Ziua Logo
  Nr. 4496 de joi, 26 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Cine ne "abureste" cu privire la evenimentele din decembrie 1989
-- Au trecut peste 18 ani de la revolutia din decembrie 1989, dar, pana azi, nu stim cine au fost asa-zisii "teroristi", care au facut, pe atunci, multe victime, in special in capitala tarii. Versiuni contradictorii abunda, pentru ca factorii decisivi de atunci, cum ar fi domnul Ion Iliescu, care cunosc adevarul adevarat, tac... Au fost ei arabi, au fost romani, au fost sovietici? Sau n-au fost deloc?
Zilele trecute, am Inregistrat, insa, o importanta afirmatie a generalului Victor Atanasie Stanculescu, unul dintre comandantii armatei romane, dupa caderea lui Ceau�sescu, privind identitatea "teroristilor". Aflat, in momentul de fata, intr-un spital din Capitala, domnul Stanculescu i-a declarat lui Emil Hurezeanu, cunoscut ziarist roman, ca in decembrie 1989 "trupe speciale sovietice"au intrat cu miile in Romania.
Versiunea nu e nouA, dar este prima din partea unui "actor principal", in acele evenimente; nu ma indoiesc de adevarul ei... Ma intreb, insa, de ce domnul Virgil Magureanu, sef "de facto" in decembrie '89, peste resturile Securitatii, nu a scris, in acelasi sens, cartea sa din 2008 despre ceausism, impreuna cu istoricul militar Alexandru Mihai Stoenescu.
Am recitit-o In lumina declaraTiei generalului Stanculescu, despre identitatea "teroristilor", si am constatat ca domnul Magureanu - scuzati-mi expresia - ne "abureste", ignorand adevarul si ne duce spre piste false. O mostra din multe: "Stiu, scrie fostul sef al SRI, ca a existat un plan deliberat ca in Romania acelui timp (dupa instaurarea regimului Iliescu-n.a.) sa nu se ajunga, prea repede, la un echilibru si la o stare normala de lucruri". Cine ci�teste aceasta afirmatie grava se intreaba unde e "planul" si cine au fost urzitorii lui. Cat priveste "terorismul", domnul Magureanu e si mai putin clar. "Va voi raspunde - scrie dumnealui - daca a existat sau nu un plan extern care a alimentat starile de terorism". Nici gand de asa ceva, adaugam noi... Intrebarea a ramas fara raspuns. In schimb, ne pune pe o pista gresita, spunand ca "teroristii" n-au fost "neaparat oameni din afara", excluzand astfel ipoteza cea mai verosimila ca ei erau sovietici. Pentru a nu fi tras, insa, vreodata la raspundere, domnul Magureanu, abil cum il stim, o intoarce - vorba romanului - ca la Ploiesti: "nu exclud ca unii dintre acestia (adica din "teroristi") sa fi avut ordine primite de la stapanii lor din afara tarii". Cine sunt ei? Domnul Magureanu tace... Din nou. Prin aluzii, lasa sa se inteleaga ca ei au fost sovietici: "ne amintim, spune dumnealui, <<dosarul Corbii>> si date�le privind statele de agent GRU (spionajul militar sovietic) ale lui Militaru (precizam noi, colaborator apropiat al domnului Ion Iliescu). Descriind, insa, dupa aceea, pe "teroristi"ca "grupuri intamplatoare"(?), carora li s-au dat arme, "dar nu teroristi", domnul Magureanu indrumeaza cercetarea istorica, din nou, pe o pista gresita.
Concluzia: trebuie pus capAt haosului legat de primii pasi ai Romaniei necomuniste. Intrebarea este, inainte de toate, de ce ascund, in continuare, conducatorii de azi ai Romaniei, adevarul despre "teroristi". Se asteapta ca el sa fie anuntat de actualii conducatori ai Rusiei? Atunci putem astepta mult si bine - ei au alte preocupari.
Mihail Gorbaciov, de mult la pensie, conducatorul Uniunii Sovietice in timpul episodului terorist din Roma�nia, a fost intrebat candva de ziaristi, dar a refuzat sa raspunda, fara explicatii. Pentru el, episodul este, desigur, jenant. Dar, pentru noi romanii (iar domnul Magureanu este roman, dupa cate stiu...), prioritate trebuie sa aiba, in prezent, doar adevarul istoric.
Serban ORESCU 
 Afisari: 850  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
adevaruri cu si fara relevanta   de realitate
Asta a fost si este si punctul mau de vedere,srelu-le.   de vida clara
srlu, vezi mai jos   de gheorghe vlasceanu
   de Cresida
ca la 1907...   de dorumare
Da adevarul despre 23 Augist credeti ca-l stiti ? Am dubii.   de Ghita Bizonu'
Eu cred ca dumneavoastra "fuzionati" doua lucruri distincte si fara prea multe legaturi   de srelu
Domnule Orescu   de Budapestanul
A r h i v a
  "Doi si-un sfert"moare, dar nu se preda!    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Macel pe hoitul Doi s-un sfert (3902 afisari)
 Miza politica: Reinvierea D.A. (3350 afisari)
 Miliardar si ginerele lui Dinca "Te leaga" (2503 afisari)
 UE sare la gatul SUA (2451 afisari)
 Pitcovici si afacerile cu droguri (2359 afisari)
 Raport NASA: Lumea este amenintata in 2012 de o puternica furtuna solara cu efecte devastatoare (5400 afisari)
 Nastase: S-ar putea ca Puiu Popoviciu sa primeasca o oferta interesanta - sa cedeze actiuni pentru ca "astfel de greseli" sa nu se mai repete  (2719 afisari)
 S-a facut de cacao: Un arbitru din Romania a facut pe el in timpul unui meci de fotbal (VIDEO) (2327 afisari)
 A cautat o viata intreaga un soldat care i-a salvat viata in cel de-al Doilea Razboi Mondial (2069 afisari)
 Suflete pereche sau nu? Un test matematic v-ar putea furniza raspunsul! (1752 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00943 sec.