Mai ales cA sprijinul de care au nevoie tari ca Romania sau Ungaria, este, relativ, modest comparativ cu sumele uriase oferite bancilor vest-europene. Chiar daca viitorii doi ani vor fi foarte dificili - declara, deunazi, Walter Rotensteiner, directorul general al Raiffeisen Bank - Romania si Ungaria au un potential economic mare. Un balast il reprezinta, insa, creditele si imprumuturile ipotecare, in valuta, in conditiile in care valoarea leului, pe piata internationala, scade.
Care sunt, In prezent, principalele temeri ale romanilor? In primul rand, ca isi vor pierde slujbele, in urma restructurarilor, in al doilea rand, ca puterea lor de cumparare va scadea mai departe: drumul catre 4,5 lei pentru un euro e deschis. Mult depinde si de BNR (cand va interveni BNR pentru sustinerea leului?).
Opinia publicA sperA ca promisiunile domnilor Basescu si Boc, privind cheltuirea mai rationala a banului public, vor fi traduse, in fapt, cu un minimum de concedieri. De ele depinde obtinerea celui de-al doilea mandat prezidential de catre domnul Basescu... De la Uniunea Europeana sunt asteptate trei miliarde de euro (2% din PIB), dar obtinerea lor depinde de capacitatea Guvernului si a autoritatilor locale de a prezenta proiecte de investitii fundamentate - domeniu in care Guvernul Tariceanu s-a dovedit slab, amintind vechea neputinta romaneasca: "muieti is posmagii?".
ToTi specialiStii sunt de acord ca trebuie lansat un program amplu de investitii; altminteri, nu vom avea investitori straini... Guvernatorul Bancii Nationale, domnul Isarescu, este, pe de alta parte, gata sa intinda economiei o mana de ajutor, deblocand creditarea. In felul acesta, ar putea fi tinuti in viata numerosi agenti economici periclitati. Dupa ce criterii vor fi ei, insa, selectionati? Va putea fi controlata cresterea somajului, in aceasta perioada de restructurare, cu multe incertitudini, fiecare asteptand sa vada ce face vecinul... Un anumit avantaj rezulta, uneori, dintr-un dezavantaj... Un leu slab stimuleaza exportul, chiar daca genereaza inflatie prin scumpirea importurilor.
In concluzie, anul 2009 va fi, probabil, cel mai greu din ultimii zece. Statul va trebui sa subventioneze bugetul asigurarilor sociale cu 10 -11 miliarde lei (2,50 - 2,75 miliarde euro). Dar ce pot face romanii? Romanii sa-si aduca aminte ca tara lor si-a asigurat, in trecut, singura produsele alimentare... De ce consuma ei, acum, atatea alimente din import, compromitand echilibrul balantei comerciale? De ce a fost productia de cereale din anul trecut de trei ori mai mica decat acum patru ani? Material de reflectie pentru noii guvernanti, cat si pentru cei de ieri...