Ziua Logo
  Nr. 4609 de luni, 10 august 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
A fi sau a nu fi (in coalitie)
Dan PAVEL 
Problema fundamentala a filosofiei politice romanesti este accesul la resurse. Cine a crezut ca dilema a fi sau a nu fi in coalitie are implicatii doctrinare ori miza civica s-a inselat. Nu lupta pentru resurse este problema, ci transformarea ei in scop absolut. O parte importanta a politicii este lupta pentru putere. Insa nici lupta pentru putere, nici controlul resurselor nu au valoare daca sunt scopuri in sine.
Valoarea puterii este data de statutul ei de mijloc sau de scop. Puterea de dragul puterii inseamna sa guvernezi numai in interes propriu. De la Platon si Aristotel (preluati de Robert Dahl si de altii) stim ca exista doua criterii ale tipologiei regimurilor politice. Primul criteriu este "numarul celor cu acces la putere": unul, cativa, mai multi. Al doilea criteriu este "in interesul cui se exercita puterea": in interes propriu, in interesul tuturor. Cele doua criterii se combina si ai o tipologie coerenta. Problema fundamentala a filosofiei politice este daca poti guverna sau nu in interesul tuturor.
Daca urmarim istoria moderna a Romaniei, descoperim ca niciodata nu s-a exercitat puterea in interesul tuturor, indiferent cine a fost la putere. Nici guvernarile postcomuniste nu s-au abatut de la "regula". Nici macar actuala coalitie, dintre PDL si PSD, nici vechea coalitie, dintre PNL si PD, nici guvernarile monocolore majoritare.
La intrebarea "ce tine coalitia impreuna?" raspunsul este acelasi ca la intrebarile despre ce tinea impreuna precedentele coalitii (din perioada 1996-2000 sau cea de dupa 2004, cu mai multe versiuni privind durata acesteia). Raspunsul l-am formulat in prima propozitie a acestui articol - accesul la resurse. Ce au facut politicienii de dupa 1989 cu resursele pe care le-au avut la dispozitie nu este greu de intuit, mai greu este de dovedit. Din orice surse ne-am lua insa informatiile si judecatile (primare, secundare, din interviuri, focus-grupuri, sondaje de opinie, studii, carti, din estimarile expertilor sau ale unor organisme internationale), vom observa ca de cele mai multe ori resursele nu au ajuns acolo unde trebuia si unde era nevoie, pentru servirea interesului public. Exceptii sunt, mai ales in comunitatile locale, urbane sau rurale, care au avut norocul unor primari si/sau consilii dedicate intereselor alegatorilor. Nu am avut insa exceptii la nivel social, la nivelul interesului national. Marturiile cele mai convingatoare sunt cele ale politicilor din oricare domeniu, fie ca vorbim de sanatate, invatamant sau infrastructura, fie de aparare, ordine publica sau administratie.
Ceea ce inca nu realizeaza liderii actualelor partide aflate la guvernare (PDL si PSD) este atat de simplu incat te intrebi daca sunt politicieni autentici ori doar niste marionete. Ei nu isi dau seama ca deja costurile si pierderile pe care le inregistreaza sunt mult mai mari decat beneficiile si castigurile. Este o guvernare in dezinteres public, ale carei improvizatii sunt mult mai vizibile si dureroase pe vreme de criza decat in alte perioade. Dincolo de noutatea crizei economice si financiare globale, Romania a fost in criza aproape neintrerupta din 1938 incoace. Una dintre intreruperi a fost intre 2004 si 2008, dar criza s-a intors cu o putere sporita. Circumstantele agravante ale guvernarii actuale sunt legate de faptul ca in loc sa gaseasca solutii pentru remedierea situatiei provocate de criza, guvernarea insasi a devenit o cauza a adancirii crizei.
 Afisari: 283  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
arta?   de naiv-prudent
IN INTERESUL CUI S-A GUVERNAT IN COMUNISM???   de miticar
Domnule politolog profesor Pavel....   de Ion Caramache
A r h i v a
  Gigi - live    1 comentariu
  Scandalul diplomelor, dimensiunea europeana    4 comentarii
  Cum si-a inmultit Basescu punctele slabe    2009-07-27
  Din nou, despre votul obligatoriu    2009-06-15
  Democratie formala si oligarhie informala    2009-06-08
  Campania europarlamentarasi razboiul prezidential    2009-05-26
  Locomotivele de protocol ale PSD si PNL    2009-05-18
 Top afisari / comentarii 
 Esecul Traian Basescu (3720 afisari)
 Scufundarea Flotei (3193 afisari)
 Haremul ucigas cerseste clementa (1785 afisari)
 Turnul Babel la Cadastru (1673 afisari)
 Cameron Douglas risca inchisoarea pe viata (1392 afisari)
 Sex oral printre carucioarele de la hipermarket! - VIDEO INTERZIS MINORILOR (7654 afisari)
 La 12 ani, face sex cu zece barbati pe zi pentru a-si cumpara acadele (3293 afisari)
 BBC s-a facut de ras in Anglia! Au intrerupt rezumatul etapei pentru o tanara care statea pe WC (VIDEO)  (3234 afisari)
 Diplomat american filmat in Rusia in timp ce facea sex cu o prostituata (Video) (3049 afisari)
 Un Airbus a zburat cinci zile cu un mort la bord si nimeni nu a observat (2483 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.05767 sec.