Ziua Logo
  Nr. 4380 de marti, 4 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Povestea diamantului de 12 milioane euro
-- Casa de licitatii Christie's va scoate la vanzare un extraordinar diamant albastru, cu o istorie veche de peste 300 de ani, care a apartinut mai multor case regale europene. Uluitoarea piatra pretioasa a fost evaluata la peste 12 milioane de euro.
Diamantul Wittelsbach, de aproape 2,54 cm, i-a fost daruit infantei Margarita Teresa de tatal ei Regele Philip al IV-lea al Spaniei in 1666, cu ocazia logodnei cu Leopold I al Austriei, regele Sfantului Imperiu Roman. Piatra pretioasa de 35,56 carate poate aduce actualului sau proprietar peste 12,5 milioane de euro, cand va fi scos la vanzare in Londra pe 10 decembrie anul acesta.
Margarita Teresa, o adolescenta frumoasa blonda si cu ochii albastri, a fost figura centrala din Las Meninas, 1656, cea mai faimoasa pictura a spaniolului Diego Vel�zquez. Tabloul o infatiseaza pe adolescenta alaturi de domnisoarele de onoare si alti membri ai familiei sale si, chiar, pe artist uitandu-se curios spre privitori.
In momentul logodnei sale motivate politic cu Leopold I, adolescenta de 13 ani a primit diamantul ca o parte din zestre. Din nefericire, aceasta a murit la varsta de 21 de ani, dupa ce a nascut patru copii, dintre care numai unul a supravietuit dupa varsta copilariei.
Diamantul, care pare sa provina din minele de diamant din India, a fost considerat parte din bijuteriile coroanelor austrice si ulterior bavareze, inainte sa fie vandut unui colectionar privat in 1931. De atunci, a avut mai multi proprietari.
"Diamantul este unul extraordinar. Nu am mai vazut sau auzit sa se fi scos la licitatie diamante comparabile cu cel Wittelsbach. Diamantele albastre sunt foarte rare, iar sa scoti unul la licitatie de aceasta marime, calitate, forma si provenienta este un eveniment extraordinar", a declarat purtatorul de cuvant de la Christie's.
Pietre pretioase scumpe
Un alt diamant albastru intens asemanator, dar de trei ori mai mic si de numai 13,39 carate, a fost vandut la casa de licitatie Christie's, in mai, pentru aproximativ sapte milioane de euro. Fran�ois Curiel, presedintele Christie's pentru Europa, a declarat: "Este o mare onoare si o intamplare o data intr-o viata sa manevrezi o bijuterie de aceasta calitate cum este diamantul Wittelsbach". "Aparitia unui diamant albastru, una dintre cele mai rare culori la astfel de bijuterii, cu o istorie ce poate fi umarita in decursul istoriei pana in secolul al XVII-lea si 300 de ani de legaturi regale, va fi o ocazie incredibila pentru toti colectionarii de pietre pretioase rare, adevarate obiecte de arta", a mai precizat Curiel.
Diamantul va fi expus publicului la casa de licitatie din King Street, St James's, Londra, in ziua de 5 decembrie iar apoi din 7 decembrie pana pe 9, urmand sa fie licitat ziua urmatoare.
Ruxandra RADUS 
 Afisari: 582  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Masina cu aripi    4 comentarii
  "Oasis of the Seas", orasul plutitor    1 comentariu
  Gena cancerului pulmonar    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Umilirea Americii (3884 afisari)
 Conflict declansat de Garda Maghiara (1833 afisari)
 Razboiul Copos-Taher omoara Rapidul (1742 afisari)
 Euro-tiganul vine de la Bucuresti (1347 afisari)
 Leul face victime (1222 afisari)
 Fotografia ce a facut inconjurul lumii: La 21 de saptamani, manuta unui fetus strange degetul medicului  (3864 afisari)
 Kiev: Muammar al-Ghaddafi, insotit de frumoasele sale garzi de corp (Foto) (3044 afisari)
 Lista colegiilor din Romania (2179 afisari)
 Constanta: Un hot a fost filmat in timp ce a lovit de mai multe ori o femeie cu un topor (IMAGINI SOCANTE) (2038 afisari)
 Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, chemat la MAE din cauza atasatului de presa (1948 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00893 sec.