Ziua Logo
  Nr. 4535 de vineri, 15 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Pisica doamnei Macovei
Cristian UNTEANU 
Suntem pe cale sa producem un nou experiment cu adevarat senzational pe piata politica europeana. Romania e prima tara in care campania electorala pentru europarlamentare este acum axata pe atentionarea suava a doamnei Monica Macovei: atentie, dragi colegi de la Bruxelles, nu mai dati fonduri europene pentru Romania ca vor fi furate! Mai mult chiar, a introdus un set nou de date in ecuatia indoielii in momentul in care s-a intrebat daca domnul Mircea Geoana nu se pregateste sa fure din banii europeni, asta in conditiile in care personajul in cauza este seful unui partid din coalitia guvernamentala, Presedinte al Senatului Romaniei si vicepresedintele CSAT...
Tara de nebuni? Posibil. Asta ar fi cea mai logica si mai cuminte dintre explicatii. Numai ca mai exista si alta, cu mult mai complexa si mai insidioasa, parte a unui proces de decredibilizare continua a Romaniei la care politicienii nostri, in bloc, sunt parte constitutiva, fie prin nepricepere, fie din alte motive mai mult sau mai usor de banuit. Astfel, oficialilor de la Bruxelles li se arata o tara asupra careia se poate experimenta principiul incertitudinii al lui Heisenberg. Acesta spunea ca nimic nu este sigur inainte de a fi observat. Cea mai buna aplicatie in laborator a teoriei respective este experimentul denumit "pisica lui Schradinger". Puneti o pisica intr-o cutie inchisa si conectata la un mecanism care poate ucide pisica in orice clipa. Un sistem absolut aleatoriu. Imprevizibil.
Moarte sau viata. Heisenberg ne spune ca, intr-o asemenea situatie, avand o cutie perfect inchisa, pisica este potential moarta si vie in acelasi timp. Doar cand se va deschide cutia si se priveste in interior, realitatea confirma una sau alta dintre posibilitati. O stare sau alta. Moartea sau viata.
In cazul nostru, in cutia inchisa pe care o reprezinta Romania se produce acum exact acest tip de experiment. Se fura sau nu? Daca se deschide cutia, ce va iesi? O Romanie europeana capabila sa discute de la egal la egal cu partenerii sai din UE sau Romania de care vorbeste doamna Macovei, una a hotilor la nivelul cel mai inalt, tara a coruptiei endemice care trebuie izolata si tratata ca atare?
Din nefericire, problema nu este strict teoretica si nici nu apartine decat partial sistemului demagogiei bolnave care este singura realitate cu care ne-au obisnuit campaniile electorale de pe Dambovita.
In cutia experimentului se afla nu doar indivizii care, posibil, au fraudat din fondurile europene sau spera sa ajunga sau sa ramana la putere doar pentru a face asta. Grav, foarte grav, este ca noi insine asezam Romania in intregul sau in cutia experimentului mortal, auto-penalizandu-ne ca o populatie de infractori, derbedei si talhari potentiali.
Nimeni n-a zis vreodata asta la Bruxelles, nimeni nu a cutezat sa penalizeze generic poporul roman, iar masurile de penalizare eventuale (sau cele care au fost deja luate) vizeaza fie acte individuale fie, in primul rand, incapacitatea administratiei publice de a-si tine promisiunile.
Dar nu suntem singurii carora li se aplica masuri de sanctiune si, la 18 mai, raportul anual al OLAF va lauda Romania tocmai pentru modul exemplar in care a colaborat cu autoritatile de la Bruxelles pentru protejarea fondurilor europene si urmarirea cazurilor de fruada, tara acuzata de cea mai slaba colaborare in acest sens fiind nu Romania, ci Germania! Credeti cumva ca vreun europarlamentar german se va trezi cerand Comisiei Europene sa nu mai acorde fonduri structurale tarii sale fiindca acolo ar fi politicieni gata sa comita fraude? Imposibil. La noi e posibil.
