Potrivit documentelor oficiale, regia de stat "Administratia Fluviala Dunarea de Jos" (AFDJ) Galati deconteaza motorina chiar si pentru curse clandestine sau fictive ale navelor din proprietatea administratiei. Remorcherul Copaceni si-a facut plinul cu motorina de mai multe ori in fiecare luna a anului trecut si a decontat apoi "consumul" la AFDJ, chiar daca nu a iesit din port decat de trei ori si atunci doar pentru curse scurte. Reporterii Ziua au sesizat cazul conducerii AFDJ, dar directorii regiei de stat nu au miscat un deget pentru a verifica cum li se scurge motorina din contabilitate. ZIUA a inaintat documentele conducerii Ministerului Transporturilor si Curtii de Conturi.
Fenomenul furturilor de motorina a devenit, la Galati, tot atat de banal ca valurile Dunarii. Cand si cand, conducerea AFDJ se sesizeaza asupra unui caz mai delicat, dar ancheta, pornita mai mereu in forta se stinge in cele din urma, acoperita cu documente "prietenoase" sau uitate prin sertarele conducerii. Dupa cazul consumurilor "suspecte" de combustibil si cel al dragajelor fictive, ingropat de conducerea regiei, dosarul curselor clandestine ale remorcherului Copaceni este inecat de sefii AFDJ in oceanul indiferentei sau complicitatii generale.
Pericol pe Dunare
Potrivit documentelor oficiale, remorcherul Copaceni ar fi iesit, la data de 11 iunie 2008, sa faca o cursa de verificare a semnalizarii de pe Dunare, pe timp de noapte, intre Braila si Cernavoda. Informata ca respectiva cursa ar fi putut fi una fictiva, trecuta doar pe hartie, in scopul sustragerii de combustibil, conducerea de atunci a AFDJ Galati a cerut Capitaniei portului Braila, la data de 19 iunie, sa confirme cursa remorcherului. Aceasta aproba, potrivit legilor in vigoare si a regulamentului navigatiei pe Dunare, formalitatile de plecare (misiune, lista de echipaj, starea tehnica, etc...) pentru orice iesire din port. Capitania a raspuns insa ca in evidentele portului nu sunt inregistrate astfel de formalitati si ca, potrivit evidentelor, nava nu a parasit portul Braila. La data de 23 iunie, conducerea AFDJ a constituit o comisie de ancheta, care a constatat ca pretinsa cursa a remorcherului Copaceni ar fi incalcat, practic, toate legile romanesti ale navigatiei.
Navigatia pe Dunare pe timp de noapte este cu mult mai riscanta decat cea pe timp de zi. Este recomandabil ca nava sa aiba proiector, radar dar mai ales statii radio in functiune. "Este obligatoriu ca, pe timp de noapte, navele sa aiba statia radio deschisa pe canalul 16, pentru a stabili cu navele care vin din sensul opus modul in care va avea loc <<intalnirea>>. Altfel riscurile unei coliziuni sunt foarte mari", ne-a declarat Vladut Branza, comandant sef port Braila. Potrivit regulamentului de navigatie pe Dunare, aprobat prin ordinul ministrului Radu Berceanu, orice salupa este obligata sa iasa noaptea pe Dunare cu o statie radio in stare de functionare, in timp ce un remorcher autopropulsor nu poate naviga noaptea decat cu doua statii radio functionale, prevede acelasi ordin.
Cursa fantoma
Privita in aceasta lumina, cursa de noapte a navei Copaceni a fost una de-a dreptul nebuneasca. La data de 11 iunie 2008, cand a parasit clandestin portul Braila, nava nu avea nicio statie radio in stare de functionare, ba mai mult, avea defectiuni la motorul principal, fapt confirmat de documentele oficiale aflate in posesia noastra.
A intrat pe fir si Politia Transporturi Galati care a solicitat detalii AFDJ despre cazul Copaceni. Numai ca, intre timp, avantul anchetei se domolise. De unde la data de 21 iulie, comisia de la sediul central, din Galati, inca il mai intreba pe seful din Braila cine a dat ordinul de plecare a remorcherului pentru cursa din 11-12 iunie, s-a "descoperit", ulterior, ca nava avea aprobari in regula(!?). Astfel ca s-a incheiat un raport care a consemnat doar ca trebuie sanctionat comandantul navei pentru ca a parasit portul fara instiintarea Capitaniei (nu a facut-o nimeni, nici pana astazi). Raportul a fost inaintat si Politiei care a inchis cazul, fara a se mai obosi sa faca si alte verificari. In adresa Politiei catre ZIUA, semnata de comisarul sef Petrica Hahui se consemneaza "Cauza a fost clasata, fara a mai face alte cercetari sau ridicari de inscrisuri doveditoare".
