Razboiul politico-mediatic din Orientul Mijlociu se desfasoara paralel cu bombardamentele si ofensiva terestra. In joc au intrat si alte state, care incearca sa-si promoveze propriile interese, folosindu-se de conflictul din Gaza. SUA, Italia, Cehia si Germania considera ca singurul responsabil pentru razboi este Hamas, care bombardeaza asezarile israeliene, iar Israel nu face decat sa se apere.
PresedinTia francezA a UE, in schimb, a condamnat atat bombardamentele israeliene cat si pe cele ale Hamas, punand semnul egalitatii intre cei doi combatanti. Franta condamna si "reactia disproportionata" a Israelului.
Nicolas Sarkozy continua politica traditionala a Frantei, de castigare a favorurilor arabilor, in speranta ca va putea rivaliza cu SUA in Orientul Mijlociu si chiar pe plan mondial. Foarte frumos. Numai ca pe 1 ianuarie Cehia a preluat de la Franta Presedintia UE si, cu toate acestea, Sarkozy a anuntat ca isi va continua demersurile in Orientul Mijlociu, Cehia neavand destula experienta, in opinia sa. Nu conteaza ca Sarkozy submineaza astfel autoritatea Presedintiei cehe a UE. Politica externa comuna a UE este buna numai cand serveste intereselor Frantei. De altfel, Sarkozy, spre furia Pragai, a anuntat inca din octombrie ca vrea sa ramana un fel de presedinte UE, pentru zona euro, chiar si dupa ce vine randul Cehiei, pe motiv ca trebuie sa rezolve criza financiara mondiala. Marea Britanie s-a aliniat pozitiei Frantei,
Berlinul, la randul sau, nu vede cu ochi buni agitatia Frantei in Orientul Mijlociu, iar Angela Merkel s-a aratat ostila proiectului Uniunii Mediteraneene, pus la cale de Nicolas Sarkozy, o uniune care ar grupa statele din Europa, Africa de Nord si Orientul Mijlociu, sub egida Frantei. Germania este al doilea partener al Israelului, dupa SUA.
Libia a deportat mii de palestinieni in fasia Gaza, chipurile pentru a apara dreptul acestora la reintoarcere pe pamantul natal, iar Iranul siit trimite un vapor cu ajutoare umanitare, pentru a seduce sunnitii din Gaza.
Papusarii din spatele Hamas, care trag sforile de pe la Teheran si Damasc, incita Hezbollah, teroristii siiti din Liban, sa treaca la atac impotriva Israelului. Hezbollah, la randul sau, ii indeamna pe egipteni sa faca mari manifestatii de masa impotriva propriului Guvern, pentru a deschide punctul de frontiera Rafah, cu fasia Gaza. Egiptenii nu vor ca Hamas, initial o emanatie a "Fratilor musulmani din Egipt" sa dezvolte activitati si pe teritoriul lor, si nici nu permit intrarea armelor in Gaza. De aceea au inchis punctul de frontiera. "Fratii musulmani", care l-au asasinat pe presedintele Sadat in 1981, urmaresc inlaturarea presedintelui Hosni Mubarak si instaurarea unui stat islamist in Egipt.
Ambasadorul palestinian la Bucuresti, Ahmad Majdalani, desi stie ca granita Gaza-Egipt e inchisa de doi ani, ne recomanda sa evacuam pe acolo romanii din Gaza. Dupa interventia publica a lui Majdalani, televiziunile au reluat continuu subiectul, obligand astfel MAE sa ia o pozitie. Diplomatia romana nu a uitat ca fostul ministru de Externe Ungureanu si ambasadorul Bartas de la Varsovia au trebuit sa-si paraseasca posturile pentru ca nu s-ar fi ingrijit de soarta unor cetateni romani din Irak si Polonia.
In realitate, doar 59 de persoane cu cetatenie romana au dorit sa fie evacuate. Cristian Diaconescu, ministrul roman de Externe, a declarat, la un moment dat, ca va discuta cu egiptenii despre deschiderea punctului de frontiera Rafah pentru trecerea romanilor. Asta in conditiile in care oricum strainii sunt evacuati din Gaza pe la Erez, la granita cu Israel. Diaconescu a fost naiv, daca chiar a crezut ca Egiptul va deschide granita la solicitarea sa, dupa ce tocmai a mobilizat forte suplimentare la frontiera pentru a preveni fortarea acesteia. Demersul MAE putea alinia neintentionat Romania in corul celor ce pun presiune pe Egipt pentru a face ceea ce vor Hamas si Hezbollah, adica deschiderea granitei cu Gaza. Diaconescu a dres-o in final, dar momentul de incoerenta ramane.