De ce? Pur si simplu fiindca, in loc de propuneri constructive pe care nici nu stiu sa le formuleze si nici nu au pregatirea s-o faca, alor nostri le este mult mai usor sa continue singura formula de joc pe care o stapanesc bine: acoperirea adversarului politic cu insulte, noroi si zoaie. Preventiv, pentru ca nimeni nu stie ce va iesi din cutie. Daca moare, e perfect, am avut dreptate si dusmanii poporului au fost pedepsiti in mod exemplar. Dar daca traiesc? Nu cred ca asa trebuia inceputa campania pentru europarlamentare. Dar daca asa a fost inceputa, asa va continua si sa nu ne mire ca toata lumea va profita de dorinta de auto-victimizare si ura inter-romaneasca...
 Afisari: 2560  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 28 Afiseaza toate comentariile  
E adevarat,aici nu tipa nimeni <noi furam>   de Adrian v.D.
Totusi ceva ma mai mira   de Adrian v.D.
Toarshu Secu'!   de emigrstul
Concluzii Hantzy-?Fecare are un punct de vedere....   de Adrian v.D.
daca are mata sau montan la vila   de Iovescu
coada de topor   de irlanda
Nesimtire   de acv99
Monica Macovei nu are ca cauta sa ne reprezinte in Parlamentul European daca a afirmat ca mai bine e   de Hokusai san
Concluzii Adrian v.D.   de Hantzy
Care este legatura dintre titlu si continutul articolului ???   de Roxana_IS
Crezi Socrate, ca DianaI are dreptate?!   de Hantzy
printre incertitudinile domnului Unteanu...   de George-Felix
Cinste guberenului PeDeLast !! Insa o stire care se fezandeaza   de Ghita Bizonu'
Romania primitiva, de la cap la coada   de mateea
Am vrut sa o cred   de DianaI
titlul nu mi se pare corect   de Iovescu
germanii refuza colaborarea ca sa nu piarda timpul Bruxelles-ului   de robert72
Inteleapta neamului in UE   de DianaI
Domnu'Pandrea   de MTV
Ia cosoare si alti comentati aicea <moldovenilor urmareste lipsirea lor de identitate   de Ghita Bizonu'
coruptia endemica de sistem   de ziuatv
la 93 ani   de cosor ion
...   de Solitude
cine e "Schradinger"??? sfinte   de groaznix
Asta este marea miza OeDeLastya : daca nu ne votati blocam fondurile !!   de Ghita Bizonu'
Vsile Pete Fati,a fost preferatul meu.   de vida clara
"Cine se teme de Monica Macovei?"de Sabina Fati   de Adrian v.D.
Geoana presedinte,Basescu expirat iar Antonescu nu exista!   de Alex.Pandrea
A r h i v a
  UE: cealalta amenintare    2009-05-13
  Daca va intereseaza, incepe campania pentru europene!    2009-05-04
  Mai avem sindicate?    2009-04-30
  Legea functionarilor nepublici    2009-04-29
  Poate ca ni le taie!    2009-04-25
 Top afisari / comentarii 
 Armata refuza Piranha (3161 afisari)
 Pisica doamnei Macovei (2560 afisari)
 Vinerea neagra pentru militari (2464 afisari)
 Pornografie preistorica (1854 afisari)
 Romania peste asteptari (1570 afisari)
 Trei fete goale alergand prin Paris... si gata videoclipul! (VEZI VIDEO) (8275 afisari)
 Imagini incredibile ale unei nave cosmice in apropierea Soarelui! (FOTO) (3006 afisari)
 Din banii ministerului: Luptătorii Acvila decontau prezervativele, tatuajele și epilatul. Purtau lenjerie roz și se antrenau la ținte din desene animate (1703 afisari)
 Soc in cetatea filmului: Barbra Streisand a fost abuzata sexual de regizorul Ray Stark (1579 afisari)
 Cercuri negre misterioase in gheata lacului Baikal (FOTO) (1380 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.06312 sec.