Ziua Logo
  Nr. 4436 de joi, 15 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Romania trebuie sa fie vigilenta
Serban ORESCU 
Diferendul dintre Rusia si Ucraina, in legatura cu tranzitul de gaze catre tarile europene, nu a fost aplanat si nimeni nu intrevede cand si cum va fi aplanat... Si mai neclare sunt interesele Rusiei, insa. Primul ministru al Cehiei, Topolanek, tara care detine presedintia Uniunii Europene, a discutat despre situatie cu premierul Timosenko al Ucrainei, fara rezultate; ea s-a referit doar la "probleme tehnice".
Desigur ca fostul presedinte al UE, francezul Sarkozy, nu s-ar fi dat batut atat de usor... Foarte probabil este ca Rusia sa profite la maximum de pozitia sa monopolista la gaze, de vacanta prezidentiala din Statele Unite si de dificultatile intampinate de Timosenko si Iuscenko, in Ucraina, din partea opozitiei promoscovite. Exista, insa, si pareri ca pozitia Ucrainei ar fi dirijata de Washington, fara alte dovezi concrete, decat acordul de parteneriat recent, semnat intre Statele Unite si Ucraina. Cert este, insa, ca Ucraina a refuzat, pana deunazi, observatorilor rusi, accesul la statiile de masurare a debitului de gaze, exportate de Rusia prin conductele ucrainene... Specialistii occidentali de la Kiev se arata, insa, sceptici fata de insinuarile rusesti, mai ales ca premierul rus, Putin, a cerut, marti seara, pregatind, oarecum, opinia publica, sa fie clarificata mai intai starea sistemului de conducte din Ucraina, prin care gazele rusesti sunt transportate. Tot pentru a pregati opinia publica, pentru prelungirea crizei, Putin a declarat celor doi premieri - slovac si bulgar - ale caror tari sunt cel mai mult afectate de criza, ca Ucraina nici nu doreste sa transfere mai departe gazele rusesti, sugerand ca Uniunea Europeana (incaputa, insa, pe maini slabe...) sa se arate mai energica in relatia cu Ucraina.
Sa fie din partea Rusiei si o incercare de a preveni o viitoare aderare a Ucrainei la aceasta Uniune? In acest timp, opozitia pro-rusa din Ucraina a trecut la ofensiva... In fruntea ei se afla fostul premier Ianukovici, presedintele "Partidului Regiunilor"; ea pregateste o motiune de neincredere in guvernul Timosenko, acuzandu-l ca pune in pericol relatiile cu Rusia si cerand demisia cabinetului.
Ce face Guvernul de la Bucuresti? Deocamdata (accentuez "deocamdata"), aprovizionarea Romaniei cu gaze nu-i periclitata, iar premierul rus, Putin, face ochi dulci presedintelui Basescu. Dar vorba poetului latin, Vergiliu: "Timeo Danaos et dona ferentes" (ma tem de Eleni chiar cand imi aduc daruri...).
 Afisari: 727  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Care diferend monsher ?   de alwis46
Lumina vine de la Rasarit. Noul Licurici este Kievul    de Ghita Bizonu'
Intrebari   de mr
ma tem de Eleni chiar cand imi aduc daruri   de acta_derbedeica
Slabut d,nul Orescu   de FB
A r h i v a
  Vecinatatile impredictibile ale UE    2 comentarii
  Taxa auto    
  Domnul Iliescu isi da arama pe fata...    2009-01-08
  Ce urmeaza?    2008-12-20
  Transferul de putere de la Bucuresti    2008-12-11
  De ce un pas la stanga?    2008-12-04
  O alta alianta "Dreptate-Adevar"?    2008-11-22
 Top afisari / comentarii 
 Familia Eminescu (2963 afisari)
 Scandalul minciunilor intre SUA si Israel (2890 afisari)
 Succesul e scris in degete (2846 afisari)
 Jumatatea de masura (2559 afisari)
 Republica Traiana (2388 afisari)
 Republica lui Basescu (12347 afisari)
 Tera Patrick, pentru prima data goala in 2009 - FOTO (6353 afisari)
 Gata cu fustitele scurte in tenis! Jucatoarele sexy vor fi amendate! (3266 afisari)
 A fost descoperita viata pe Marte! (3084 afisari)
 In plina criza a gazelor, Andreea Mantea ii incalzeste pe ucraineni cu un pictorial incendiar Playboy (FOTO) (2415 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.07980 sec.