Ziua Logo
  Nr. 4444 de sambata, 24 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Integrala melodiilor lui George Enescu
Premiera mondiala cu Leontina Vaduva
-- Prima parte a integralei melodiilor lui George Enescu va fi interpretata, maine, la Sala Cortot din Paris, in premiera mondiala, de catre soprana franceza de origine romana Leontina Vaduva. Piesele vocale ale compozitorului sunt cantate in totalitate pentru prima data in cadrul acestui proiect al Institutului Cultural Roman din Paris.
Unele partituri in manuscris, descoperite la Muzeul National "George Enescu" din Bucuresti, au fost descifrate si transcrise de catre pianista Alina Pavalache. Aceasta, alaturi de baritonul francez Jacques L'Oiseleur des Longchamps, o va acompania maine pe Leontina Vaduva. Programul concertului de la Cortot va cuprinde: * trei melodii, op. 4 (Le desert, Galop, Le soupir - poeme de Sully Prudhomme); De ziua ta; Timiditate - poem de Carmen Sylva; Silence - poem de Albert Samain; Ploaia - poem de Carmen Sylva; Ciresele ; Duo - poem de Carmen Sylva; Doina, cu violoncel - poem de Vasile Alecsandri; Eu ma duc, codrul ramane * sapte melodii pe versuri de Cl�ment Marot: Estrene � Anne; Languir me fais; Aux demoyselles paresseuses d'escrire a leurs amys; Estrene de la Rose; Pr�sent de couleur blanche; Changeons propos, c'est trop chante d'amours; Du conflict en douleur * patru melodii dupa poeme de Fernand Gregh: Pluie; Le silence musicien; L'ombre est bleue; De la flute au corps; Si j'�tais Dieu - poem de Sully Prudhomme.
Cariera a purtat-o pe Leontina Vaduva prin toate "templele" operei - de la Covent Garden din Londra la Scala din Milano si Metropolitan Opera din New York - sub bagheta unor maestri precum Placido Domingo sau Zubin Mehta.
Jacques L'Oiseleur des Longchamps este un interpret in afirmare, pasionat si de cinema si de regia de opera.
Alina Pavalache traieste in Franta din 1990 si are atat activitate de solista, cat si acompaniatoare. Profesoara la Conservatorul Rus din Paris Serghei Rahmaninoff, a inregistrat, impreuna cu mezzo-soprana Viorica Cortez cele "Sapte cantece" de Clement Marot ale lui Enescu (France 3/TVR).
Concertul, organizat in colaborare cu Societatea muzicala franceza Georges Enesco, este o avanpremiera a Festivalului Enescu, a carui a XIX-a editie va avea loc la inceputul toamnei la Bucuresti. Partea a doua a integralei va fi prezentata, in octombrie, in cadrul unui concert la Domul Invalizilor din Paris.
Luana Duschka 
 Afisari: 300  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Bune si rele despre paine    
  Grigore Vieru    1 comentariu
  Ce citeau romanii acum 68 de ani?    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Ceausescu catre Kissinger: Nu, multumesc. Nu ma intereseaza. (5742 afisari)
 Cum a fost tradat Cuza-Voda (3898 afisari)
 Diaconescu a fost jecmanit in Ucraina (3298 afisari)
 Armata romana ocupa Budapesta (3075 afisari)
 Legea interceptarilor la Avocatul Poporului (1786 afisari)
 O profesoara din Cehia a devenit star pe internet intr-un film porno in care intretine relatii sexuale cu un tanar de 18 ani - VIDEO (7906 afisari)
 Obama, vizitat de un OZN in timpul ceremoniei de investire - VIDEO (7252 afisari)
 Pisici vii folosite ca momeal pentru a prinde rechini - VIDEO (4330 afisari)
 Scene de razboi la granita romano-ucraineana (2824 afisari)
 A murit fosta finalista Miss World care a ramas fara maini si picioare din cauza unei infectii  (2372 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00933 sec.