Masurile anticriza discutate de Guvern cu sindicatele si patronatele vor determina, in cazul includerii in bugetul pe 2009, un minus de venituri la bugetul general consolidat de 34 miliarde lei (echivalent a 5,9% din PIB) si vor permite incasari in plus la buget de doar 5,9 miliarde lei (circa 1% din PIB).
Cel mai mare minus bugetar, de 8 miliarde lei (1,39% din PIB), va rezulta din achitarea obligatiilor financiare certe, lichide si exigibile ale administratiei publice centrale si locale (pentru facturi, subventii pentru agricultura, TVA) si esalonarea echilibrata a platii lunare a acestora, in primul trimestru al anului, conform unui centralizator al masurilor anticriza transmis de Ministerul Finantelor catre sindicate si patronate, transmite Mediafax. Ca solutie, Executivul nu va plati integral facturile restante de anul trecut, ci va acoperi doar diferenta dintre valoarea acestor facturi si suma datoriilor pe care companiile le-au acumulat la randul lor fata de bugetul de stat, in urma unei operatiuni de compensare si regularizare. Facturile vor fi platite integral doar catre firme care nu au datorii bugetare.
Ministrul Finantelor Publice a anuntat, miercuri, ca va plati, esalonat, pana la inceputul lunii martie, facturile emise si neachitate pana la finele anului 2008, in valoare totala de 3,05 miliarde de lei, incluzand doar lucrarile receptionate si facturate.
Pensiile si salariile ataca bugetul
Mentinerea prevederilor legale care stabilesc valoarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut anual va genera un minus la buget de 1,5 miliarde lei (0,26% din PIB), iar majorarea salariilor in sectorul bugetar, chiar si raportat doar la indicele inflatiei, va necesita alte cheltuieli de 1,36 miliarde lei (0,28% din PIB).
Alte costuri sunt estimate pentru neimpozitarea profitului reinvestit (3,44 miliarde lei, 0,59% din PIB), reglementarea platii TVA la incasarea facturii (0,9 miliarde lei, 0,16% din PIB), finalizarea procedurilor de capitalizare a CEC Bank (0,90 miliarde lei, 0,16% din PIB), capitalizarea Eximbank si alocarea de fonduri publice pentru garantarea riscului valutar si a riscului de neplata la export (0,17 miliarde lei, 0,03% din PIB), alocarea unui volum de fonduri similar celui din 2008 pentru promovarea exporturilor (0,021 miliarde lei, 0,004% din PIB).
La acestea se adauga, printre altele, reduceri de venituri determinate de eliminarea taxei de drum din pretul combustibilului utilizat pentru alte tipuri de transport decat cel rutier (un minus de 0,29 miliarde lei, 0,05% din PIB), prelungirea duratei de acordare a ajutorului de somaj la 12 luni (0,08 miliarde lei, 0,13% din PIB), introducerea in procedura de urgenta a tichetelor de vacanta (doua miliarde lei, 0,35% din PIB).
Estimari privind minusuri bugetare sunt avansate si pentru, printre altele, casarea a 60.000 de masini uzate cu o prima de 800 euro/automobil (0,2 miliarde lei, 0,03% din PIB), sustinerea producatorilor de autoturisme si de componente auto pentru modernizarea productiei si tehnologiilor (1,8 miliarde lei, 0,31% din PIB).
Stop la privatizare
Alte masuri anticriza care vor genera minusuri venituri bugetare sunt reabilitarea termica a cladirilor si constructia de locuinte sociale (0,16 miliarde lei, 0,03% din PIB), subventiile pentru agricultura, infiintarea Fondului de Contragarantare a Creditelor pentru IMM-uri (0,4 miliarde lei, 0,07% din PIB) etc. Pentru varianta ca in perioada crizei sa fie derulate procese de privatizare a companiilor de stat, avand in vedere valoarea relativ scazuta a actiunilor, este anticipata o pierdere bugetara de 0,44 miliarde lei (0,08% din PIB). Statul estimeaza, insa, ca va colecta venituri in plus la buget prin, intre altele, limitarea achizitiilor publice de bunuri si servicii, precum si a dotarilor cu mobilier si mijloace de transport (3,6 miliarde lei, 0,62% din PIB), majorarea taxelor la jocurile de noroc si produsele de lux, instituirea unei taxe de poluare anuala in functie de gradul de poluare al autovehiculului (0,5 miliarde lei, 0,086% din PIB) etc.