Clientii bogati ai bancilor au devenit mai precauti de la izbucnirea crizei. Dupa principiul ca nu este bine sa pui toate ouale intr-un singur cos, cei care aveau bani au inceput sa diversifice riscul incercand serviciile de la mai multe banci. De asemenea, ei au mutat banii din alte afaceri spre depozite si investitii in fonduri monetare, mult mai putin riscante decat alte tipuri de plasamente.
Cu toate ca bancile se plang de faptul ca activitatea din primul trimestru al acestui an este cu mult mai mica decat cea din aceeasi perioada a anului 2008, exista si sectoare care se bucura de succes. "Ieri am dublat asset under management (n.r. - activele aflate sub administrare din private banking) pe care l-am avut in 2008", a declarat Andra Mihailescu, director de private banking si investment service din cadrul OTP Bank. "Mai mult decat atat, acest lucru nu inseamna ca cifrele din 2008 au fost mici, pentru ca am mai avut o statistica in vedere, de la inceputul turbulentelor, din luna septembrie pana in luna februarie, iar activele administrate de private banking in cadrul OTP bank au crescut cu 60%. Ceea ce ne arata ca sunt timpuri de interes pentru acest business", a completat Andra Mihailescu. Practic, private banking inseamna servicii personalizate pentru clientii care au destui bani in cont. Bancile de la noi care ofera asemenea servicii impun clientilor sa detina un minimum cuprins intre 40.000 de euro si 100.000 de euro, bani pe care sa nu ii scoata in scurt timp. Sumele sunt considerabile, dar si serviciile sunt pe masura, iar in loc de stat la coada ti se raspunde la telefon la orice ora, pentru orice nelamurire, cat se poate de politicos. "Pe langa faptul ca private banking inseamna servicii complet diferite, este vorba si de faptul ca persoanele pe care le desemnam pentru a avea grija de asemenea gen de clienti sunt persoane cu senioritate in domeniu, sunt absolventi de cursuri speciale pentru acest gen de servicii, au anumita inclinatie catre comunicare", spune Andra Mihailescu. Sustinerea increderii este extrem de importanta. Andra Mihailescu spune ca dupa izbucnirea crizei "oamenii cu bani mai multi si care lucrau cu o singura banca de ani de zile au realizat avantajul diversificarii. Au fost mai multi clienti care au vrut sa-si imparta averea intre mai multi administratori de fonduri".
Lux in timp de criza
De aceea este nevoie de personal extrem de atent cu clientii. Reprezentanta bancii spune ca limita maxima de clienti deservita de un angajat specializat din acest domeniu nu va trece de 120. Iar serviciile oferite clientilor includ si consilierea in ceea ce priveste investitiile. "Sa atragi clientii cu niste randamente foarte atractive pentru ei poate insemna sa ii impingi catre niste riscuri pe care ei nu le inteleg. Produsele de succes in acest moment in intreaga piata si in lume sunt cele cu risc mic, de genul fondurilor monetare", declara Andra Mihailescu. Pe piata din Romania tot mai multe banci ofera servicii de private banking, numarul acestora fiind estimat la 12, dar sunt perspective de crestere in perioada urmatoare. Iar clienti pentru banci s-ar gasi, dupa cum arata datele Fondului de Garantare a Depozitelor. Aproape 33.000 de romani aveau la finele lunii martie depozite bancare care depaseau plafonul garantat de 50.000 de euro.