Ziua Logo
  Nr. 4359 de vineri, 10 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Executiile continua la Bagdad
-- Intr-unul din centrele de inalta securitate din Bagdad, prizonierii sunt spanzurati in serie
In ciuda ororilor care au socat intreaga omenire, conflicul armat din Irak nu si-a sfarsit inca povestea tragica. Publicatia britanica "The Independent" a dezvaluit informatia conform careia Guvernul "democratic" condus de Nouri al-Maliki continua sa execute in secret prizonieri.
Astfel, la fostul cartier general al serviciilor secrete coordonate de Saddam Hussein, spanzurarea detinutilor este o practica obisnuita. La Kazimiya, nu exista documente oficiale care sa ateste executiile, desi, de cand America a instaurat democratia in Irak, mai multe sute de victime au trecut pragul institutiei. Autoritatile acorda acestor persoane acelasi act de justitie sumar ca si in cazul insurgentilor (rebelilor) conationali.
In ciuda faptului ca secretele camerelor de executie irakiene sunt foarte bine pastrate, cativa occidentali se incumeta sa patrunda in aceste locatii suprasecurizate si sa relateze ororile din interior. Costurile acestui demers se masoara in depresii, tristete si neputinta de partea protagonistilor.
"Intr-una dintre camere, tavanul este prevazut cu o barna de care sta legata funia pentru spanzuratoare. Dedesubt, detinutul legat la maini asteapta executia pe o bancuta, in picioare...", a povestit publicatiei amintite mai sus un fost oficial britanic. El a mai spus ca, desi incaperea a ramas in majoritatea timpului goala, intr-una dintre zile a fost martor a spanzurarea unui barbat. Intrucat acesta din urma nu a murit de la prima incercare, eforturile esuate ale cadrelor au depasit cu mult imaginatia oficialului. Intr-un final, barbatul a fost impuscat.
In timp ce executiile din Orientul Mijlociu au socat lumea intreaga pentru cruzimea cu care se desfasoara, Baghdadul pare sa exceleze in executii.
Cruzime peste masura
Printre prizonierii de la Kazimiya, situata in districtul omonim din capitala Irakului, se numara si violatori, criminali si rebeli. Unul dintre acestia, cetatean cecen, a reusit sa evadeze la un moment dat, impreuna cu un alt detinut. Cei doi au impuscat doi gardieni inainte sa fie capturati de catre americani. Cecenul a scapat cu viata, dar a suferit rani grave la un picior. Intrucat prizonierul a refuzat acordarea de ingrijiri medicale, membrul a fost napadit de cangrena.
Pana la urma, cecenul a fost operat de medicii irakieni, care i-au extirpat osul. La intalnirea cu unul dintre vizitatorii occidentali, barbatul mergea in carje, cu piciorul dezosat inert.
Pentru multi dintre anchetatorii anglo-americani de la Baghdad, judecarea si executarea fostului lider al Irakului s-a constituit intr-o experienta traumatizanta si nu in ultimul rand socanta. In cele din urma, intreg actul de justitie nu a facut altceva decat sa scoata la iveala ororile savarsite de politia secreta a lui Saddam.
In viziunea acestuia, telul principal al procesului nu a constat neaparat in aducerea fostilor diplomati in fata legii, cat in exercitarea de drept a legiuirii.
Mostenirea lui Saddam
Saddam Hussein a fost spanzurat chiar la Kazimiya, actuala institutie unde cadrele desemnate de al-Maliki continua, in pofida prevederilor legale si a drepturilor omului, sirul strict secret al executiilor.
Pedeapsa cu moartea a fost suspendata in 2003, odata cu detronarea lui Hussein. Un an mai tarziu, aceasta a fost reintrodusa de catre Guvernul interimar aflat atunci in exercitiu, in ciuda protestelor vehemente ale Uniunii Europene si ale NATO. Autoritatile au pretins la acel moment ca pedeapsa cu moartea era o masura mai mult decat necesara in contextul crizei cu care se confrunta atunci Irakul. "Amnesty International" (organizatie neguvernamentala care promoveaza drepturile omului, in special cele stipulate de "Declaratia Universala a Drepturilor Omului" a ONU) sustine ca de la reintroducere pedepsei capitale, numarul violentelor a crescut, in loc sa scada - asadar, aceasta nu s-a dovedit a fi eficienta. Conform datelor furnizate de aceeasi asociatie, in Irak au avut loc 33 de executii anul trecut, si peste 200 de persoane au fost condamnate la moarte.
Andreea-Daniela RAICU 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Donshoara Andreia e INDIGNATA; a citit shi ea un articol tradus din Englezeshte si i-a    de Mos Grigore
A r h i v a
  Lennon si Jagger nu si-au dorit sa fie idoli    
  Republicana Sarah Palin, verisoara Printesei Diana    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Papusarii Marii Crize (6444 afisari)
 Surogatul de dreptate (1958 afisari)
 FMI: Recesiunea se prelungeste si in 2009 (1697 afisari)
 Adomnitei - vila de piatra! (1588 afisari)
 Ucraina se scufunda (1357 afisari)
 Fiica lui Stalin: Eu uram Rusia sovietica (2561 afisari)
 Lugoj: Eleva batuta in plina strada de patru fete (1973 afisari)
 Marko Bela: Copiii romani trebuie sa invete ungureste (1384 afisari)
 Sarkozy, implicat intr-un nou scandal amoros (1207 afisari)
 O femela de rechin a ramas gestanta fara sa fi intrat in contact cu vreun mascul (1154 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00962 sec.