Otrocol din colt in colt
Dorin Otrocol, noul director general al AFDJ Galati, ne-a pus la dispozitie documentele prin care AFDJ Galati ar fi aprobat, la data de 9 iunie, solicitarea ca nava Copaceni sa plece in cursa pentru verificarea semnalizarii pe timp de noapte, in vederea receptiei finale a "Sistemului de semnalizare a navigatiei pe Dunare". "Pentru mine cazul Copaceni este inchis", ne-a declarat Otrocol. Reporterii Ziua i-au pus in vedere atunci directorului general ca receptia finala a sistemului de navigatie a avut loc la data de 11 iunie, inainte ca remorcherul sa plece in misiune "pentru verificarea prealabila" fapt care l-a facut pe Otrocol sa recunoasca: "Intr-adevar, cursa nu mai avea niciun sens".
Surse din cadrul regiei ne-au dezvaluit insa ca este foarte probabil sa fi fost vorba de un caz clasic de cursa fictiva, in vederea sustragerii de motorina si ca documentele justificative ar fi putut fi "fabricate" ulterior, de unde si neconcordanta de mai sus. O astfel de suspiciune nu ar putea fi insa dovedita decat de un control responsabil, nu de mantuiala, al organelor de ancheta.
Jaful, consemnat in documente
Furtul de motorina, "con�semnat" in documentele regiei. Pentru a verifica informatiile, provenite din surse interne din AFDJ, ZIUA a solicitat, oficial, Capitaniei portului Braila, situatia iesirilor din port a remorcherului pentru tot anul 2008. Raspunsul oficial a fost ca remorcherul a iesit din port de numai trei ori: la data de 14 iulie (Gropeni, 26 kilometri), 1 septembrie (Galati - 20 kilometri) si Harsova (64 kilometri). Potrivit docu�mentelor interne ale AFDJ, regia de stat a decontat insa un "tanc" de motorina pentru remorcherul Copaceni, ca si cum acesta ar fi iesit cel putin cate doua curse dus- intors pana la Cernavoda (o cursa dus - intors = 258 kilometri) in fiecare luna a anului 2008.
Informatia noastra a fost confirmata pe loc de verificarea facuta de Dan Focsaneanu, sef serviciu flota si Florinel Mihalache, directorul cai navigabile. Cei doi au verificat in registrele de dispecerat (foto) si au confirmat ca nava nu a iesit decat de trei ori din port in 2008. I-am intrebat atunci pe sefii AFDJ cum au decontat motorina pentru niste curse fictive sau clandestine. Prezentam reactia directorilor asa cum a fost inregistrata, cu acordul lor, pe reportofon:
Dorin Otrocol (director general AFDJ): Este evident ca nava a facut curse fara aprobarea noastra. Va trebui sa ne autosesizam...
Reporter ZIUA: In afara de cazul anchetat, ati mai decontat motorina in luna iunie, pentru cel putin o cursa, in luna mai au fost cel putin una sau doua iesiri, la fel in fiecare luna a anului, mai putin in luna noiembrie. Va spun aceasta din rapoartele de consum pe care le-ati aprobat, oficial!
Florinel Mihalache (director cai navigabile): Iesind fara aprobarea Capitaniei, nu a avut nici aprobarea mea, deci a fost o cursa clandestina.
Reporter: Sau se poate ca nava sa nu fi iesit din port si s-a consemnat numai consumul de combustibil.
F.M.: E posibil si asta.
Ancheta a Ministerului Transporturilor
La trei saptamani de la discutia de mai sus, am revenit cu un telefon pentru a afla rezultatul anchetei. Atat directorul general (altfel foarte interesat mai ales de identitatea surselor noastre) cat si seful serviciului flota au dat din colt in colt, nu facusera nici macar un simulacru de ancheta. "Voi solicita constituirea unei comisii de ancheta care sa verifice, la modul cel mai serios, toate faptele dezvaluite de cotidianul Ziua", ne-a declarat Marin Anton, secretarul de stat care are in subordine sectorul cai navigabile. Ziua a mai facut publice, in doua randuri, dezvaluiri asupra furturilor de motorina si a dragajelor fictive din curtea Administratiei Fluviale "Dunarea de Jos" Galati. Aspectele semnalate vor fi verificate si de inspectorii Curtii de Conturi a Romaniei.