Ziua Logo
  Nr. 4629 de miercuri, 2 septembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Reuniunea anuala a diplomatilor romani a devenit teren de campanie electorala
Basescu criticat in fata ambasadorilor
Geoana a lansat sageti otravite catre Palatul Cotroceni
Reuniunea anuala a diplomatiei romane de ieri a fost transfor�mata in tribuna pentru liderul PSD, Mircea Geoana, care a criti�cat lipsa de viziune si implicare a unei parti a diplomatiei romane in construirea unui imagini externe de stat puternic in Uniunea Europeana si in NATO. Geoana a lansat si atacuri la adresa partenerilor din coalitia de guvernare si a presedintelui Traian Basescu. Seful diplomatiei romane, Cristian Diaconescu, a reiterat amestecul politicului in treburile interne ale ministerului pe care il conduce si a cerut sprijin pentru proiectele MAE. Presedintele Traian Basescu a lipsit de la deschiderea lucrarilor,
la fel ca si presedinta Camerei Deputatilor, Roberta Anastase. In schimb, in Sala de Marmura a Cercului Militar National au fost prezenti Emil Constantinescu, Petre Roman, Adrian Nastase, Titus Corlatean si directorul SIE, Mihai Razvan Ungureanu.
Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat ieri in deschiderea Reuniunii anuale a diplomatiei romane, ca lipsa de prestigiu a Romaniei in planul politicii externe este cauzata de numarul prea mic de prieteni si aliati in randul statelor lumii, afirmand totodata ca tara noastra "este inca lipsita de influenta". El si-a motivat afirmatiile prin blamarea clasei politice romanesti care isi concentreaza energiile in folosul propriilor interese si a "luptelor dintre palate". "Exista un relativ anonimat in care a intrat diplomatia romana si acesta trebuie combatuta energic, nu trebuie sa asteptati de la politicieni, fiecare aveti obligatia de a iesi dintr-un con de umbra", le-a spus Geoana diplomatilor prezenti la Reuniune.
In viziunea liderului PSD, Romania are nevoie de relansarea relatiilor cu vecinii sai, precum si cu tarile de la Rasarit, in special cu partenerii economici din zona Asiei Centrale si din Caucaz. El a mai spus ca doreste din partea diplomatiei un lobby puternic pentru obtinerea unui post de comisar european si interconectarea Bucurestilor cu elitele comunitatilor romanesti din diaspora. In privinta imprumuturilor de la Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana, seful social-democratilor a tinut sa precizeze ca aceste organisme internationale nu trebuie sa se "substituie guvernarii din tara noastra". Geoana a declarat despre presedintele Traian Basescu ca nu el este cel care trebuie sa decida politica externa a tarii,"ci trebuie sa fie partener cu Guvernul". El a mai spus ca la nivelul CSAT este nevoie de o "regandire" care ar urma sa ii inglobeze si pe fostii presedinti si premieri ai Romaniei.
Diaconescu cere sprijin
Seful diplomatiei romane, Cristian Diaconescu, a afirmat ieri ca in atingerea dezideratelor in materie de politica externa, MAE are nevoie de sustinere reala, concreta, inclusiv in planul finantarii de proiecte de interes national. Acesta a acuzat din nou ingerinta politicului in activitatea ministerul pe care il conduce, fapt ce dauneaza cursului de modernizare a MAE. "Exista o traditie in MAE, ca indiferent de orientarile politice, diplomatia sa slujeasca si sa sustina interesul national si nu interesele politice conjuncturale", a spus ministrul.
Madalin NECSUTU, madalin.necsutu@ziua.ro 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Parerea mea e ca nu-i niciodata bine sa te pui rau cu vecinii;   de Atamild
Circ cu sala vanduta ! Ha ha ha bolsevicii se bat intre ei !    de ionion
CERERE DE EXTRADARE CATRE USA A CETATEANULUI ROMAN TRAIAN BASESCU.    de Deva
Partea 2-a   de Davidescu vasile
Dl.Geoana calca pe bec tocmai unde credea el ca este mai tare-1   de Davidescu vasile
A r h i v a
  Geoana chemat la ancheta    1 comentariu
  Egali la incredere    4 comentarii
  Boicot comunist    
  Botosanii pro-Oprescu    1 comentariu
  STS si SPP sub control    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Am blocat o hemoragie de 80 milioane euro (3688 afisari)
 Basescu criticat in fata ambasadorilor (2597 afisari)
 Rusia ne scoate de pe lista neagra (2044 afisari)
 Suparare mare pe salarizare (1881 afisari)
 Trezirea pe ultima suta de metri (1395 afisari)
 O profesoara de biologie data afara din invatamant s-a reprofilat... acum e actrita porno! - FOTO (3347 afisari)
 Madonna a lesinat de doua ori in timpul concertului de la Sofia! (VIDEO) (2881 afisari)
 Sorin Rosca Stanescu dezvaluie identitatea unui ''actor si martor disparut'' (2542 afisari)
 Marisa Miller, goala la plaja! (FOTO) (2489 afisari)
 Un general rus al serviciilor de informatii externe acuza Polonia ca detine o parte din responsabilitatea declansarii celui de-al Doilea Razboi Mondial (2461 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00975 sec.