Ziua Logo
  Nr. 4537 de luni, 18 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Scenariul B: Romania contraataca!
Cristian UNTEANU 
Exista posibilitatea scenariului A, cel in care documentul Ambasadei austrice sa reprezinte o enorma si extrem de primejdioasa intoxicare. Caz in care, poate, cei platiti in Romania pentru a se ocupa de astfel de cazuri, vor binevoi, in fine, sa-si faca datoria. Exista insa si posibilitatea scenariului B, cel in care, prin vocea inconfundabila a lui Traian Basescu, presedinte al Romaniei, coordonator constitutional al politicii externe a tarii noastre si sef al CSAT-ului, a simtit ca este momentul sa treaca la contraatac.
Presedinte expunandu-si convingerile (care, datorita pozitiei sale, sunt si pozitia oficiala a Romaniei) in fata ambasadorilor UE. Ambasadorul austriac Martin Eichtinger rataceste imediat documentul strict confidential care rezuma pozitiile expuse de seful statului roman, text care fusese transmis omologului sau de la Bruxelles, dar si, pentru buna, frateasca si deloc surprinzatoare cooperare, si celor de la Kiev si Chisinau si Moscova! De ce oare nu si Washington?
Documentul, repet, in cazul in care se dovedeste real, este o bomba si poate deveni cea mai importanta luare de pozitie romaneasca de la revolutie incoace. Pe toate zonele relatiilor noastre externe. In privinta Republicii Moldova, textul relateaza afirmatia absolut exploziva a lui Traian Basescu care, dupa ce a evocat exemplul reunificarii Germaniei si a reamintit ca si tara noastra a fost impartita dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, "a spus ca isi da seama ca Romaniei nu i s-a acordat dreptul de a vorbi de doua state, o singura natiune". Presedintele Romaniei va avea de acum obligatia morala sa spuna cine a facut, a decis sau a sugerat acest lucru. UE, NATO, Washington, un eventual acord secret intre acestea si Moscova inclus in protocoalele de la Malta sau ulterior acestora?
Pe de alta parte, cei de la Bruxelles au acum confirmarea oficiala a deciziei Romaniei de a "atinge o rata a incetatenirii de 1000 pe saptamana pana cel mai tarziu in 2010", la Ambasada noastra de la Chisinau existand, cum confirma Basescu, aproximativ 600.000 de cereri de dobandire a cetateniei romane, numarul total al celor care doresc sa devina cetateni romani, deci automat cu drepturile europene in consecinta fiind undeva intre 800.000 si un milion de persoane... Fapt care, evident, a atras reactia rapida a ambasadorului german care a aratat ca modelul invocat de Basescu este irelevant deoarece ar exista deosebiri majore intre situatia de la noi si legislatia germana care prevedea acordarea cetateniei doar pentru cei care aveau domiciliul in spatiul fostei RDG.
Dar Basescu le-a mai pus ambasadorilor europeni in brate o bomba cu larg efect de fragmentatie dupa ce le-a spus ca "Rusia a devenit in ultima vreme tot mai agresiva in pastrarea si apararea sferei sale de influenta". Le-a comunicat ca Rusia nu se va retrage niciodata din Transnistria, teritoriu care va deveni "un al doilea Kaliningrad". Evocarea numelui enclavei ruse de care sunt legate nenumarate surse de tensiune intre UE si Federatia Rusa trebuie sa le fi provocat fiori de spaima ambasadorilor europeni pentru ca, daca asa stau lucrurile in viziunea romaneasca, Transnistria va fi enclava oare in ce teritoriu revendicat in viitoarea politica de vecinatate estica a UE?
Ambasadorii au aflat ca Basescu l-a atentionat pe presedintele Comisiei Europene asupra faptului ca, in opinia sa, cota de piata a Gazprom in Europa, 25%, este prea mare, atragandu-i atentia si asupra nemultumirii romanesti fata de sustinerea europeana considerata ca insuficienta pentru demararea proiectului Nabucco, precum si de telefonul dat premierului Erdogan in scopul de a determina Turcia sa nu lege deschiderea capitolelor de negociere de acest proiect. Adica cerandu-i sa renunte la una dintre formulele majore de presiune invocate pana acum de Turcia, in conditiile in care la nivelul UE exista o opozitie marcata a nucleului dur fata de posibila aderare a acestei tari pe care noi o sustinem in continuare pe toate canalele oficiale.
In fine, ultima afirmatie prezidentiala extraordinar de importanta este nominalizarea pentru prima oara a interesului romanesc privind un portofoliu de comisar pentru agricultura, asta in raport cu actualul post "pentru limbi orientale", ceea ce arata perfect cotatia pe care Traian Basescu o ofera prestatiei multilingvistice a actualului comisar Leonard Orban.
Basescu a vorbit. Cineva pierde documentul. Cine si ce trebuie sa inteleaga din asta?
 Afisari: 4169  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
capul plecat sabia nu-l taie-persoana ia doar suturi in fund!   de andreifodor
Romania contraataca!   de georgems
Cam infantil rationamentul.   de emigrstul
Asa este d-le Pandrea   de Petronius jr
Ptr. Pandrea   de MO
Prin urmare, Ba'secu a devenit erou national al romanilor   de Paul din Ohio
pentru dl. Pandrea   de tovmatei
BASESCU,BASESCU,BASESCU,BASESCU PESTE TOT   de Alex.Pandrea
A r h i v a
  Pisica doamnei Macovei    2009-05-15
  UE: cealalta amenintare    2009-05-13
  Daca va intereseaza, incepe campania pentru europene!    2009-05-04
  Mai avem sindicate?    2009-04-30
  Legea functionarilor nepublici    2009-04-29
 Top afisari / comentarii 
 Sedinta secreta a Guvernului mondial (6921 afisari)
 Austria scapa a doua scrisoare despre Basescu (6520 afisari)
 Scenariul B: Romania contraataca! (4169 afisari)
 Case si terenuri scoase la vanzare de banci (2274 afisari)
 Comunicatul Ambasadei (1692 afisari)
 Tito i-a lasat vaduvei 2 miliarde de dolari in conturile elvetiene. Asteptam banii lui Ceausescu! (2798 afisari)
 S-a razbunat pe amantul nevestei sale, incercand sa-i violeze sotia! (VIDEO) (2518 afisari)
 Mostenitoarea imperiului BMW cade a doua oara victima santajului sexual (2411 afisari)
 Incredibil: A cazut de la aproape 1.900 de metri si a supravietuit (FOTO/VIDEO) (1829 afisari)
 Au incalcat legea americana ce interzice sexul cu porcii spinosi si s-au ales cu inflamatii la organele genitale! (1581 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.06019 sec.