Un vis nobil, de acum cativa ani, al eliminarii ar�melor nucleare nu mai este doar ideea populistilor si a pacifistilor; el a fost adoptat acum de profesionisti - politicieni recunoscuti pentru realismul lor si savanti renumiti pentru responsabilitatea lor.
Crearea armelor nucleare - care a servit scopului disuasiunii in timpul Razboiului Rece, cand lumea era impartita in doua blocuri opozante - a raspuns necesitatii si riscurilor vremurilor.(...)
In acea lume bipolara, armele nucleare erau detinute de doar cinci puteri mondiale, toate membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU. In prezent, imaginea globala este diferita. Miscarea Solidaritatea, din Polonia, dizolvarea Pactului de la Varsovia si dezintegrarea Uniunii Sovietice au facut ca aceasta lume bipolara si diviziunile Est-Vest sa dispara.(...)
Armele nucleare sunt acum in posesia a trei state aflate in conflicte: India, Pakistanul si Israelul. Data fiind dezvoltarea programului nuclear din Coreea de Nord si Iran, si acestea pot deveni, de asemenea, state dotate cu arma nucleara.Totodata, exista pericolul real ca acest grup de tari sa se extinda prin includerea de state ale caror guverne nu au fost intotdeauna conduse de consideratii rationale. De asemenea, exista riscul ca armele nucleare sa cada in mainile gruparilor teroriste.
O nonproliferare efectiva nu va fi posibila decat daca principalele puteri nucleare, in special Rusia si Statele Unite, vor lua masuri urgente in privinta dezarmarii nucleare. Impreuna, ele detin aproape 25.000 de focoase nucleare - 96% din arsenalul nuclear global. Avem incredere ca presedintele SUA Barack Obama recunoaste aceste pericole. Am observat cu satisfactie ca noua administratie a SUA nu s-a facut ca nu aude declaratiile politicienilor si oamenilor de stiinta care au cerut suspendarea armelor nucleare. Scopul unei lumi fara arme nucleare face parte din agenda administratiei SUA privind controlul armelor si dezarmarea. Apreciem propunerile venite din partea Marii Britanii, Frantei si Germaniei, in timp ce Rusia a semnalat, de asemenea, recent, la Geneva, disponibilitatea de a initia masuri de dezarmare nucleara.(...)
A sosit vremea pentru o schimbare fundamentala in actiunile Conferintei de Dezarmare de la Geneva, care, timp de mai multi ani, a esuat sa indeplineasca asteptarile comunitatii internationale. Impartasim opinia exprimata de oamenii de stiinta, politicienii si expertii Grupului de Reflectie de la Varsovia, conform careia atentia ar trebui pusa pe optiunea zero ca baza pentru un viitor acord de dezarmare nucleara multilaterala.(...) Cea mai mortala amenintare la securitatea globala vine din partea unui nou val al proliferarii nucleare, extrem de important.
Cea mai grea responsabilitate o poarta pe umeri puterile care detin cele mai mari arsenale. Suntem insa increzatori ca atat presedintele Statelor Unite cat si cel al Rusiei, precum si liderii celorlalte puteri nucleare vor dovedi intelepciunea si curajul unor oameni de stat si vor incepe procesul eliberarii lumii de amenintarea nucleara. Dar la fel de important ca acest obiectiv pentru ordinea si securitate internationala este si respectul pentru drepturile omului si drepturile minoritatilor, precum si stabilirea, la scara globala, a democratiei si a statului de drept.
Aleksander Kwasniewski, fost presedinte al Poloniei din 1995 in 2005.
Tadeusz Mazowiecki, fost prim-ministru in Polonia in primul guvern noncomunist.
Lech Walesa, lider al Miscarii Solidaritatea, ex presedinte si laureat al Premiului Nobel pentru Pace (1983)
Copyright: Project Syndicate, 2009.
www.project-syndicate.org