Romania a trecut cu bine primele trei luni ale anului, iar economia a raspuns "foarte bine" la criza financiara, potrivit guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. Cu toate acestea, abordarile politicienilor au ramas blocate in zona "super-inflamata", fiind similare cu cele mediatice de tip catastrofic.
"Ce s-a intamplat in primele trei luni din acest an este cu mult mai mult decat ma asteptam. Deci economia a raspuns foarte bine", a afirmat Isarescu intr-o conferinta de presa sustinuta la Iasi, transmite Mediafax. In ceea ce priveste rata inflatiei, guvernatorul crede ca varful a fost atins in primul trimestru, dar a fost depasit.
El a declarat ca politicienii romani abordeaza criza economica intr-o maniera "supra-inflamata", similara cu comunicarea mediatica de tip catastrofic. "Trebuie sa ne scoatem criza din cap. Nu este nevoie sa descoperim America. Este suficient sa ne uitam la alte tari, sa venim cu solutii si politici care au fost deja aplicate. Solutiile le gasim in lucrarile de specialitate si in bunul simt. Restul e zgomot", a afirmat Isarescu. Totodata, guvernatorul a precizat ca moneda nationala ar fi putut urca la peste 5 lei/euro daca golul de finantare al Romaniei nu era acoperit, insa, dupa semnarea acordului cu FMI si Comisia Europeana o astfel de varianta nu mai poate fi luata in calcul "in mod serios".
De asemenea, oficialul BNR a spus ca Fondul Monetar International (FMI) nu publica scrisoarea de intentie incheiata cu Romania pentru a nu distorsiona piata si ca Romania a ajuns in cinci luni de la o imagine negativa, la un exemplu pozitiv.
Profituri mai mici
Chiar daca nu a prezentat simptome grave, criza va aduce si unele schimbari in piata. "Cred ca este o perioada de reasezare. Si pentru bancheri, si pentru intreprinzatorii privati, ce va urma nu va semana cu ce a fost inainte.
Cred ca dansii trebuie sa se indrepte catre valori autentice - munca, productivitate, mai putin decat spre cele speculative (...) sa se obisnuiasca cu castiguri mai mici, rezonabile; va fi o perioada de mari reasezari", a spus Isarescu. El s-a aratat optimist in ceea ce priveste reluarea creditarii, dar sustine ca bancile trebuie sa reduca semnificativ dobanzile in lei, foarte inalte la acest moment pe partea de depozite, cost care se va regasi si la creditare. "La dobanzile la care cred dansii ca pot sa reia creditarea, chiar nu poti sa creditezi. Daca as avea un client gata sa se crediteze la o dobanda de 25% pe an, as ciuli tare urechile, eu ca bancher m-as intreba ce are in spate", a adaugat Isarescu. El a declarat ca BNR va fi "generoasa" cu reducerea ratei rezervelor minime obligatorii (RMO) in valuta constituite de bancile comerciale, in functie de nevoile de creditare si termenii acordurilor cu FMI, CE si cel semnat cu bancile la Viena.