Ziua Logo
  Nr. 4537 de luni, 18 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Reconstituirea mitologiei
Cel de-al doilea volumul "Studii romanesti II. Soarele si luna. Otravurile admiratiei" apartinand istoricului, scriitorului si eseistului Ioan Petru Culianu, aparut la Editura Polirom, vine sa intregeasca colectia "Bibliotecii Ioan Petru Culianu", dupa editarea primului volum "Studii Romanesti I. Fantasmele nihilismului. Secretul doctorului Eliade".
Cu o singura exceptie, "Reali�tatea vrajitoriei", materialele publicate acum se afla la prima lor tiparire intr-un volum, sub traducerea Mariei Magdalena Anghelescu, a Corinei Popescu si a lui Dan Petrescu, iar nota asupra editiei ii apartine Terezei Culianu Petrescu.
Textele dintr-o prima sectiune a acestor "Studii romanesti II" sunt consacrate unor re�constituiri: "Soarele si luna", in doua versiuni, una din 1970 -1971, cealalta din 1980 - 1981, "Un mit dualist in folclorul romanesc", "Interferente intre ico�nografie si folclorul romanesc", "Comentarii in balada mesterului Manole", pagini inedite din prima tinerete, tributare analizelor lui Mircea Eliade, des citate. Intens preocupat de problemele mitologiei romanesti, pe care o vedea, dupa cum ii spunea intr-un interviu lui Andrei Oisteanu, in 1984, in forma "unui puzzle cu piese disparate", Culianu afirma:
"Cred ca este posibil si foarte necesar sa facem cat mai multe reconstituiri in domeniul mitologiei romanesti. Sa ne miscam pe acest teren".
Din cuprinsul volumului mai fac parte: "Cateva consideratii pe marginea operei lui Horia Stamatu", "Mircea Eliade si Nae Ionescu", "Mircea Eliade din 1937 pana in 1945", "Mircea Eliade si idealul omului universal", "Mircea Eliade in cautarea Graalului", "Secretul lui Mircea Eliade", "Doi poeti romani: Dan Laurentiu si Mihai Ursachi", "Mircea Ciobanu si principele acestei lumi", "Scepticul de serviciu al unei lumi pe sfirsite", "Otravurile admiratiei", "Ur�muz, precursor al lui insusi?", "Constantin Noica".
Specialist in gnosticism, crestinism timpuriu, istoria si cultura Renasterii, Ioan Petru Culianu, care s-a nascut la 5 ianuarie 1950 la Iasi, a fost profesor invitat de istoria religiilor la Divinity School, University of Chicago si discipol si protejat al lui Mircea Eliade. La 21 mai 1991, a fost asasinat prin impuscare, in toaleta cladirii Universitatii din Chicago inainte de a primi cartea verde si de a fi angajat asociat la Divinity School, crima nefiind elucidata nici pana astazi.
Cred ca este posibil si foarte necesar sa facem cat mai multe reconstituiri in domeniul mitologiei romanesti. Sa ne miscam pe acest teren. Ioan Petru Culianu
Adriana VASILIU 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Artileria grea a intelectualitatii romanesti   de Thalia
A r h i v a
  Din Hong-Kong vine surpriza    
  Civilizatia cool    
  Codurile si europarlamentarele    
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Sedinta secreta a Guvernului mondial (6921 afisari)
 Austria scapa a doua scrisoare despre Basescu (6520 afisari)
 Scenariul B: Romania contraataca! (4169 afisari)
 Case si terenuri scoase la vanzare de banci (2274 afisari)
 Comunicatul Ambasadei (1692 afisari)
 Tito i-a lasat vaduvei 2 miliarde de dolari in conturile elvetiene. Asteptam banii lui Ceausescu! (2798 afisari)
 S-a razbunat pe amantul nevestei sale, incercand sa-i violeze sotia! (VIDEO) (2518 afisari)
 Mostenitoarea imperiului BMW cade a doua oara victima santajului sexual (2411 afisari)
 Incredibil: A cazut de la aproape 1.900 de metri si a supravietuit (FOTO/VIDEO) (1829 afisari)
 Au incalcat legea americana ce interzice sexul cu porcii spinosi si s-au ales cu inflamatii la organele genitale! (1581 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00900 sec.