Ziua Logo
  Nr. 4547 de vineri, 29 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Guvernul da 100 de milioane de lei pe apa de garla
-- Guvernul incearca sa ia masuri astfel incat recolta 2009 sa fie cat de cat salvata, de aceea vrea sa dea 100 de milioane de lei pe apa. Bani pentru irigatii in plina seceta - este o practica deja consacrata pentru conducerea Romaniei, dar fara niciun rezultat notabil in trecut, motiv pentru care nici acum nu se intrevede vreo ameliorare. Oricum, efortul guvernamental in aceasta perioada de criza profunda ar trebui dublat de cel al agricultorilor, care beneficiaza de premise destul de favorabile pentru a aplica masuri de ameliorare a recoltelor.
Meteorologii au avertizat ca, in perioada urmatoare, marile suprafete agricole ale tarii vor fi lovite de seceta crunta, efectele acesteia incepand sa se vada deja. Ei si-au facut datoria inca din iarna si au atras atentia ca 2009 va fi un an secetos in special in partea de sud si sud-est a tarii. In cele din urma, Ministrul Agriculturii a pus la punct o noua strategie de combatere a efectelor secetei, tinta masurilor preconizate fiind de a mari suprafata de teren ce poate fi irigata, cu inca 200.000 ha. In acest fel, Romania ar dispune de 760.000 ha de teren irigabil.
In aceste conditii, Executivul a pus la punct un set de masuri care au menirea de a incuraja agricultorii sa-si ude culturile. In primul rand, Guvernul va prelungi termenul pana la care asociatiile de udatori pot incheia contracte de furnizare a apei cu Administratia Nationala a Imbunatatilor Funciare (ANIF). Incheierea contractului si plata avansului asigura agricultorii ca vor primi subventii pentru irigatii. In plus, statul va da 100 milioane de lei pentru pregatirea celor 200.000 ha pentru irigatii.
Programul pentru acest an este completat de investitii de 470 milioane de lei, anul viitor, pentru redarea in circuitul de irigatii a inca 250.000 ha, la care se adauga alte investitii de 1,2 miliarde de lei pentru reabilitarea a inca 500.000 ha, dar pana in 2013.
Despagubiri conditionate
Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, a anuntat ca in zilele urmatoare va fi identificata solutia prin care pretul energiei electrice utilizate la irigatii va fi diminuat. "Luni vom avea o solutie in ceea ce priveste reducerea pretului energiei electrice utilizate in sistemul de irigatii. Este important ca Ministerul Economiei a acceptat aceasta varianta si mai ales ca nu avem restrictii din partea UE pentru ca nu este considerata ajutor de stat", a declarat, ieri, ministrul Agriculturii, intr-o conferinta de presa.
Ilie Sarbu a tinut sa precizeze ca ministerul inca nu a fost sesizat oficial, de catre agricultori, cu privire la starea de calamitate, dar evaluarile facute arata ca, in 15 judete, culturile sunt afectate de seceta mai mult de 50%. De remarcat este faptul ca in sapte dintre aceste judete functioneaza sistemele de irigatii, aproape toata suprafata posibil de irigat, 563.000 ha, fiind contractata. Numai ca, pana acum, s-au efectuat irigatii pe putin peste 82.000 ha.
Ministrul Agriculturii a dat asigurari ca statul va da despagubiri pentru culturile afectate de seceta, dar nu acolo unde se putea iriga. In plus, se vor aplica prevederile Legii nr. 381/2002 privind acordarea despagubirilor in caz de calamitati naturale in agricultura care conditioneaza aceste despagubiri de asigurarea culturilor la societati de asigurare pentru calamitati altele decat seceta (n.r. - statul a preluat acest risc, pentru ca firmele de asigurare au refuzat).
La ora actuala, statul da subventii pentru irigatii de maximum 700 de lei/ha. Se acopera 80% din tariful anual reprezentat de costul lucrarilor de intretinere a infrastructurii publice; 90% din tariful de livrare a apei este sustinut de stat, iar costul cu energia electrica este subventionat in totalitate. Tariful de livrare a apei este variabil, cel mai mare fiind de 1600 de lei/1000 mc. Responsabili din Ministerul Agriculturii au precizat ca media anuala a subventiilor este de 350 de lei/ha.
Valoarea maxima a subventiei, de 700 de lei/ha, a aparut in 2007, cand Romania a inregistrat cea mai severa seceta din ultima jumatate de veac. Guvernul de atunci a adoptat aceeasi politica - alocare de fonduri, numai ca taranii sa ude. Rezultatul a fost departe de intentii. Din cele 717.000 ha posibil de irigat, s-au udat numai 340.000 ha. Cum seceta de acum doi ani a fost mult mai dura ca cea prognozata in acest an, este de asteptat ca efortul statului sa nu se regaseasca in rezultatele culturilor.
Ministrul Sarbu are si o veste buna - chiar si in aceste conditii, Romania nu se va confrunta cu o criza alimentara sau o criza a graului.
Luminita MOROIANU 
 Afisari: 553  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Misto tara avem !   de srelu
Prognoza lui Peste   de gigiboris
A r h i v a
  Juristul catastrofa ii da raportul lui Popescu    3 comentarii
  Femeia cu gripa porcina si-a infectat familia    4 comentarii
  Matusalem la volan    5 comentarii
  Votati Petitia ZIUA!    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Armata ii da lui Boc cu pensiile-n cap (2768 afisari)
 Crin Antonescu izolat de anturaj (2203 afisari)
 Femeia cu gripa porcina si-a infectat familia (1411 afisari)
 ZIUA misca trupele la CJ Dambovita (1404 afisari)
 Juristul catastrofa ii da raportul lui Popescu (1319 afisari)
 La deshumarea lui Petrache Lupu oamenii au strigat: "Un Sfant"  (3201 afisari)
 Armata rusa, lovita de sclavie sexuala si prostitutie  (1823 afisari)
 Doi piloti americani au ucis din nepricepere si neglijenta 154 de persoane (1787 afisari)
 O copilă de 14 ani a fost sechestrată și obligată să intrețină relații sexuale cu șapte bărbați (1208 afisari)
 Un partid din Ucraina cere reintroducerea vizelor pentru cetatenii Romaniei din motive de demnitate nationala (1081 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01023 sec.