Si aici, insidios, cu atat mai spectaculos cu cat vine din partea unui lider sindical, rasuna formula "divide et impera". Nu la nivel imperial, ci la acela in care poate gandi si supravietui domnul Bogdan Hossu, cel care, pentru prima oara, ridica pe tapet, in cel mai pur stil dambovitean, o dilema care-i menita sa sfarame literalmente unitatea grupului dusmanilor sociali cei mai evidenti: jegurile de intelectuali. Caci cum altfel putem interpreta faptul ca un lider sindical incepe sa cugete public (si sa sustina proiecte legislative in acest sens) asupra a cine este sau nu creator in societatea romaneasca si, in consecinta, cine poate percepe drepturi de autor pentru activitatea sa. Dupa o meditatie banuiesc profund mestecata in vastele strafunduri ale trairilor sale sindicaliste, dl Hossu a comis o enormitate absoluta, afirmand ca exista indivizi suspecti de frauda fiscala deoarece munca lor "n-are nimic de-a face cu creatia, cum sunt notarii, arhitectii, contabilii si chiar in mass-media". Imi aduc aminte cu rusine ca, ziarist tampit si nesindicalizat de domnul Hossu, am crezut ca fusese un privilegiu sa fac o serie de emisiuni TV cu Oscar Niemeyer, considerat unul dintre cei mai mari creatori ai secolului XX. Urmand rationamentul domnului Hossu, faimosul arhitect brazilian ar fi exercitat "o munca repetitiva" si, ca atare, pasibil de a fi tratat in consecinta de o OUG care va sanctiona acest tip de profesie de-a dreptul subversiva... Ziaristii? Potrivit liderului "Cartelului Alfa", nici astia nu fac munca de creatie fiind numai sursa de enervare pentru cine stim noi si stie si mai bine domnia-sa... Sa-i desfiintam! Sa-i demolam! Sa ramana doar mass-media serioasa, competenta si de partid, cea in care ne putem pune nadejdea in clipe grele.
O aiurealA? Cu siguranTA. Dar daca se transforma in lege? Si, daca asa stau lucrurile, atunci trebuie sa punem o serie de intrebari care de care mai neplacute. In numele cui a propus si negociat Hossu propunerea respectiva? Cu ce organizatii profesionale din mass-media, spre exemplu, s-a consultat si a obtinut un aviz favorabil? In orice caz nu cu MediaSind, singura organizatie profesionala din mass-media romaneasca membra cu drepturi depline a Federatiei Internationale a Jurnalistilor. S-a consultat cumva cu Clubul Roman de Presa? Poate nominaliza patronii de presa care sustin o asemenea initiativa? A obtinut un acord al Comitetului consultativ Economic si Social?
Mai este o problemA. Distinctia facuta de Hossu pune o bariera intre "muncitorii repetitivi" si ceilalti, cultii adevarati, intelectualii de marca. Cei care sunt creatori pe baza de ce criterii care le lipsesc celorlalti? Actorii care interpreteaza de sute de ori acelasi rol sunt creatori adevarati fiindca-i place cine stim noi sau sunt repetitivi golanii de ziaristi? Baietii de la Institutul Cultural Roman care scriu la gazete si incaseaza drepturi de autor sunt evident culti adevarati, chiar daca sunt colegi de publicatii cu repetitivii? Adica, scuzati de expresiile prezidentiale, cu gaozarii, pasaricile, animalele...
Mai am o Intrebare: de ce tace societatea civila? Daca povestea asta s-ar fi petrecut sub alta putere politica, sub un alt presedinte, explozia de indignare ar fi fost enorma. Mi-as dori ca si acum intelectualii fini sa formuleze o scrisoare de protest, cu toate numele care apareau in asemenea situatii. Numai ca, acum, se pare ca scindarea s-a produs si amenintarea sanctiunilor economice si-a facut efectul scontat. Fiecare categorie profesionala se preocupa exclusiv de propriile privilegii si se uita in alta parte, preocupata de probleme globale si moralitate universala si transcendenta. Pai, daca nu e nici global, nici transcendent, atunci vine timpul sa fie scos dl Hossu in fata. Dovada ca nu numai somnul ratiunii poate naste monstri.