Ziua Logo
  Nr. 4509 de vineri, 10 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Bistro
Friptura de miel
-- Se-apropie, in sfarsit, luminata sarbatoare a Pastelui si, ca sa nu va prinda cumva vreo ruda venita cu mielul de tara nepregatiti cu reteta aferenta, am rugat-o pe Mara Constantin, de la www.bucataria-romaneasca.ro sa va ofere o sugestie iscusita.
Asadar, ce-i de facut cu patrupedul?, am intrebat-o pe Mara. Exista multe variante si multe retete pentru a transforma mielul pascal intr-o sarbatoare culinara, e de parere fondatoarea comunitatii gastronomice online. Dar pentru o masa simpla, potrivita pentru prima perioada de dupa terminarea postului, e de-ajuns o pulpa de vreun kilogram si jumatate, taiata in portii, sustine ea.
Ar mai fi nevoie de vreo zece catei de usturoi, un munte de patrunjel, niste rozmarin, maghiran, piper si sare. Sa nu uitam, insa, si de vreun sfert de litru de vin alb, sec.
Carnea se spala cu grija, se portioneaza si se impaneaza cu cateii de usturoi, apoi se presara cu sare si piper. Bucatile astfel "gatite de sarbatoare" se asaza intr-o tava de friptura, iar pe deasupra se presara rozmarinul si maghiranul, dupa care se da la cuptor - dar nu inainte de a turna pe deasupra si un pahar mai maricel cu vin.
La cuptor (foc mediu, cam o ora), fripturile se mai stropesc din cand in cand cu sosul format in tava, si se intorc din cand in cand, ca sa se rumeneasca uniform.
La sfarsit, se presara si patrunjelul, dupa care se scoate tava din cuptor, se lasa cinci minute sa se racoreasca si se servesc fripturile cu o salata verde si ridichi.
Daca ati tinut postul, aceasta friptura simpla va poate furniza momente de veritabile delicii si daca nu, tot foarte gustoasa va fi.
Merlot "Maiastru" 2007, Crama Oprisor
Pentru masa pascala, dar mai ales pentru o friptura generoasa de miel la cuptor, recomandarea este sa incercati un vin rosu sec, cu structura buna, tanini fermi si gust agreabil (daca se poate ca aromele si gustul sa aminteasca de fructele de padure e cu atat mai bine, poate va amintiti ca unele dintre cele mai bune retete de miel merg mana in mana cu sosurile de fructe de padure). Nu e neaparat sa fie un vin vechi, important e sa va fie agreabil... si sa nu-l consumati in exces. Am ales pentru voi un Merlot oltenesc din Mehedinti, de la Crama Oprisor, abia lansat pe piata, dar care deja (re)confirma potentialul binecuvantat al acestei regiuni viticole. Senzatiile gustative dulci si calduroase nuanteaza gustul intens de fructe rosii confiate, cu nuante de ierburi uscate si samburi de migdale. Este echilibrat, intens si are o astringenta placuta, care il va face ideal alaturi de friptura.
 Afisari: 2897  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Eu n-am postit cum se cuvine. Si voi ca mine..   de Atamild
Oua rosii .... si sarmale    de Olga Khan
Pastele ei de pulpa de miel ...   de cotrofelnitza
A r h i v a
  Show gastronomic la Vinvest 2009    1 comentariu
  Targ de produse ecologice si flori in Bucuresti    1 comentariu
  Premii speciale de la Iepuras pentru iubitorii de vin    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Increngatura (3234 afisari)
 Friptura de miel (2897 afisari)
 Case si terenuri scoase la vanzare de banci (2841 afisari)
 Un actor grabit (2765 afisari)
 Lacat pe Basarabia (2460 afisari)
 Procurorii lui Voronin transmit numele romanului arestat: Johnattan Jerusalayem Netanyahu (2261 afisari)
 Patrick Swayze a slabit ingrozitor, ajungand la doar 47 de kilograme! (FOTO) (2258 afisari)
 Cum au falsificat comunistii alegerile din Republica Moldova (VIDEO) (2131 afisari)
 Angelina Jolie l-a anuntat pe Brad ca vrea sa faca sex si cu alti barbati! (2004 afisari)
 Adrian Mutu, acuzat ca a lasat-o insarcinata pe iubita unui coleg de la Fiorentina (1834 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00951 sec.