Ziua Logo
  Nr. 4489 de miercuri, 18 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Educatia pe masa de operatie
-- Consiliul National al Federatiei "Spiru Haret" a decis boicotarea tezelor unice si a examenelor nationale, amenintand cu blocarea anului scolar
Lucian Curelariu - ZIUA FOTO
Membrii Consiliului National al Federatiei "Spiru Haret", reuniti ieri la Bucuresti, au decis declansarea actiunilor de protest, pornind de la boicotarea tezelor si a examenelor nationale, in caz ca guvernantii nu vor renunta la eliminarea sporurilor. Mai precis, este incriminat articolul 20 din proiectul de Ordonanta de Urgenta (OUG) initiat de Ministerul Muncii, care incalca o lege organica: Statutul cadrelor didactice.
Nici celelalte trei federatii sindicale din educatie - FSLI, FEN si "Alma Mater" - nu sunt de acord cu anularea salariului de merit, a fondului de premiere de 2%, a sporului de antena si a compensarii orelor supli�mentare. Liderii celor patru federatii se vor intalni pentru a decide un calendar comun al protestelor.
Marius Nistor, presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret", ne-a declarat ca a respins "in totalitate proiectul de OUG, pentru ca acesta nu vizeaza altceva decat diminuarea cu 20% a cheltuielilor din educatie". "Atat timp cat decizia Cabinetului Boc a fost de reducere a cheltuielilor de personal cu 20%, asa-zisele negocieri de la Ministerul Muncii nu inseamna altceva decat tentativa de obtinere a unui simulacru de acord din partea sindicatelor. Or, un astfel de acord nu poate exista, pentru ca rolul meu este sa protejez locurile de munca si veniturile salariatilor pe care ii reprezint, nicidecum sa caut solutii prin care sa le diminuez veniturile care, oricum, au scazut sem�nificativ, din cauza cresterii contributiei la CAS. In plus, puterea de cumparare a scazut din cauza devalorizarii monedei nationale, iar preturile au crescut dramatic, asa ca, in momentul de fata, mi se pare anormal sa ni se ceara sa sustinem anularea salariului de merit, a fondului de premiere de 2%, a sporului de antena, si sa acceptam ca orele suplimentare sa fie compensate doar cu timp liber. La un moment dat, Guvernul ne-a propus sa renunte la elimi�narea sporurilor, dar nu si la articolul 20, care prevede ca, in situatia in care nu se incadreaza ordonatorul principal de credite in limitele bugetare alocate prin Legea bugetului, poate sa dispuna orice masuri care vor permite incadrarea respectiva. Or, noi stim foarte bine ca exista o diferenta enorma intre bugetul prognozat si cel realizat la sfarsitul anului", ne-a precizat Nistor.
Luni incep pichetarile
Toti sindicalistii afiliati CNS "Cartel Alfa" vor picheta, luni, sediile prefecturilor din toata tara, al Ministerului Muncii, al PDL si al PSD, amenintand cu declansarea conflictului de munca, daca OUG privind sporurile bugetarilor va fi adoptata in forma actuala. Pichetele de protest vor fi organizate intre 11.00 si 13.00 la prefecturi si intre 12.00 si 14.00 la celelalte sedii amintite.
Aurel Cornea, liderul FSLI, inca este convins ca la negocierile de saptamana viitoare se va ajunge la un rezultat satisfacator. "Daca nu, ne vom consulta cu colegii nostri din teritoriu si vom discuta ca protestele sa fie corelate cu colegii nostri de la celelalte federatii sindicale", ne-a declarat el. Federatia Educatiei Nationale s-a retras de la discutiile privind ordonanta si cere aplicarea Legii 221/2008, de majorare a salariilor profesorilor.
Motiune pentru Istorie
Liberalii au depus ieri, la Camera Deputatilor, motiunea simpla "Educatia sub cenzura Ecaterinei Andronescu, istoria se repeta", anuntand ca mai multi pedelisti si-au manifestat intentia de a sustine acest demers. "Au fost discutii aprinse inca din Comisia de invatamant intre cele doua partide aflate la guvernare", a explicat Alina Gorghiu (PNL). Ea a apreciat ca scopul motiunii a fost atins prin dezbaterea ei, dar a adaugat ca, daca ministrul va reveni asupra ordinelor privind orele de Istorie si Sport, liberalii ar renunta la motiune. (C.G.P.)
Magda SEVERIN 
Alte articole
  Pactul Educatiei, tocat de sindicate    (Social, 2008-03-10)
  Ecaterina Andronescu: Este nevoie de o carta a autonomiei scolare    (2009-08-01 12:55)
  Fata nevazuta a negocierilor din Educatie: "Daca ne-asumam un rahat, il mancam cu totii?" (VIDEO)    (2009-05-07 14:03)
  Boc: Executivul cauta solutii pentru solicitarile profesorilor... in limite bugetare    (2009-05-04 11:51)
  Sindicatele din Educatie au suspendat negocierile cu ministerul    (2009-02-10 15:20)
  Profesorii intra in greva pentru tichetele cadou    (2008-04-09 19:33)
 Afisari: 421  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Taiati-i capetele !   de Liviu2002j
va urez multe succesuri   de Mutu
Stati linistiti ca nu se va intampla nimic !   de Liviu2002j
Prioritati   de Solitude
A r h i v a
  Taxiuri in strada    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Stewardesa porno (6197 afisari)
 Copii vanduti pe bucati (2289 afisari)
 ZIUA face lumina in executarile de case (2284 afisari)
 Extazul si agonia marilor puteri ale secolului 21 (1715 afisari)
 La Bran se fac bagajele (1444 afisari)
 Capitala Moldovei exporta studente pentru sex (3535 afisari)
 S-a sinucis dupa ce intreaga scoala a vazut-o goala (3235 afisari)
 Barry Gibb, fost membru Bee Gees, doar umbra a ceea ce a fost candva! (FOTO) (2350 afisari)
 Urmarita de blestemul familiei: Actrita Natasha Richardson, in moarte cerebrala (2081 afisari)
 Angelina Jolie, interzisa la televiziunile britanice. Vezi de ce! (2069 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01161 sec.