Ziua Logo
  Nr. 4537 de luni, 18 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Finante
Cu ochii pe clientii mari
-- Bancile vor informa BNR despre datornicii insolvabili
Lucian Curelariu - ZIUA FOTO
Prabusirea unor companii mari poate da peste cap afacerile bancilor de la care s-au imprumutat. Pentru a preintampina unele situatii in care un faliment poate deteriora solvabilitatea unei banci, BNR a modificat regulile de raportare. Astfel, orice insolventa va fi trimisa bancii centrale in 48 de ore.
Incepand din aceasta saptamana, bancile comerciale vor transmite Bancii Nationale a Romaniei (BNR) informatii despre clientii la care a inceput procedura de insolventa, in termen de doua zile lucratoare de la momentul in care acestia au instiintat institutia de credit. Potrivit legislatiei, BNR poate solicita bancilor comerciale informatii suplimentare fata de raportarile curente cu scop prudential si statistic. Nicolae Cinteza, directorul general al Directiei Supraveghere din BNR, ne-a declarat ca masura are scop prudential. "Vrem sa vadem ce expunere are o firma in cadrul sistemului, presupunand ca aceasta a intrat in insolventa. Nu ne intereseaza decat sa vedem influenta asupra sistemului. Poate e o alta banca unde firma respectiva are o expunere foarte mare. Au fost cazuri in care la aceeasi banca au intrat in insolventa mai multe firme, intr-o perioada scurta de timp, si a scazut solvabilitatea cu cateva procente", explica Nicolae Cinteza. Mai precis, prin raportarea in termen foarte scurt a insolventilor se pot lua masuri, in timp util, de redresare a indicatorului de solvabilitate. "La firmele la care se incepe o procedura judiciara, norma te obliga sa faci provizioane de 75%, fara sa scazi garantiile, ceea ce este foarte mult. Iar, facand provizioane, este posibil sa scada solvabilitatea. Daca se intampla aceasta in cursul lunii, nu mai se asteapta sfarsitul de trimestru ca sa vedem daca i-a scazut solvabilitatea sub 8% (n.r. - conform normelor in vigoare). Pana atunci, BNR poate cere bancii sa-si majoreze capitalul", spune Cinteza. Altfel spus, bancile vor trebui sa-si ajusteze mai rapid capitalul, iar pentru unele ar putea fi un efort deosebit.
Ajutor de la BNR
Bancherii sustin, totusi, ca noua procedura ii va ajuta. "Eu cred ca vine in intampinarea unor probleme pe care deja le-am ridicat la BNR si anume ca procedura de insolventa in forma actuala permite oricarui creditor, care are de recuperat creante de mai mult de 5000 de lei, sa declanseze procedura de insolventa pentru o societate comerciala. Practic, se ajunge la situatia in care conturile sunt poprite si nu se mai pot desfasura operatiuni, creditele nu mai sunt platite la timp si apar provizioane in sume uriase pentru sume de cateva mii de lei", spune Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si al CEC Bank. Noua norma nu vizeaza insolventa persoanelor fizice, iar BNR nu are in intentie sa raporteze numarul lor. Reamintim, in piata au aparut zvonuri privind intrarea in incapacitate de plata a K Tech Electronics, care opereaza magazinele Ultra Pro Computers. Intarzierile de plata cu mai mult de 30 de zile au facut ca UniCredit Tiriac, unde compania are o datorie de sapte milioane de euro, impreuna cu alte sase banci - Citibank, Alpha Bank, Banca Transilvania, BCR, Banca Romaneasca si BRD sa treaca la executarea silita a companiei, conform Business Magazin.
George BANCIULEA 
 Afisari: 136  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
   de MirceaS
A r h i v a
  Imprumut pe pietele externe    
  Informare la tren    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Sedinta secreta a Guvernului mondial (6921 afisari)
 Austria scapa a doua scrisoare despre Basescu (6520 afisari)
 Scenariul B: Romania contraataca! (4169 afisari)
 Case si terenuri scoase la vanzare de banci (2274 afisari)
 Comunicatul Ambasadei (1692 afisari)
 Tito i-a lasat vaduvei 2 miliarde de dolari in conturile elvetiene. Asteptam banii lui Ceausescu! (2798 afisari)
 S-a razbunat pe amantul nevestei sale, incercand sa-i violeze sotia! (VIDEO) (2518 afisari)
 Mostenitoarea imperiului BMW cade a doua oara victima santajului sexual (2411 afisari)
 Incredibil: A cazut de la aproape 1.900 de metri si a supravietuit (FOTO/VIDEO) (1829 afisari)
 Au incalcat legea americana ce interzice sexul cu porcii spinosi si s-au ales cu inflamatii la organele genitale! (1581 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00979 sec.