Ziua Logo
  Nr. 4419 de vineri, 19 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Gheorghiu & Smigelschi
-- Bucurestenii au o noua galerie de arta in care sunt promovate proiecte atipice
In inima Bucurestiului, intr-o casa boiereasca de pe strada Luca Stroici, la numarul 18, a avut loc, ieri, vernisajul primei expozitii a galeriei "Artmark". Si cum criticul de arta si curatorul spatiului, Ruxandra Garofeanu, a gandit un proiect inedit de mai lunga durata, numit "Suflete-pereche", prima expozitie a adus pe simeza, lucrari de Ion Gheorghiu, (care ar fi implinit in acest decembrie 79 de ani) si de Anamaria Smigelschi. Criticul Dan Haulica a vorbit despre cei doi si despre acea granita subtila ce apropie doi artisti ce-si impart si existenta domestica.
Dincolo de locurile comune, de care biografii se folosesc cu voluptate, atunci cand se simt obligati sa disece vietile artistilor, trebuie spus ca longevitatea artistica a unor cupluri tine in primul rand de respectul si puterea de recluziune a fiecaruia.
La parterul galeriei, operele lui Ion Gheorghiu (Alin): picturi, proiecte de sculptura in carbune si sanguina, si cateva sculpturi in bronz marturisesc o simbolistica, locvace si hedonista, apogeu al unei creatii netulburate de rictusuri si de indoieli. Asumandu-si timp de peste patru decenii, cu o staruinta de demiurg, statutul de pictor al memoriei obsesive, vibrata de spiritul culorilor, si facand din real o explozie emergenta, Ion Gheor�ghiu si-a scris si rescris in captivitatea senzatiilor si a murmurelor interioare limbajul propriu, de o frumusete si transparenta revoluta in pictura ultimelor decenii. Splendidele lui vartejuri, infloriri, lacuri, desfrunziri si infrunziri, cu echilibrul lor conceptual, sunt in artele vizuale romanesti o sursa de miracol permanent. Prin Ion Gheorghiu, pictura s-a construit si deconstruit, remodelandu-si cu maretie destinul.
La etaj, in labirintul intim al incaperilor, privitorul descopera cu incantare sporita, pe masura ce paseste, desenele colorate si gravurile de o regala virtuozitate, ale Anemariei Smigelschi. Fascina�ta de insotirea dumne�zeiasca: cer, apa, piatra, cochilii de scoici, metal, artista are vizavi de materie, o iubire sacra, detaliindu-i cu finete muzicala, toate nervurile ce ii strabat carnea. Alternanta apa-nisip-vietati marine, scaldate intr-o lumina palida, sau in cea orbitoare a soarelui, seria de funii si odgoane, observate in functio�nalitatea lor acut-spirituala, spectacolul senzorial si cerebral, cu tandre tensiuni si privilegiul respiratiei luminoase, fac din opera Anamariei Smigelschi o confesiva raportare la eternitate. Linia desenului, exceptional de intensa si vie, sustine moral si umoral descifrarea lumii.
Cu o delicatete rara, Anamaria Smigelschi si-a pus propria creatie exceptionala intr-o inexplicabila stare de veghe pe care acum o descopera, intim si patetic.
Expozitia de la "Artmark" aduce in prim-plan, ca o mantuire la vacarmul gregar si absurd pe care-l traim, acea limpezime si minunare de care multi dintre noi avem atata nevoie.
Iolanda Malamen 
 Afisari: 189  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Geo Saizescu vine cu premiile "Harababura"    
  Cartea Epocii de Aur    1 comentariu
  Expozitie de portelanuri    
  Incendierea Atenei    
  Ce citeau romanii acum 68 de ani?    
  stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Scantei in PDL (4101 afisari)
 Ceausescu si-a sfidat sfarsitul (3939 afisari)
 Afacerea Stanisoara (3418 afisari)
 Portocala rosie (2764 afisari)
 Stefan Andrei: "Daca ramanea in tara, erau mai putine victime" (2542 afisari)
 Securitatea, catre Nicolae Ceausescu: La Malta se va stabili "un nou echilibru pe continentul european" (4350 afisari)
 Roberta Anastase, de la candidatura la Miss Univers, la cea de presedinte al Camerei Deputatilor (VIDEO) (3416 afisari)
 Tineri EMO se automutileaza si posteaza pozele pe Internet (IMAGINI SOCANTE) (3144 afisari)
 Ca la nebuni: Ascultati imnul Spitalului Clinic de Psihiatrie din Chisinau (Audio) (2591 afisari)
 In urma dezvaluirilor din presa, postul History nu mai difuzeaza documentarul cu Decebal si Burebista (2269 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00914 sec.