Ziua Logo
  Nr. 4436 de joi, 15 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Vecinatatile impredictibile ale UE
Cristian UNTEANU 
Este vorba de un conflict comercial care a devenit acum unul de securitate energetica la nivelul Uniunii Europene? Sigur ca da, numai ca ceea ce acopera el este o realitate cu mult mai complexa decat ce apare la suprafata. In esenta, e vorba de a sti daca poate sa existe, si in ce conditii, un anume grad de predictibilitate in relatia cu tarile definite ca apartinand "vecinatatii imediate" a UE. Episodul actual al razboiului gazului nu este decat un exemplu, sigur foarte grav, al acestei mari intrebari la care, iata, Uniunea Europeana nu a reusit sa gaseasca pana acum niciun fel de raspuns valabil si, in consecinta, nici nu poate construi o linie politica stabila si o perspectiva clara pentru viitor.
Poate acest episod de acum reprezinta punctul final in logica entuziasta care a insotit procesul unei extinderi conceputa in paralel cu un varf de dezvoltare economica si in logica unei extensii a pietelor europene, in conditiile in care aderarea unor noi tari trebuia sa fie dublata de o adaptare a cadrului legislativ, dar si a mentalitatilor politice care sa le compatibilizeze cat se poate de rapid cu ceea ce exista la nivelul vechilor state membre din UE. Pe masura ce problemele extinderii au devenit din ce in ce mai evidente si a aparut clara imaginea decalajelor existente, s-a ajuns la concluzia logica a unui nou tip de propunere, materializat acum in formula Uniunii pentru Mediterana si care ar trebui sa fie urmata de una asemanatoare, cea a Parteneriatului Estic. In teorie, principiul e logic: daca se vor crea cat mai multe facilitati economice, daca se vor stabili contracte de cooperare multiple cu toti partenerii din zona, atunci ar trebui ca spatiile conflictuale sa se restranga si chiar sa dispara in fata motivatiei reale a cresterii nivelului de viata si al economiilor nationale aflate intr-un nou tip de legaturi cu tarile din UE.
Numai ca acest tip de logicA nu a tinut seama sau poate ca a subestimat grav cauzele conflictelor si radacinile lor istorice, realitate care se dovedeste cu mult mai puternica si durabila decat au crezut filozofii entuziasti ai unei noi ordini europene si mondiale bazate doar pe motorul cresterii economice durabile. Ura, intoleranta, xenofobia si bataliile in consecinta pentru sfere de putere exclusive au fost doar adormite pentru moment, dar in cazul aparitiei unui motiv evident de criza, ele au rea�parut instantaneu, cu aceeasi forta coroziva si aceeasi capacitate de destructie.
Moment in care toate tratatele, toate intelegerile si toata diplomatia pacii si bunei intelegeri sunt dinamitate instantaneu, fara nici un fel de jena, impredictibilitatea fiind regula si predictibilitatea exceptia. Este ceea ce se intampla acum cand, la mai putin de 24 de ore dupa semnarea acordului trilateral UE-Rusia-Ucraina, cea din urma a anulat totul si cere revenirea la punctul de plecare: renegocierea tarifelor de tranzit si a redeventei pentru conducte. Punand intr-o postura de un ridicol fara precedent intreaga Comisie Europeana si antagonizandu-i din nou pe rusi care tocmai ce le multumisera europenilor pentru demersurile facute in rezolvarea crizei. Dar nu numai asta este problema, ci faptul ca Ucraina a fost tara sustinuta fara niciun fel de rezer�ve pentru o aderare cat mai rapida la structurile NATO si UE, ca un fel de ultim bastion de securitate la fron�tiera de est a Europei. Toata aceasta argumentatie devine si ea cel putin desueta, daca nu chiar contra-productiva, din moment ce o tara care e de presupus ca si-ar pregati in mod serios candidatura pentru aderare poate sa se comporte atat de periculos de imprevizibil, ignorand propria semnatura pe un document european intr-o situatie de maxima urgenta.
Nu este vorba despre o argumentare pro sau contra Ucrainei sau Rusiei. Constatam doar faptele si evolutia lor. Cu consecintele de rigoare care, sunt absolut con�vins, vor fi de data asta luate in considerare si de ultimii entuziasti in favoarea aderarii rapide a Ucrainei. Nu in sensul izolarii acestei tari, ci a incercarii de a gasi o formula de predictibilitate in relatia cu Ucraina, ea insasi aflata acum in plina criza politica si economica, inflamata la maximum tocmai de impredictibilitatea in relatia cu UE.
 Afisari: 495  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
My Sheet misterilor    de Ghita Bizonu'
Domnule Unteanu, dumneavostra n-ati fost pe planeta asta in ultimele luni ?   de srelu
A r h i v a
  Romania trebuie sa fie vigilenta    5 comentarii
  Taxa auto    
  Israelul risca sa piarda razboiul mediatic    2009-01-13
  Ce se asteapta la Bruxelles din partea Romaniei?    2008-12-23
  Avem protocol. Cu cine-l aplicam?    2008-12-16
  Vrem Prim-Ministru! Ce facem cu el?    2008-12-09
  Guvernarea Noii Ordini Mondiale (IV)    2008-12-02
 Top afisari / comentarii 
 Familia Eminescu (2963 afisari)
 Scandalul minciunilor intre SUA si Israel (2890 afisari)
 Succesul e scris in degete (2846 afisari)
 Jumatatea de masura (2559 afisari)
 Republica Traiana (2388 afisari)
 Republica lui Basescu (12347 afisari)
 Tera Patrick, pentru prima data goala in 2009 - FOTO (6353 afisari)
 Gata cu fustitele scurte in tenis! Jucatoarele sexy vor fi amendate! (3266 afisari)
 A fost descoperita viata pe Marte! (3084 afisari)
 In plina criza a gazelor, Andreea Mantea ii incalzeste pe ucraineni cu un pictorial incendiar Playboy (FOTO) (2415 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.08387 sec.