Ziua Logo
  Nr. 4459 de miercuri, 11 februarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Actuale
Clarinetistul vrajitor
Aurelian-Octav Popa este un nume de prim rang al vietii muzicale romanesti postbelice. Instrumentist de marca, fin com�pozitor si inspirat improvizator, rabduriu dirijor, erudit teoretician, dar si pedagog-comen�tator sagace al istoriei muzicii, la care se adauga un spirit tonic si bucuria launtrica a trairii actului artistic, toate acestea fac din marele clarinetist o personalitate proeminenta a lumii artistice romanesti. Si daca am spune ca este si un om simpatic, pur si simplu nu am gresi prea mult. Intr-o lume de scortosi vanitosi si plini de ifose, marele muzician se comporta natural si firesc. Ceea ce nu ar fi chiar de lepadat. De aceea este poate atat de iubit nu doar de melomani, dar si de colegii de breasla. Nu este putin, credem noi. Cu studii la Bucuresti si stagii de perfectionare prin diverse colturi ale lumii intinse pe tot cuprinsul unei prestigioase cariere, A.O. Popa umple salile de concert cu marea muzica a lumii, dar si inimile noastre cu bucuria de a fi. Este un sentiment stenic, pe fondul atator nenorociri, drame, crize si armaggedoane care ne tot dau ghes, pe toate canelele. Muzica oferita de clarinetistul vra�jitor ramane un dar pentru fiecare dintre cei care ii pretuiesc efortul si pasiunea de a se livra actului muzical. Ce sa spunem mai mult? Restul este dincolo de cuvinte.
DouA concerte bucurestene au consfintit 50 de ani de multipla activitate artistica in spatiul public. Unde Aurelian Octav Popa a fost si a ramas un maestru incontestabil al clarinetului. Momente omagiale in 2009, la inceput de februarie. Prezenta in cadrul concertului simfonic de la "Filarmonica George Enescu", unde cu concursul orchestrei simfonice, sub bagheta dirijorului chinez Jin Wang a interpretat "Concertul pentru clarinet si orchestra, op.36" de Frantisek Kramar. Un nume putin cunoscut, din epoca lui Haydn si Mozart, muzician ceh integrat european de acum peste doua secole. Capelmaistru la Viena, dar si compozitor prolific, va ramane in istoria muzicii tocmai prin lucrarile sale dedicate unui instrument mai putin uzitat in concerte. A.O. Popa a dat culoare unei partituri cu inflexiuni baroce si strafulgerari romantice si a transfigurat partitura intr-o feerie sonora. Doua bisuri, cu piese de Martian Negrea, "Mar�tie" si o adaptare proprie dupa Purcell au completat democratric, regalul muzical oferit de marele muzician. Iar peste doar cateva zile, un recital la Muzeul National "George Enescu", unde alaturi de pianista Valentina Sandu-Dediu clarinetistul aniversat a interpretat lucrari de Debussy, Stravinsky, John Cage si Messiaen din marele repertoriu universal cu aceeasi bravura si pofta de a canta. La care s-au adaugat piese ale muzicienilor romani, unele dedicate chiar lui, mentionand numele unor distinsi maestri, de ieri si de azi, precum Silvestri, Liviu Glodeanu, Stefan Niculescu, Tiberiu Olah sau Dan Dediu. Adaptarile si improvizatiile marca AOP au incununat nu doar o seara de muzica, ci si conturul unei intregi cariere. Pe langa A.O. Popa putem spune doar atat: "Sa traim bine cu totii!"
Bedros HORASANGIAN 
A r h i v a
  Schizofrenie in "Vinerea verde"    
  Bea, infuleca si vezi filme!    
  Umbrele trecutului    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Drumul armelor de la Ciorogarla (8697 afisari)
 Se stie ucigasul! (3909 afisari)
 Rusii speriati (2965 afisari)
 Atac antisemit in revista lui Felix (2765 afisari)
 Ucisa de laptele mamei (2367 afisari)
 Solistul trupei Iris, Cristian Minculescu, internat intr-o clinica din Germania, pentru ca boala s-a agravat (4541 afisari)
 A gasit o comoara de 3 miliarde de dolari pe Google Earth (3736 afisari)
 Monica Belluci, sexy si tandra sub dus! (FOTO) (3291 afisari)
 Oligarhii rusi sunt gata sa plateasca sute de mii de euro pentru niste penisuri uriase (3159 afisari)
 Primul documentar de educatie sexuala din lume (VEZI VIDEO) (2647 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00864 sec.