Ziua Logo
  Nr. 4506 de marti, 7 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Ascultati comanda la mine: starpiti ziaristii!
Cristian UNTEANU 
Exista o butada: stirea buna e ca nu exista stiri; stirea si mai buna e ca nu exista ziaristi! Pentru a se ajunge la aceasta fericita situatie care ar multumi, in bloc, totalitatea clasei politice de oriunde, exista mai multe metode. Prima, folosita si acum cu succes in mai multe tari ale lumii, unele chiar vecine cu noi, este uciderea pur si simplu a nefericitului, intr-o executie care sa poarte neaparat toate caracteristicile unei operatiuni mafiote.
Toti ceilalti urmand sa inteleaga faptul ca, daca s-a acceptat odata un contract pentru acest gen de operatiuni, el va putea fi repetat ori de cate ori e nevoie. Este genul de asasinat initial politic motivat, dar mai apoi extins prin dorinta altor comanditari deranjati de o anumita prestatie de presa vizand, de data asta, lumea crimei organizate si cea a "gulerelor albe".
A doua este la fel de periculoasa: lansarea de mesaje cum ca ceva se pregateste, asa ca, baieti, fiti atenti pe unde mergeti pentru ca cineva vegheaza. Si nu numai atat, strange probe, le colationeaza, aduna si impleteste zvonuri, barfe si susanele (adesea provocate chiar de profesionisti in materie) pentru a crea o imagine a culpabilitatii care, la un moment dat, poate deveni mai puternica si credibila decat insasi biografia reala a personajului respectiv. Mecanismul este vechi si aplicat ca atare impotriva tuturor celor care, dintr-un motiv sau altul, au ajuns sa fie considerati "dusmanii sistemului". Foarte periculos mecanismul pentru ca situatia de adversitate momentana a unui ziarist oarecare cu puternicii zilei ar parea legata doar de momentul respectiv, de structura si echilibrul fortelor intr-un moment dat. Fals! Ideea este ca o asemenea campanie poate genera o asemenea gramada de rahat incat - si acesta este scopul final - sa se confunde pe tot restul vietii cu cariera persoanei respective.
Mecanismul a functionat si functioneaza inca peste tot in lume, mai mult sau mai putin vizibil, dar mereu la fel de eficient si distructiv.
Scopul sau final este de a crea la nivelul opiniei publice o serie de tinte noi, cu caracter permanent, care sa absoarba o stare difuza de nemultumire colectiva si sa arate ca, de fapt, nu se poate avea incredere in nimeni. In nimeni si in nimic din ceea ce este scris sau difuzat de mass-media deoarece, iata, ziaristii sunt corupti, trompete, tonomate, oameni de casa ai mogulilor si/sau agenti de influenta ai unor puteri sau interese straine (cu cat mai obscure, cu atat mai bine!) si, in general, doritori sa-si construiasca un renume personal criticand nevinovatele si purele structuri ale lumii politice.
Lectia nu trebuie servita in bloc, pentru ca atunci ar fi asimilata cu un atac generalizat si nedemocratic impotriva presei. Lectia este intotdeauna individuala, asta dupa ce, fireste, au fost epuizate toate celelalte cai de atac, mai ales presiunile de tip economic, cele mai eficiente pentru a arata cine detine cheia de la magazia de provizii. Mai exista si alte mijloace, cum ar fi stirile prietenesti soptite la ureche cum ca, fii atent, "cineva, sus de tot" s-a enervat foarte tare si e bine sa te gandesti de doua ori la ce faci...
Chiar asa, ce facem daca Vanghelie care este n-a vorbit doar din prevestirile din almanahe si chiar stie ceva care se dovedeste miscare reala in urmatoarele zile? Prea multe sanse nu ne mai raman: 1 invatam urgent ceva din asta si scriem ce trebuie, despre cine trebuie, cand trebuie si, mai ales, cum trebuie, sarut mana, coane, ca de la talica vine lumina si banutul. Fie nu. Situatie in care ne pregatim sa intram in lotul contestatarilor, cu consecintele astfel previzibile si anuntate.
Cine va castiga? Intrebare inutila. Cine trebuia a si castigat, fie si numai pentru ca zvonul a fost lansat si odata cu el sarpele indoielii, dezin´┐Żformarii, intoxicarii si intimidarii. In momentul in care vor incepe si comentariile comandate pe forum identificand ziaristii ca dusmanii care trebuie starpiti, ca fiind dusmani ai poporului si elemente bolnave intr-o societate perfect sanatoasa indreptandu-se spre noi realizari pe drumul stabilizarii malului de Dambovita, atunci victoria finala este aproape: i-am pus cu botul pe labe pe toti coate-goale si scarta-scarta pe hartie! Si, nu-i asa, putem manca pe mai departe din sudoarea poporului...
 Afisari: 2254  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 20 Afiseaza toate comentariile  
Cuvintele sunt ca razele soarelui   de Atamild
Arogantule, devii isteric   de CAP-istul
Sunt multe lucruri de lamurit   de CAP-istul
ziaristii   de naem
Nu trebuie desfiintati toti ziaristii   de Mona G.
Sa iertam dar sa nu uitam   de mateea
Felicitari, domnule Unteanu!!!   de Hantzy
Omul Paratraznet !...   de bazileus
Nu te lasa manipulat!!!   de MarianDaniel
LIBERTATE PENTRU GIGI   de vamid
Of, of, of si aoleu !   de Arogantu'
ptr. sobru   de naem
Ar fi tragic sa fie adevarat !   de FB
Hehehe, pentru cine nu s-a prins, Ho Ciu-Rus si Ho Ciu San sunt frati de cruce   de vodka
De forumisti nu zice nimic, dar......   de vodka
Cristoiu reloaded   de Solitude
Bai, e adevarat ca Mass Media, in Lume, e in miinile evreilor?    de Hokusai san
Pai de ce bre sa-i stirpeasca, ce are cu ei, saracii?    de Hokusai san
Dar daca anumiti ziaristi    de gerula al III-lea
IOAN CRISTOIU:URA FATA DE BASESCU NASTE MONSTRI POLITICII NEDEMOCRATE DIN ROMANIA   de Alex.Pandrea
A r h i v a
  Nea Gigi in lotul pentru Europa?    2009-04-06
  NATO in cautarea propriei sale supravietuiri    2009-04-02
  Fragilitatea puterii pe timp de criza    2009-04-01
  ONU reinvie cosmarul regiunilor autonome    2009-03-31
  Se sparge buboiul?    2009-03-26
 Top afisari / comentarii 
 Judecatoarea amenintata (4464 afisari)
 Executari silite imobiliare (3884 afisari)
 Care e crima lui Gigi Becali (2395 afisari)
 Ascultati comanda la mine: starpiti ziaristii! (2254 afisari)
 FMI: Treceti la euro! (2199 afisari)
 LIVE: Revolutie la Chisinau - Demonstrantii au ocupat sediile Presedintiei si Parlamentului. Steagul UE si harta Romaniei Mari au fost arborate pe sediul Presedintiei (VIDEO) (8982 afisari)
 Vecinii frumoasei Carmen Electra sunt cei mai fericiti oameni din lume. Vezi de ce! (FOTO) (2622 afisari)
 A comis 19 violuri, intrand in dormitoare pe fereastra! (2486 afisari)
 "Ard in flacari": Anna Lesko si Elan Schwartzenberg au deja planuri de casatorie! (1855 afisari)
 Oficial rus: In Moldova sint implicate serviciile secrete occidentale si anumite forte din Romania  (1264 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.06956 sec.