situatia pe care a gestionat-o in calitate de "presedinte-jucator". Adica, de parte a Executivului care invadeaza si conduce Guvernul. El este constient ca poarta o mare raspundere pentru efectele crizei, multiplicate si agravate prin proasta guvernare si coruptie la varf. De ce sa se discute despre salarii si pensii, pe care statul nu mai este capabil sa le dea din propriile resurse, si nu despre subiecte infinit mai putin periculoase cum sunt curvele, adolescentii si drogatii?
Si, astfel, Traian Basescu a mai castigat doua-trei zile. Dupa ce asemenea teme, care nu sunt altceva decat plase de salvare, se epuizeaza, pun pariu ca foarte repede, fie Traian Basescu, fie ciracii sai vor lansa noi subiecte de senzatie. Noi diversiuni. La TVR, la Radio Romania, la B1TV sau, de ce nu, in goarna confectionata din hartia Evenimentului zilei.