Ziua Logo
  Nr. 4479 de vineri, 6 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Lege pentru regii asfaltului
-- Una din grijile Guvernului Boc a fost sa dea o Ordonanta prin care licitatiile lucrarilor de drumuri si autostrazi sa nu mai poata fi sesizate la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor
Batalia politica pe marile lucrari de reparatii si constructii de drumuri nationale si autostrazi din Romania a facut ca, in ajunul trecerii dintre ani, Guvernul sa emita o Ordonanta de urgenta prin care sa elimine din acest domeniu orice piedica ce
ar putea fi pusa de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC).
Intr-o maniera discreta, Executivul a aprobat la 30 decembrie 2008 OUG nr. 228/2008 pentru modificarea si completarea unor acte normative. Aceasta lege a modificat-o pe cea prin care a fost infiintat, in 2006, CNSC, institutie condusa de Mihai Prisacariu, cunoscut drept un om de casa al liberalilor, astfel incat aceasta sa nu mai aiba nici o competenta in litigiile pri�vind licitatiile de drumuri si autostrazi.
CNSC a fost creat cu principala menire de a rezolva in timp cat mai scurt orice contestatie la adresa modului de desfasurare a unei licitatii publice, avand "complete de judecata" formate din civili. Deciziile CNSC, in caz ca nu sunt pe placul unor participanti la o licitatie, pot fi atacate cu recurs la sectia de contencios-administrativ a Curtii de Apel.
ZIUA a mai facut dezvaluiri despre "mafia contestatiilor", aratand ca la CNSC se blocheaza importante lucrari din economia nationala, deoarece atunci cand licitatiile erau castigate de cine "nu trebuie" se dispunea refacerea, ceea ce insemna prelun�girea procedurilor cu anii si, uneori, chiar pierderea fondurilor alocate unor lucrari edilitare. La un moment dat, au aparut si firme specializate in contestare, care le cereau bani castigatorilor reali ai licitatiilor, in schimbul retragerii contestatiilor si a deblocarii lucrarilor. Surprinzator, OUG nr. 228/2008 a modificat Legea nr. 337/2006, eliminand CNSC de pe firul solutionarii contestatiilor.
Umbrarescu trei tronsoane
Dar nu de la orice tip de licitatie, ci doar de la cele privind drumuri nationale si autostrazi. In ordonanta se prevede ca, prin exceptie de la legea de functionare a CNSC, "contestatiile referitoare la procedurile de atribuire de lucrari aferente infrastructurii de transport de interes national se formuleaza in conditiile legii contenciosului administrativ nr. 544/2004". Ca atare, in cazul unei licitatii de drumuri nationale, contestatia nu se mai solutioneaza pe filiera CNSC - Curtea de Apel, ci direct la Curtea de Apel. Motivatia acestei masuri data in preambulul actului normativ este "accelerarea executiei lucrarilor de constructie de drumuri de interes national".
Unul dintre primii beneficiari al "accelerarilor" din ordonanta este consortiul "JV Spedition UMB SRL- Techostrade SRL", reprezentat de omul de afaceri Dorinel Umbrarescu - unul din "regii asfaltului". Umbrarescu este cunoscut ca alaturi de alti oameni de afaceri: Costel Casuneanu, Dan Besciu si Sorin Vulpescu, au obtinut foarte multe lucrari de constructii de strazi si autostrazi sub mandatele fostilor ministri PD-L ai Transporturilor, precum si al fostului primar general al Capitalei, Adriean Videanu. Consortiul lui Dorinel Umbrarescu a participat la finele anului trecut la licitatiile pentru mai multe tronsoane ale DN12 Bixad - Sindominic (lucrari reabilitare drumuri BEI) organizate de autoritatea contractanta - Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR). Desi in documentele licitatiei exista prevederea conform careia nici un contractant nu poate dobandi mai mult de doua tronsoane din respectivul drum, in perioada 19.11.2008 - 14.01.2009 consortiul "JV Spedition UMB SRL- Techostrade SRL" a fost declarat castigator pe trei dintre tronsoane (6R4, 6R5, 6R7).
Perdantii fentati de ordonanta
Firmele perdante ale licitatiei au atacat deciziile la CNSC, iar Mihai Prisacariu, presedintele CNSC le-a raspuns prin Decizia 543 din 05.02.2009 ca institutia sa nu mai are competente pentru solutionare, gratie noii Ordonante, astfel incat "declina competenta de solutionare a cauzei in favoarea Curtii de Apel Bucuresti". Conform practicii de pana atunci, CNSC ar fi dispus anularea licitatiilor acolo unde prevederile din documentele licitatiilor ar fi fost incalcate. Gratie ordonantei, litigiul a fost scos de sub palaria CNSC si mutat la Curtea de Apel Bucuresti. OUG nr. 228/2008 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 3 din 5 ianuarie 2009 si a fost semnata de primul-mi�nistru Emil Boc, si ministrii Radu Berceanu, Vasile Blaga si Gheorghe Pogea, precum si de ex-ministrul Internelor Gabriel Oprea.
Razvan SAVALIUC 
 Afisari: 443  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Ei nu e grav ca astia "e buni"   de Shadow
Asfalto-democratii se searta intre ei pe ciolan.   de Socrate
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Tratamente la secret (5823 afisari)
 Axa raului trece prin Rusia (3242 afisari)
 Basescu si Asociatii (1821 afisari)
 Tradatorul Floricel era pasionat de armata (1786 afisari)
 Chiliman bun de plata in scandalul Cathedral Plaza (1491 afisari)
 O eleva de 12 ani s-a pozat goala si a trimis fotografiile colegilor (FOTO) (4994 afisari)
 Cum arata Michelle Obama alaturi de primul ei iubit! (FOTOGRAFII INEDITE) (3544 afisari)
 Soferul Tarzan a ajuns vedeta internationala, dupa ce a condus ca un nebun (VIDEO) (3061 afisari)
 Socant: Fetita violata cu acordul mamei - "Le dadea bani si bautura si il lasau la mine in pat"  (2509 afisari)
 Cotidianul ucrainean Segodnia: Romania a decis sa dea gata Ucraina (1310 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02546 sec.