Ziua Logo
  Nr. 4444 de sambata, 24 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Dosare ultrasecrete
Armata romana ocupa Budapesta
-- La 19 martie 1919, colonelul francez Fernand Vyx a prezentat Ungariei, din partea aliatilor invingatori in razboi, "Nota Vyx", prin care se ordona fortelor militare ungare sa se retraga in granitele Ungariei, la tratativele de pace cu Aliatii. De aceea, "Nota Vyx" a provocat o serioasa aliena�re nationala. Presedintele Mihaly Karolyi si-a inaintat demisia, iar doua zile mai tarziu (pe 21 martie 1919), Bela Kun a proclamat Republica Sovietica Ungaria.
Prima promisiune a lui Kun a fost restaurarea "Ungariei Istorice", adica a "Ungariei Mari". Kun se baza, in primul rand, pe sprijinul lui Lenin si pe un razboi intre Rusia sovietica si Aliati. Promisiunea bolsevicilor lui Kun a dat apa la moara sperantelor revizioniste ale maghiarilor. La sfarsitul lui mai 1919, trupele Republicii Sovietice Ungare invadeaza teritoriul Slovaciei, in ciuda "Tratatului de la Trianon" care a stabilit un stat nou, Cehoslovacia. La 17 iunie 1919, insa, confruntate cu armata cehoslovaca, precum si cu amenintarile de interventie ale SUA si Frantei, trupele bolsevice ale lui Bela Kun sunt nevoite sa se retraga din Slovacia. Bela Kun se intoarce imediat contra Romaniei si isi trimite trupele in Transilvania, revenita dupa razboi Romaniei (15 aprilie 1919). Planul militar de ocupare a intregului Ardeal romanesc prevedea conexiunea intre fortele bolsevice din Ungaria si cele din Rusia sovietica, pe teritoriul Transilvaniei. Ghinionul lui Kun a fost acela ca "Armata Rosie" rusa era angajata in plin Razboi Civil, in Ucraina inregistrase pierderi mari, si nu a mai putut sa acorde un sprijin direct in Transilvania lui Bela Kun. "Armata Rosie" (Garda Rosie) ungara era mult prea slaba ca sa lupte cu armata regala romana, in spatele careia se afla Franta. Astfel ca lucrurile s-au inversat: bolsevicii unguri s-au vazut nevoiti sa se retraga in graba din Transilvania, armata romana a trecut Tisa (1 mai 1919) si a ocupat Ungaria (4 august 1919).
La 6 august 1919, armata regala romana a ocupat Budapesta, dar a manifestat o atitudine plina de umanism fata de populatia ungara, impartind hrana calda si paine, lucru recunoscut si de presa budapestana. S-au servit populatiei infometate a Budapestei peste 70.000 de paini mari (de jumatate de kg), ciorba la cazan si fasole cu carnati, specifice popotei militare. Principalii lideri bolsevici au fugit din Ungaria. Bela Kun si alti kuneristi s-au refugiat in Austria, unde se afla la putere un guvern social-democrat. Au fost insa arestati si au ramas intr-un lagar pana in iulie 1920, cand un acord pentru schimbul de prizonieri, intervenit intre Austria si Rusia sovietica, a permis unui numar de 415 kuneristi refugierea la Moscova. La Moscova, Bela Kun a intrat in randul Partidului Comunist (bolsevic) din Rusia sovietica. A primit cetatenia sovietica si a fost numit in conducerea Komitern, raspunzand de Germania, Austria, Cehoslovacia si Romania. Prima sarcina a lui Kuhn in Rusia sovietica a fost conducerea "Comitetului Revolutionar" din Crimeea (1920).
Bela Kun a ordonat executarea
a 10.000 de prizonieri albi
Victor Serge afirma in "Memoriile unui revolutionar" ca Bela Kun este vinovat de genocidul a 10.000 de alb-gardisti, care formau detasamentele generalului Piotr Nikolaevici Wrangel. Victor Serge sustine ca Bela Kun le-a promis acestora amnistierea daca se predau. Ulterior, dupa ce trupele lui Wrangels s-au predat conform intelegerii, iar Kun a ordonat executarea lor. Acelasi lucru il confirma Gyorgy Borsany in "The Life of a Communist revolutionary, Bela Kun" (Columbia University Press, 1993).
