Ziua Logo
  Nr. 4630 de joi, 3 septembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Ce nu stie Madonna
-- 95 la suta dintre minorii sub 14 ani prinsi la furat in Spania sunt tigani * In Milano, un copil "face" si 12.000 de euro pe luna
Autoritatile spaniole si italiene reclama o crestere a furturilor facute de minorii romi pe strazile din Madrid si Milano. Micii infractori au varste de pana in 13 ani si prefera ca "loc de munca" bancomatele.
Conform unui articol aparut pe BBC, mii de copii romi sunt fortati sa cerseasca pe strazi si sa fure, in timp ce organismele de implementare a legii par neputincioase in fata acestui fenomen, ale carui cauze, potrivit publicatiei, se afla in Romania.
Potrivit politiei din Madrid, 95 la suta dintre copiii sub 14 ani prinsi la furat pe strazi sunt romi originari din Romania. Deoarece varsta la care acesti copii pot fi trasi la raspundere penala in Spania este de 14 ani, politia este neputincioasa.
Jurnalistii britanici dau ca exemplu cazul unei ado�lescente de origine romana de etnie roma care le-a spus ca poate fura linistita pana va implini varsta de 14 ani pentru ca pana atunci nu are nimeni ce ii face. La doar 13 ani, Daniela poate face si trei sute de euro dintr-un singur jaf. "Doar politia ne poate prinde. Ne iau banii cu care ne prind la noi, ne duc la un centru pentru minori, iar centrul ne lasa sa plecam", explica fata, adaugand ca fura pentru a-si ajuta mama sa construiasca o casa in Romania. Furturile se fac, fireste, in functie de situatia de pe teren. De regula, copiii-hoti profita de elementul surpriza. Spre exemplu, in timp ce atentia unei persoane care extrage cash de la un bancomat este distrasa de un complice, un copil smulge banii si fuge.
Taberele romilor din statele latine ale Europei sunt renumite. Aici conditiile sunt aproape inumane, cu sobolani care umbla nestingheriti printre gunoaie si lipsa totala a oricarei instalatii sanitare. Multe retele de trafic de persoane, hoti, violatori si persoane care comit felurite infractiuni isi gasesc in aceste locuri adevarate oaze de siguranta impotriva arestarilor iminente.
AaMilano, operat la buzunare
La Milano, in 2007, imediat dupa ce Romania a aderat la Uniunea Europeana, politia a remarcat o crestere a furturilor, inclusiv a celor din buzunare, la originea carora se aflau copii romi. Politia a lansat o ampla ancheta, care a inclus ascultarea de telefoane si supravegherea, in urma careia a reiesit ca bande de infractori se foloseau de copii pentru a realiza profituri importante.
"Intr-o luna, fiecare copil castiga in jur de 12.000 de euro. Daca inmultim aceasta suma cu 50 de copii, ajungem la o suma uriasa", explica Francesco Messina, cel care a condus operatiunea politiei.
Conform jurnalistilor britanici, problemele cauzate de etnia roma in Europa isi au originea in Romania. Problema a fost pe larg discutata si dupa concertul Madonnei cand aceasta incercand sa atraga atentia asupra discriminarii romilor a fost huiduita.
Rom bogat, rom sarac
Pe semne ca atat cantareata cat si jurnalistii straini nu stiu ca in tara noastra exista un numar destul de mare de etnici rromi care traiesc pe picior mare. Palatele, kilogramele de aur, masinile de lux se bat cap in cap cu acuzele de discri�minare aduse majoritatii. Banii sunt cheltuiti sau investiti in orice, mai putin in educatia copiilor. Insa, conform Unicef, in 2007, 70 la suta din romii din Romania traiau la limita saraciei si multi dintre ei au plecat in strainatate pentru un trai mai bun, alegand insa furtul si cersetoria in defavoarea muncii cinstite.
Robert MIRCEA - robert.mircea@ziua.ro 
 Afisari: 1183  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
BBC, CA TOTDEAUNA ESTE DE O TICALOSHIE CRASA ...   de BEOBACHTER
(I)logica a la Ziua   de Ando
ce stie Madona   de IISUSCHR
A r h i v a
  DNA si DIICOT cot la cot cu magistratii    1 comentariu
  Mascati atacati cu Molotoave    3 comentarii
  Stanculescu trage la cazinou    2 comentarii
  Razboi tiganesc la Barlad    
  CSM evita cazul Ciurea    
  Tentativa de jaf la Brasov    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Coldea - generalul copil al Imparatului Traian (4813 afisari)
 Misterioasa explozie din pustiul Israelului (2882 afisari)
 Duduia Elena pe limba ei piere (2746 afisari)
 Derapaj sau disolutie? (2256 afisari)
 Scenarii pentru puterea de la Chisinau (1581 afisari)
 Turistii din Barcelona fac sex in plina strada, cu prostituate locale (FOTO) (4404 afisari)
 Claudiu Saftoiu: E posibil ca Udrea sa fi fost plantata langa Traian Basescu de forte oculte si presedintele sa nu mai aiba control asupra ei (3034 afisari)
 Gaddafi vrea sa desfiinteze Elvetia  (2586 afisari)
 Sorin Rosca Stanescu anunta noi dezvaluiri: Traian Basescu, implicat direct intr-un act de coruptie ce afecteaza siguranta nationala (2420 afisari)
 Politista la o maternitate, dama de companie dupa program (FOTO/ VIDEO) (2140 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02362 sec.