Ziua Logo
  Nr. 4490 de joi, 19 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Voronin baga criza sub pres
Presedintele de la Chisinau s-a intalnit la Moscova cu presedintele Medvedev (foto) si cu Smirnov incercand sa obtina credit in schimbul Transnistriei.
Autoritatile comuniste de la Chisinau neaga existenta crizei economice in stanga Prutului, desi presa prezinta din ce in ce mai multe informatii cu privire la efectele crizei economice globale asupra Republicii Moldova. In cursul zilei de ieri, presedintele de la Chisinau Vladimir Voronin s-a intalnit la Moscova cu omologul rus Dmitri Medvedev si cu presedintele autoproclamatei republici Transnistrene, Igor Smirnov. Presa rusa a speculat ca intalnirea ar avea ca scop din partea rusa relansarea "memorandumului Kozak" de federalizare a Republicii Moldova, iar din partea moldoveana a unui credit necesar traversarii perioadei de criza. La Chisinau urmeaza sa aiba loc alegeri parlamentare pe 5 aprilie, comunistii aflati la guvernare incercand in prezent sa mascheze efectele crizei economice
Rusia face apel la OSCE
Presedintele rus Dmitri Medvedev, cel moldovean Vladimir Voronin si liderul transnistrean Igor Smirnov au semnat miercuri, la Moscova, la sfarsitul intalnirii lor, o declaratie comuna, a indicat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, transmite Agerpres. "Partile s-au inteles sa continue eforturile pentru solutionarea problemei, sa intensifice activitatea grupurilor de lucru, s-au inteles asupra conditiilor de reluare a negocierilor in format de 5 plus 2", a declarat Serghei Lavrov. Potrivit ministrului rus Rusia, Republica Moldova si Transnistria au convenit ca fortele de mentinere a pacii din zona de conflict sa fie trasformate "intr-o noua operatiune sub egida OSCE". "Partile au subliniat rolul stabilizator al actualei operatiuni de mentinere a pacii in Transnistria si au convenit ca ar fi mai util transformarea ei intr-o noua operatiune garantata sub egida OSCE", a mai afirmat ministrul rus de externe.
Alarma la Chisinau
Partidele de opozitie din Republica Moldova au tras alarma in legatura cu criza economica mondiala, care, potrivit lor, loveste din plin si Republica Moldova, dar guvernarea comunista de la Chisinau continua sa nege efectele acesteia, informeaza Agerpres. Un mar al discordiei il constituie rata de schimb a leului moldovenesc, care este mentinuta in mod artificial, in opinia opozitiei si a unor experti independenti, fapt negat de Banca Nationala a Moldovei (BNM) si guvernul de la Chisinau. Banca Nationala a Republicii Moldova ar fi vandut de la inceputul acestui an peste 18% din rezervele valutare pentru a mentine cursul leului. In aceeasi perioada de timp s-a inregistrat scaderea cu circa 30% a exporturilor, importurilor si remitentelor. Premierul comunist Zinaida Greceanii a declarat recent ca tara sa nu resimte consecintele crizei financiare internationale in aceeasi masura ca alte state din regiune datorita unor masuri financiar-fiscale adoptate anterior, dar si ca urmare a unor crize ce au afectat Republica Moldova in 2006 si 2007.
"N-o sa avem bani de salarii"
Intr-un articol publicat de ziarul "Timpul" de la Chisinau se arata ca vicepremierul comunist Victor Stepaniuc se teme ca dupa alegeri nu vor mai putea fi platite salariile in Republica Moldova: "Ion Negrescu, seful Directiei generale invatamant Telenesti, a relatat corespondentului nostru despre intrevederea pe care a avut-o cu viceprim-ministrul Victor Stepaniuc in problema achitarii salariilor majorate. Atunci vicepremierul a facut o declaratie socanta:�Criza a afectat si Moldova. Strangeti cureaua, ca ne asteapta zile grele. Peste doua-trei luni e posibil, in genere, sa nu putem da salariile. Dar despre asta nu spuneti nimanui". Tot ziarul "Timpul" anunta ca basarabenii care muncesc peste hotare au trimis acasa in luna ianuarie 2009 circa 65 milioane dolari. Aceasta suma reprezinta o scadere cu 27% fata de perioada similara a anului trecut, cand valoarea transferurilor a constituit 89 milioane USD. In luna decembrie 2008 valoarea remitentelor a fost de 143 milioane USD. Desi autoritatile de la Chisinau au declarat in repetate randuri ca Republica Moldova nu este afectata grav de criza mondiala, unele ramuri ale economiei au dat semne de alarma. Primii au fost transportatorii, care au anuntat ca, din cauza cererii reduse, unele intreprinderi ar putea da faliment. De asemenea, patronatele din constructii au anuntat ca un numar mare de apartamente nu pot fi finisate din cauza lipsei de bani si au cerut ajutorul statului.
Peste doua-trei luni e posibil, in genere, sa nu putem da salariile. Vicepremierul Victor Stepaniuc
George DAMIAN 
Alte articole
  Basarabia ramane in criza    (Analize si comentarii, 2009-10-22)
  Basarabia ramane rosie    (Externe, 2009-04-07)
  Basarabia comunista    (Eveniment, 2009-04-06)
  Kosovo incinge estul Europei    (Externe, 2008-01-16)
  Comunistii moldoveni si-au impartit portofoliile: Vladimir Voronin - presedintele Parlamentului, Zinaida Greceanai - presedinte, Igor Dodon - premier    (2008-08-06 11:58)
  Voronin ii ameninta cu puscaria pe oficialii moldoveni care doresc scoaterea sarmei ghimpate de pe Prut    (2008-05-13 17:09)
  "Bourul rosu" de la Chisinau s-a saturat de insemnele romanesti    (2007-12-20 11:41)
  Rusia ataca din nou Romania cu ajutorul Chisinaului    (2007-11-16 18:22)
  Voronin nu vrea sa dea pacificatorii rusi din Transnistria pentru militarii NATO    (2007-10-04 16:06)
 Afisari: 617  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Shalit ramane prizonier    4 comentarii
  Contre Tokes-Vlad Popa la Parlamentul Europei    4 comentarii
  Franta se reintegreaza in NATO    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 EBA Independenta (2962 afisari)
 Adevaratii autori ai Manuscriselor de la Marea Moarta (2251 afisari)
 O sinucidere programata (2038 afisari)
 Sase secrete pentru a reusi in viata (1618 afisari)
 Diplomele impostorilor licentiati vor fi anulate (1524 afisari)
 Un italian si un norvegian faceau filme porno cu copii, la Constanta (14417 afisari)
 Interpretul de muzica populara Ion Dolanescu a murit! (VIDEO) (7096 afisari)
 Studentele moldovence exportate pentru sex treceau si prin patul politistilor (3711 afisari)
 Acum 20 de ani, la Moscova: Putin, ca "turist sub acoperire", in apropierea lui Reagan si Gorbaciov? (2755 afisari)
 Vedete care nu pot iesi in lume fara sutien, din motive obiective! (VEZI FOTO) (2627 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02473 sec.