Ministerul Economiei pregateste bugetele celor 42 de companii din subordine, la niciuna dintre ele nesemnalandu-se posibilitatea de a inregistra pierderi in acest an, in plina criza. Cele mai interesante cifre din bugetele acestor companii se refera la veniturile managerilor, cele ale sefului de la Electrica putand starni invidia oricarui angajat din Romania. Celelalte venituri stabilite pentru manageri sunt mai "pamantene", dar consistente.
Cele 42 de companii ce tin de Ministerul Economiei vor fi conduse de manageri, ale caror castiguri, asimilate salariilor, sunt stabilite prin contracte de mandat. Potrivit legislatiei, acestea au ca obiect indeplinirea unor obiective si criterii de performanta aprobate de actionari, in acest caz statul, prin Ministerul Economiei. De remarcat este faptul ca valorile contractactelor de mandat reprezinta doar "salariul" directorilor, ei putand beneficia si de alte venituri, precum prime sau procent din profit, doar daca se precizeaza in contract. Valorile contractelor de mandat sunt cuprinse in bugetele companiilor, care trebuie aprobate prin hotarare de Guvern.
Estimarile pentru anul 2009 sunt destul de optimiste pentru manageri, cele mai multe contracte de mandat avand valori de 180.000-220.000 de lei pe an. Acestia nu sunt banii pe care sefii ii primesc in mana, ci cuprind si taxe si impozite datorate statului. Cel mai "valoros" contract de mandat este pentru Electrica SA, unde s-a negociat pe 1,835 milioane de lei, adica peste 458.000 de euro pe an (calculat la un curs mediu de 4 lei/euro, folosit la stabilirea bugetului de stat pe 2009), ceea ce echivaleaza cu un salariu mediu lunar de 38.000 de euro. Veniturile totale ale Electrica sunt estimate la 1,4 miliarde de lei, aproximativ 350 milioane de euro. Compania sustine ca valoarea se refera atat la banii actualului director, cat si la sumele datorate altor directori din conducere, care sunt platiti tot prin contract de mandat.
Urmatorul pe lista managerilor de top de stat din Romania este seful de la Romgaz, cu un contract de mandat de 561.000 de lei anual, adica 46.750 lei lunar (n.r. - 11.600 euro). Romgaz previzioneaza cele mai mari venituri dintre companiile Ministerului Economiei - 3,65 miliarde de lei (n.r. - peste 900 milioane de euro). De altfel, industria gazului pare a fi cea mai profitabila. Contractul de mandat la Transgaz este negociat la 397.000 de lei anual (n.r. - 33.000 de lei lunar), la un nivel al veniturilor de 1,4 miliarde de lei.
Spre comparatie, Transelectrica, ale caror venituri sunt estimate la 3 miliarde de lei, va avea un sef cu un "salariu" anual de 228.000 de lei, inferior celor din industria gazelor. Managerul de la Hidroelectrica (ale caror venituri sunt preconizate sa ajunga la 2,5 miliarde de lei in 2009) va avea un salariu de 275.000 de lei anual. Cel mai modest contract de mandat il va avea managerul de la Oltchim, cu 162.000 de lei anual (n.r. - 13.500 de lei/lunar), in conditiile in care pentru combinat se preconizeaza venituri de 2,24 miliarde de lei in acest an.
Videanu mai verifica
Ministerul Economiei nu a aprobat inca bugetele companiilor din subordine, iar contractele de mandat ale directorilor vizeaza performanta acestora, cuantificata, printre altele, in cifra de afaceri, profit si productivitate, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul de resort, Adriean Videanu. "Nu exista contract de mandat valoric, este un detaliu pe care acum nu-l putem discuta. Inca nu au fost aprobate bugetele companiilor, dar vom verifica. Importanta este performanta directorului, este un bonus pe care il poate realiza, iar performanta poate fi cuantificata in cifra de afaceri, profit, productivitatea valorica in termeni comparabili", a spus Videanu.