In Komitern, Bela Kun a fost un apropiat colaborator al lui Grigori Zimoviev. Pe 27 martie 1921, Kun - in virtutea "Teoriei ofensivei" - a condus un puci esuat, pentru minerii din centrul Germaniei (Communist Marzaction Putsch). Lenin l-a acuzat de iresponsabilitate politica. Victor Serge scrie ca Lenin a numit actiunea pucistilor din Germania "les betises de Bela Kun" ("prostiile lui Bela Kun"), in sedinta secreta a "Comitetului Operativ" bolsevic de la Moscova. Discutiile cu ceilalti membri ai exilului maghiar din Rusia faceau obiectul "notelor" inaintate, cu mare constiinciozitate, lui Bela Kun catre OGPU fosta CEKA, politica politica). Atfel ca mai multi exilati unguri au fost arestati la sfarsitul anilor '20 si inceputul anilor '30 si executati. Acuzat de legaturi cu "trotkismul", Bela Kun - impreuna cu sotia, fiica si ginerele - au fost arestati in mai 1937 si trimisi in GULAG. In 1989, guvernul sovietic a anuntat ca Bela Kun a fost executat in GULAG, pe 29 august 1938.
Reabilitat in 1956
In 1956, surpriza: Bela Kun - cel care a practicat "Teroarea Rosie" ("Baietii lui Lenin") - a fost reabilitat, odata cu Laszlo Rajk (creatorul Securitatii ungare, AVO) - in procesul numit de mass-media occidentala "destalinizarea si dezghetul" hrusciovist - devenind "martiri ai Ungariei". Celalalt mare kunerist - Tibor Szamueli (Comisar pentru Afacerile Militare) - seful "Baietilor lui Lenin", care aplicau legea "Terorii Rosii", s-a refugiat la 1 august 1919, cand armata romana se pregatea sa intre in Budapesta, in Austria. Tibor Szamueli, in automobilul personal, a incercat sa treaca clandestin granita, dar a fost observat de granicierii austrieci. In schimbul de focuri, Tibor Szamueli a fost ucis. (Dupa alte surse, s-ar fi sinucis). Jen? L�ndler - "Comisar pentru Afacerile Interne" sub regimul Bela Kun - s-a refugiat tot in Austria, unde a continuat sa fie unul dintre liderii exilatilor bolsevici unguri. A murit in 1928 la Cannes. A fost incinerat, iar urna cu cenusa lui Landler a fost depusa la Moscova, in zidul Kremlinului, unde se afla si astazi. In 1956, Landler a fost reabilitat si el in asa-numitul proces de "destalinizare".
Un grup statuar il imortalizeaza pe Bela Kun, avand in dreapta pe Tibor Szamueli si in stanga pe Jen� L�ndler. Monumentul poate fi admirat si astazi, in anul de gratie 2008, la Budapesta. Prabusirea puterii bolsevice din Ungaria in urma interventiei armatei regale romane a permis fortelor conservatoare conduse de Istvan Bethlem si Miklos Horthy sa preia controlul incepand din Ungaria de Vest. Detasamentele lui Miklos Horthy si-au luat revansa, dezlantuind "Teroarea Alba". Sustinatorii Republicii Sovietice Ungare, comunistii, intelectualii cu idei de stanga, evreii, tiganii au fost arestati sau executati sumar.
Vladimir ALEXE 
 Afisari: 3075  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
CE NU MENTIONEAZA ARTICOLUL   de Toma Flamindul
omule cu podobomhidroza   de Budapestanul
Ungurii de la Budapesta's oarecum oameni normali... Psihopati, zanatici sau tembeli sant numai cei    de Omul cu Picioare foarte Paroase
de ce armata regala romana nu a ramas acolo dupa cucerirea budapestei?    de hopshiio
A r h i v a
  Cum a fost tradat Cuza-Voda    12 comentarii
  Republica Sovietica Ungara: Bela Kun si "Baietii lui Lenin"    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Ceausescu catre Kissinger: Nu, multumesc. Nu ma intereseaza. (5742 afisari)
 Cum a fost tradat Cuza-Voda (3898 afisari)
 Diaconescu a fost jecmanit in Ucraina (3298 afisari)
 Armata romana ocupa Budapesta (3075 afisari)
 Legea interceptarilor la Avocatul Poporului (1786 afisari)
 O profesoara din Cehia a devenit star pe internet intr-un film porno in care intretine relatii sexuale cu un tanar de 18 ani - VIDEO (7906 afisari)
 Obama, vizitat de un OZN in timpul ceremoniei de investire - VIDEO (7252 afisari)
 Pisici vii folosite ca momeal pentru a prinde rechini - VIDEO (4330 afisari)
 Scene de razboi la granita romano-ucraineana (2824 afisari)
 A murit fosta finalista Miss World care a ramas fara maini si picioare din cauza unei infectii  (2372 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02156 sec.