Ziua Logo
  Nr. 4588 de joi, 16 iulie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Implicatiile interne ale proiectului Nabucco
-- Ce este "Nabucco" stie mai tot romanul, in prezent - un proiect care isi propune sa scoata Europa de sub quasimonopolul rus al gazelor naturale. Uniunea Europeana dove�deste, astfel, Rusiei ca in ciuda divergentelor marunte dintre statele membre, poate gasi o alternativa la quasimonopolul gigantului rusesc, Gazprom. Cum anume? Accesand marile rezerve de gaze naturale din zona Marii Caspice si Orientului Mijlociu. Nu-i de mirare, deci, ca Rusia a facut si face tot posibilul pentru a pune Proiectului bete in roate.
Rusia susTine un proiect rival denumit "South Stream" (pe romaneste, curentul sudic). Rusia depune eforturi pentru a castiga, de partea sa, furnizorii de gaze ai Nabucco. La sfarsitul lunii iunie, gigantul rus, Gazprom a semnat un acord pentru cumpararea de gaze din Azerbaidjan; alt mare furnizor vizat, atat de Nabucco, cat si de rusi este Turkmenistanul (azerii au asigurat, insa, ca intelegerea cu Gazprom nu va impiedica furnizarea de gaze catre Nabucco). In momentul de fata, Moscova cauta sa castige doi importanti furnizori de gaze din zona Marii Caspice, Uzbekistan si Kazahstan. Romania constituie, oricum, un obiect rusesc.
Interesant este, prin urmare, pentru Romania, ce fac si ce gandesc petrolistii nostri despre Nabucco. Business Standard, din 14 iulie, mentioneaza ca cel mai bogat roman (si petrolist), domnul Dinu Patriciu, are o atitudine rezervata fata de Nabucco. In mai 2007, a numit proiectul o utopie. Dupa cativa ani, domnul Patriciu a declarat "preferabil" proiectul sustinut de rusi, South Stream; dependenta participantilor fata de Rusia ar creste... Magnatul petrolier roman argumenteaza: deocamdata, lipsesc resursele, adica gazele... Asa sa fie?
Ce spun autoritatile romanesti si petrolistii? Sunt actiunile lor compatibile cu interesul national? Accentuarea dependentei energetice de Rusia nu-i compatibila... Cu toate acestea, atat ministrul Economiei, Adriean Videanu, cat si magnatul petrolier, Dinu Patriciu, favorizeaza, pare-se, proiectul rusesc South Stream. Acordul dintre Nabucco (sustinut si de Statele Unite) a fost, insa, semnat la Ankara, la 13 iunie, de Romania, Turcia, Ungaria si Austria. Se poate crede ca presedintele Basescu a avut un rol important. Ramane de vazut daca figura emblematica pentru Partidul National-Liberal, care este domnul Dinu Patriciu, a facut un serviciu partidului si tarii sale, prin pozitia sa in cazul Nabucco...
Serban ORESCU 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Implicatia interna este clara - investitii de 1.5 miliarde de euro.   de Socrate
A r h i v a
  Fantoma Annei Pauker    5 comentarii
  Editorialul cititorului    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Maraieli in PDL (2036 afisari)
 Comunistii lui Voronin in picaj (1988 afisari)
 Justitia pe Drumul Crucii (1912 afisari)
 Nina Iliescu, fan Basescu (1578 afisari)
 Imperiul Daciilor se extinde (1547 afisari)
 Bistrita-Nasud: A agatat intr-un bar o vaduva de 58 de ani, care a murit in timpul partidei de sex (2028 afisari)
 Orgasmul intens, sanatate curata! (1980 afisari)
 La 12 ani a ramas insarcinata cu fiul amantului mamei sale (1685 afisari)
 Basescu: Nu vom cadea in capcana timiditatii cu privire la acuzatiile pe care le face Chisinaul cu privire la Romania (1594 afisari)
 O studenta la Medicina a omorat doua batrane... pentru a vedea cum se moare (1591 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00913 sec.