Ziua Logo
  Nr. 4396 de sambata, 22 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Voie de la UE
-- Uniunea ne permite sa majoram subventiile agricole date din bugetul national * Chiar si asa, nu ajungem la nivelul celor incasate de fermierii occidentali
Romania a obtinut o mare victorie la ultima reuniune a Consiliului Ministrilor Agriculturii si Pescuitului, partenerii comunitari permitandu-ne sa crestem valoarea subventiilor agricole, pe banii nostri. Nici cu aceasta majorare, ajutoarele pentru agricultura nu vor atinge nivelul subventiilor primite de fermierii occidentali. Oricum, subventiile majorate vor intra in vigoare din 2010, ceea ce presupune si necesitatea ca bugetul aferent sa poata suporta aceasta cheltuiala in plus.
Ministrii Agriculturii, reuniti la Bruxelles la jumatatea acestei saptamani, au luat in discutie "bilantul de sanatate" al politicii agricole comune (PAC), schema de acordare a fructelor si legumelor in scoli, o serie de aspecte privind sectorul pescuitului (o noua strategie de dezvoltare a acvaculturii) si o dezbatere asupra propunerilor privind pesticidele, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR)
"Romania este multumita de forma subventiilor agricole, adoptata de Consiliu, care reflecta prioritatile sustinute de tara noastra in negocieri", precizeaza comunicatul.
Mai exact, Consiliul a dat voie Romaniei sa majoreze subventiile agricole, dar din resurse nationale, fara sa fie implicate fondurile comunitare. Majorarea va fi de la 30%, la ora actuala, la 50% din valoarea subventiilor comunitare; nominal, cresterea este de 40 de euro/ha, dar din 2010.
Ministerul roman al Agriculturii considera ca, in urma negocierilor din Consiliu, Romania a obtinut "sume importante" pentru sus�tinerea activitatii unor sectoare din regiuni vulnerabile, de 17,7 milioane de euro annual, in total 105 milioane de euro pentru perioada 2010-2015. In plus, "este posibila continuarea acordarii de plati specifice (orez, bovine, nuci, seminte, culturi proteice), care asigura mentinerea diversitatii agricole si rurale, mai ales in regiunile in care nu exista alternative economico-sociale", se specifica in comunicat.
Subventii trunchiate
In urma negocierilor de aderare, nivelul subventiilor in agricultura a plecat de la 25% fata de cel practicat in UE cu 15 state membre, urmand sa creasca cu 5% pe an, pana in 2013, cand se vor desfiinta. Pe de alta parte, UE a permis ca de la bugetul national sa fie completate subventiile, dar conditionat - subventiile com�plementare nationale, cumulate cu cele comunitare, sa nu reprezinte mai mult de 55% din valoarea comunitara, in primul an de la aderare, urmand sa creasca proportional cu subventia primita de la UE. La vremea respectiva, responsabili ai Comisiei Europene au declarat ca Romania, alaturi de celelalte state din fostul bloc socialist intrate in UE, va primi doar un sfert din subventiile comunitare pentru a nu produce distorsiuni pe piata agricola, generate de costurile reduse cu forta de munca.
Luminita MOROIANU 
 Afisari: 259  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Retrocedari datorate nationalizarii !   de Marius Adrian Porojnicu
Atentie dna Luminita M. titlul corect este: VOIE DU CAPITALISME MAFIEUX   de tibicarom
A r h i v a
  Deranj la Balaceanca    1 comentariu
  Bucurestenii - prizonierii RADET    3 comentarii
  Nunti transmise pe Internet    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Lumea in 2025 (3230 afisari)
 Exemplul ungar (2424 afisari)
 Partidul Securistilor Destepti (2420 afisari)
 Frumusete inecata in droguri si alcool (1652 afisari)
 Tariceanu incoltit de profesori (1446 afisari)
 Pamela Anderson, goal, la aniversarea lui Hugh Hefner (Video) (4601 afisari)
 Fost comandant de politie argentinian s-a impuscat in cap in timpul unui interviu (ATENTIE, IMAGINI SOCANTE !!!)  (3411 afisari)
 Are 250 de kilograme si pozeaza nud pentru ca se crede sexy! (VEZI FOTO) (3129 afisari)
 Economistul-sef al FMI, despre criza financiara: "Ce-i mai rau abia urmeaza" (2596 afisari)
 Din dragoste pentru o femeie, tenismena Martina Navratilova a destramat o familie! (2468 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00988 sec.