Discursul sAu, rostit marTi, 4 noiembrie in Chicago, Illinois, desi este adresat natiunii americane, citit in cheie romaneasca ne arata adevaratele motive care ne opresc sa mergem, ca tara, inainte, pe un drum bun. Reproduc mai jos cateva pasaje pe care le cred, in acest sens relevante: "Asa ca, haideti sa facem apel la un nou spirit de patriotism; de sustinere si responsabilitate, unde fiecare dintre noi este hotarat sa dea o mana de ajutor si sa munceasca mai mult si sa se ingrijeasca nu doar de sine, ci si de ceilalti. Sa nu uitam ca, daca aceasta criza financiara ne invata ceva, este ca nu putem avea un Wall Street infloritor, atata vreme cat pe majoritatea strazilor din cartiere lumea sufera. Ca in aceasta tara, ne inaltam sau cadem ca o singura natiune, ca un singur popor. Sa rezistam tentatiei de a recadea in acelasi spirit de impartire pe partide, de trivialitate si de imaturitate, care a otravit politica noastra pentru atata timp. Sa nu uitam ca din acest stat a fost acel barbat care a purtat primul stindardul Partidului Republican la Casa Alba - un partid fondat pe valori de incredere in fortele proprii, libertate individuala si unitate nationala. Acestea sunt valori in care credem cu totii, si desi in seara aceasta este Partidul Democrat cel care a inregistrat o mare victorie, o facem cu umilinta, si cu determinarea sa vindecam acele diviziuni care ne trag inapoi de la progres. Asa cum Lincoln a spus unei natiuni inca si mai divizate decat a noastra, "nu suntem inamici, ci prieteni, chiar daca pasiunea ne mai indeparteaza uneori, nu trebuie sa rupem legaturile noastre de afectiune".
In acest moment istoric, Romania este compusa din milioane de destine singulare si singuratice, indivizi care nu sunt dispusi sa se ajute intre ei, sau sa arunce o privire, macar, spre celalalt. Romanii de azi, mai ales "lupii tineri", atat din politica, dar si din economie pot trai, fara tresarire, bine si foarte bine pana la imbuibare, chiar daca stiu ca mai mult de jumatate din populatia tarii isi duce viata intr-o saracie infioratoare. Saracie care arata incomparabil cu saracia americanilor! Nu putem merge inainte, mai ales fiindca mai exista pe scena politica de la noi partide "sangeroase", care instiga populatia la ura, impotriva altor partide. Pana viata politica din Romania va tolera aceasta trivialitate, aceasta otrava politica picurata zilnic prin ecranele televizoarelor direct in inima poporului, pasii inainte sunt anulati. Legaturile de afectiune intre partide si oamenii politici, de care vorbea Lincoln, si la care facea Obama trimitere, pot exista in politica romaneasca, doar acolo unde interesul financiar este comun. Iar "umilinta" castigarii puterii in Romania se transforma imediat in aroganta si razbunare, trimiterea in puscarie, lichidarea - daca e posibil, a dusmanului politic. Cu siguranta ca "intelligentsia" de aeronava (mai ales!) va considera ca Obama este mult prea "de stanga" pentru ce si-ar fi dorit ei. Noi nu putem merge inainte fiindca la noi intelectualii care taceau cu mare curaj inainte de 89, si care au devenit dupa decembrie 1989 anticomunisti, "de dreapta", induc prin tot ceea ce fac, scriu si spun, ca a fi de stanga este tot una cu a fi admiratorul lui Ceausescu, al Securitatii sau al "maretelor" planuri cincinale din timpul comunismului.
Suntem, poate, Tara cu cei mai multi intelectuali de dreapta, intr-o lume in care stanga a fost dintotdeauna partea sustinuta de marii ei carturari. Inutil sa mai spunem ca pentru acestia, cuvinte ca "patriotism", "grija fata de celalalt" "unitate nationala", nu sunt decat percepte comuniste, la care ar trebui sa le fie rusine oamenilor, dar mai ales politicienilor sa faca apel. La noi, intelectualii de marca s-au obisnuit sa se alature in campanie, in vazul tuturor, politicienilor cei mai viscerali, care ameninta cu violente extreme, cu tepe in Piata Universitatii, sau cu puscaria. Iata ca America vine azi, prin chiar presedintele ei ales, sa ne demonstreze ca ne aflam pe un drum gresit.