Suntem condamnati sa suportam discriminari sustinute de legi speciale promovate de diferite categorii profesionale si sustinute si votate de parlamentari. Cel putin opt legi speciale instituie pensii speciale calculate dupa metode ce nu au nicio legatura cu nivelul contributiei la sistemul national de pensii. Astfel, in Romania exista doua categorii de pensionari: unii speciali si altii de rand.
Cei de rand sunt cei care isi asteapta o pensie care este calculata in functie de contributia lor la fondul de pensie in cei peste 32 de ani de munca si ceilalti pensionari care si-au fabricat legi speciale mai presus de cea care se aplica muritorilor de rand. Si culmea este ca acesti pensionari speciali, sunt bugetari. Acestora, dupa ce ca au salarii mari si multe privilegii pe timpul cat sunt angajati, li se fac pensii de-a dreptul nesimtite, care nu au nicio legatura cu ceea ce contribuie respectivii la fondul de pensie. In plus, unora dintre ei li se reduce si varsta de pensionare.
Dar de ce ne miram ca exista astfel de legi? Sau de ce ne mai intrebam de ce nu sunt abrogate? Pentru ca, printre privilegiati sunt fosti sau actuali parlamentari care au votat aceste legi. Cum ne-am putea noi imagina ca o categorie privilegiata de persoane, care isi impun sisteme preferentiale atat lor cat si altor categorii profesionale, va avea o initiativa legislativa de corectare al acestui sistem bolnav?
Ceea ce uita politicienii parlamentari si guvernanti este ca insasi existenta unei singure persoane cu pensie calculata altfel decat a muritorilor de rand poate fi considerata discriminare.
Se poate afirma asta foarte simplu pentru ca exista de noua ani o lege (19/2000) elaborata tocmai pentru a realiza un sistem unic de calcul al pensiei pentru toti pensionarii si pentru toti cei care muncesc in Romania in functie de contributia la sistemul de asigurari sociale. Numai ca, dupa aparitia acestei legi, s-au ivit ca ciupercile dupa ploaie legile speciale.
Culmea nesimtirii este ca cei care sunt sub incidenta acestor legi speciale, inclusiv parlamentarii, sustin ca nu trebuie sa ne facem griji de cuantumul acestor pensii, pentru ca nu sunt platite din fondul acela din care se platesc toate pensiile. Dar de unde vin acei bani?
De fapt, pensiile speciale, de care n-au niciun gand sa se atinga politicienii nostri, sunt platite de la bugetul statului. Din buzunarul fiecaruia. Asa ca toti contribuabilii pun umarul la cota bugetara alocata pensiilor speciale.
Toti "specialii" spun ca, prin meseria pe care o au, li se interzic alte drepturi, cum ar fi dreptul de a fi actionar la o firma, dreptul de a face politica etc. Si atunci, in compensatie, trebuie sa beneficieze de privilegii suplimentare, cum ar fi pensia nesimtita. Insa, ceea ce nu vor sa recunoasca, este ca ei isi pot asigura foarte bine o pensie facultativa, la un fond privat, unde sa contribuie cu cat ii lasa inima.
Si pentru ca nu era greu de prevazut, aparitia unei singure legi speciale a atras si legiferarea celorlalte. Au aparut chiar si initiative pentru legi speciale aplicabile profesorilor, medicilor sau alesilor locali. Dupa o asemenea logica stramba, si noi, ziaristii, am putea sa ne promovam un proiect de lege speciala pentru pensionare. Doar presa este considerata a patra putere in stat. Daca justitia poate, daca parlamentul poate, armata poate, atunci presa de ce n-ar putea?