Ziua Logo
  Nr. 4459 de miercuri, 11 februarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Cu cipul la Tribunal
Victor RONCEA 
Incepand cu 1 ianuarie anul acesta, in urma unui alt mare tun dat de Guvernul Tariceanu pe ultima suta de metri, Romania s-a conformat prioritatilor Uniunii Republicilor Socialiste ale Animalelor (URSA) si a introdus Pasapoarte cu cip biometric la tot poporu', asemenea bovinelor si ovinelor, uitand insa sa-l intrebe daca vrea. Pentru cei care nu stiu, URSA este un alt titlu dat de George Orwell nuvelei sale satirice la adresa dictaturii lui Stalin, Ferma Animalelor.
Intre timp am mai evoluat, a aparut si cuvantul Europeana dupa Uniune, ca pretext legal pentru toate afacerile necurate care se petrec pe plaiul romanesc. Cu "prioritatile si normele UE" in sus si in jos, am ajuns sa fim tara care ofera de 10 ori mai multe contributii financiare Uniunii fata de cat primim inapoi. La fel, la capitolul cipuri: ne-am trezit, printr-o Hotarare de Guvern data pe furis si pe grabis in decembrie anul trecut, sa fim primele bipede din UE cu Pasapoarte Biometrice, chiar inainte de votul din Parlamentul European, care recomanda folosirea lor de la 1 iulie anul acesta. Chestiunea introducerii obligatorii a cipului biometric in actele de identitate ale romanilor este atat o problema legala si morala, cat si una sociala si religioasa. Deja mai multe studii profesioniste, romanesti, europene si americane, au aparut in dezbaterea societatii civile preocupate de starea natiunii, urmand a fi inaintate Sfantului Sinod la proxima sedinta unde se vor studia aceste aspecte.
Din punct de vedere al drepturilor cetatenesti, Hotararea incalca Articolul 23 din Constitutia tarii - Libertatea individuala si siguranta persoanei sunt inviolabile - respectiv Articolul 29 - Libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi ingradite sub nici o for�ma. Din punct de vedere legal, Hotararea de Guvern, data pe 15 decembrie 2009 (deci dupa alegeri!) este... ilegala. Pe langa numeroasele articole din Constitutie incalcate abuziv, instituirea obligativitatii "cipuirii" ignora insasi normele Comisiei Europene, stipulate foarte clar intr-un Raport al Grupului European pentru Etica in Stiinta si Noi Tehnologii: un rastimp de 36 de luni rezervat dezbaterii publice nationale. Or, studiind Nota de Fundamentare a Hotararii 1566/2008 semnata de Cristian David, inca ministru de Interne la acea data, ce observam? Odata ca este vorba de o Hotarare data pentru modificarea unei alte Hotarari, nr 557/2006; deci nici macar nu avem, de fapt, o Lege dezbatuta si aprobata de Parlamentul Romaniei in deplina cunostinta de cauza. Apoi, la Sectiunea a 3-a, "Impactul socioeconomic al proiectului de act normativ", constatam incalcarea flagranta a insasi "normelor UE" invocate. Respectiv, la punctul 3 se afirma scurt: "Impactul social - Nu este cazul". Si-atunci, daca se socoteste ca "nu este cazul", cum se explica cele peste 50.000 de semnaturi (care au ca valoare cat vreo 10 membri ai Guvernului, daca ne apucam sa le numaram ouale) stranse numai in doua saptamani impotriva acestor acte biometrice? Si unde este dezbaterea publica?
Pe langa studierea afacerii de miliarde de euro (ati citit bine), pusa pe roate in doar 15 zile, SRI ar trebui sa observe si cum cipul biometric constituie o amenintare la adresa sigurantei nationale a Romaniei. In primul rand ca se poate clona din mers cu un aparat injghebat din piese de pe Internet, cu doar 250 de dolari. Apoi, cine va garanta securitatea bazei de date biometrice a intregii natiuni, pe vremurile astea de criza?
Daca in cazul Legii "Ochiul si timpanul" Avocatul Poporului s-a dovedit Avocatul Puterii, in schimb, astazi, cipul merge la Tribunal. Incepand cu ora 9.00, avocatul care a contestat legalitatea obligativitatii cipurilor solicita la Curtea de Apel suspendarea Hotararii si dreptul romanilor de a alege in deplina cunostinta de cauza asupra pericolelor acestor dispozitive de supraveghere electronica prin unde radio (RFID). Actiunea sa si a zecilor de mii de sustinatori si 5000 de intervenienti este urmare a Apelului unui batran din muntii Ceahlaului: Parintele duhovnic Iustin Parvu, drept si verde ca brazii care-l inconjoara la Manastirea Petru Voda. Dupa o viata de lupta impotriva comunismului ateist si 16 ani de temnita grea a inteles imediat care este rolul acestei insemnari si subjugari electronice. La 90 de ani cat a implinit ieri, este ca un foc viu al rezistentei romanesti si continuitatii valorilor stramosesti. Sa ne traiesti intru multi ani, Parinte!
 Afisari: 1469  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 15 Afiseaza toate comentariile  
Chemare pentru cetateanul liber de-ashi hotari soarta inainte de a fi prea tirziu ...   de jan dinu
PENTRU DOMNUL alwis46   de lorenzo
Pentru gica-contra   de Johny Richards
Cip cirip   de Ion Caramache
Genunchiul broastei   de ggo
Controversa Cipului la vreme de Criza   de MariuStoica
Frica de cip   de Zamucles
PENTRU DOMNUL RONCEA.   de lorenzo
Nu-mi vine sa cred   de phoenix
Ti-e frica si dtale de cip,   de demetrius
hai ca incet incet dispar toate comentariile pertinente ... ca cel al lui Laur   de Arcturus
pai daca e asa, atunci contestam toate actele cu poze !!!   de Arcturus
cipurile o problema religioasa? :))))   de Arcturus
Initial am fost tentat sa cred ca e vorba de un dilimache de ziarist. Dar nu, el nu-i dilimache ci    de Razvratitul
Dumnezeu sa ne apere...   de Greywolf
A r h i v a
  Digitizarea Romaniei    
  Apa si pamant romanesc    2009-02-04
  Vanzatorii de suflete    2009-01-20
  Razboiul nevazut al lui Eminescu    2009-01-14
  Pregatiti-va pentru razboiul din Ucraina    2009-01-06
  Dreptate pentru generalul Iulian Vlad    2008-12-16
 Top afisari / comentarii 
 Drumul armelor de la Ciorogarla (8697 afisari)
 Se stie ucigasul! (3909 afisari)
 Rusii speriati (2965 afisari)
 Atac antisemit in revista lui Felix (2765 afisari)
 Ucisa de laptele mamei (2367 afisari)
 Solistul trupei Iris, Cristian Minculescu, internat intr-o clinica din Germania, pentru ca boala s-a agravat (4541 afisari)
 A gasit o comoara de 3 miliarde de dolari pe Google Earth (3736 afisari)
 Monica Belluci, sexy si tandra sub dus! (FOTO) (3291 afisari)
 Oligarhii rusi sunt gata sa plateasca sute de mii de euro pentru niste penisuri uriase (3159 afisari)
 Primul documentar de educatie sexuala din lume (VEZI VIDEO) (2647 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.07999 sec.