De cand Codul Fiscal s-a modificat, iar taxele care se incaseaza in euro au ca data de referinta 1 octom�brie al anului precedent pentru anul in curs, asistam la un soi de atac pe devalorizarea leului. Practic, pentru ca la buget sa ajunga cat mai multi bani, autoritatile fac tot posibilul ca un euro sa valoreze cat mai multi lei.
Asa s-a intamplat si anul trecut, cand, la inceputul lunii septembrie euro se invartea in jurul a 3,5 lei, pentru ca la 1 octombrie sa depaseasca 3,7 lei. Asa se intampla si acum: dupa ce euro "s-a cantonat" in jurul valorii de 4,23 lei, ieri, cursul afisat de BNR a ajuns sa depaseasca 4,27 lei. Probabil ca pana la 1 octombrie "va reusi" sa depaseasca 4,3 lei/euro. Iar, daca la inceputul lunii urmatoare cursul euro va fi 4,3 lei si nu 4,2 cat a estimat Comisia Nationala de Prognoza, incasarile la buget vor creste cu peste 80 milioane de euro anul viitor. Cu acesti bani, 500.000 de romani ar putea avea pensiile asigurate timp de o luna. Sigur, sunt si voci care vad in devalorizarea subita a leului un atac speculativ, asa cum s-a intamplat in noiembrie anul trecut, sau dimpotriva, ca jucatorii pe valutele emergente parasesc regiunea, pentru ca nu mai considera atractive aceste monede. Cursul de schimb anuntat ieri de BNR a urcat cu circa doi bani (0,46%), pana la 4,2747 lei/euro, nivel care nu a mai fost atins de aproape sase luni, pe o piata cu volatilitate crescuta, leul fluctuand intre 4,2670 si 4,30 unitati/euro, corelat in general cu majoritatea valutelor emergente din zona. Analistii resping ideea unui atac speculativ. Ramane insa problema asemanarii variatiei cursului ca si anul trecut in preajma lunilor septembrie si octombrie. Astfel, la 1 septembrie anul trecut, cursul valutar euro/leu era de 3,52 si a urcat la 3,72 lei pentru un euro la inceput de octombrie. Diferentele pot fi semnificative la volume mari. Pentru anul 2010, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a estimat un Produs Intern Brut de 568,5 miliarde de lei si un curs mediu al monedei euro de 4,2 lei. Un calcul simplu ne arata ca, pentru 2010, CNP estimeaza un PIB de circa 135 miliarde de euro. Intr-un an normal, incasarile la buget din accize sunt reprezinta aproximativ 2,6% din PIB. Adica, anul urmator, statul ar trebui sa incaseze din accize aproximativ 3,51 miliarde de euro. Daca am calcula accizele incasate la cursul mediu al CNP, de 4,2 lei/euro, statul ar incasa 14,7 miliarde de lei. Daca nivelul cursului ar urca cu numai 0,1 lei, adica un euro ar ajunge la 4,3 lei, incasarile la buget ar urca pana la 15,1 miliarde de lei. Adica statul ar beneficia de 350 milioane de lei in plus numai din devalorizarea leului cu 10 bani! Cum pensia medie este de circa 714 lei lunar, se poate spune ca, "dintr-un condei", statul ar putea plati linistit pensiile la aproximativ 500.000 de romani!
De remarcat, tot in valuta, euro sau dolar, sunt calculate si alte taxe, precum "centul pe litrul de carburant" sau taxa de prima inmatriculare. Astfel, devalorizarea cu 10 bani a leului ar aduce beneficii enorme bugetului!
Fara randament
Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank Romania, sustine ca deprecierea are loc in contextul publicarii datelor despre inflatie in regiune. Toate acestea au aratat o inflatie mai redusa decat se asteptau analistii, iar datele despre luna august sunt un indicator despre anul agricol. Analistii se asteptau ca anul acesta agricol sa fie unul relativ slab, cu presiuni asupra produselor alimentare. Presiunile fiind mai slabe, inseamna ca bancile centrale pot sa reduca ratele de dobanda de politica monetara. Astfel, tarderii evita monedele emergente care nu mai au randamente atragatoare.