Ziua Logo
  Nr. 4359 de vineri, 10 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Viktor Iuscenko a dizolvat Rada si a anuntat alegeri legislative anticipate in decembrie
Ucraina se scufunda
Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a recurs miercuri seara la un gest politic extrem, dizolvand Parlamentul. Iuscenko a stabilit pentru 7 decembrie
data viitoarelor alegeri legislative anticipate. Initiativa sa a distrus orice speranta de reconcilere cu premierul Iulia Timosenko si de resuscitare a Revolutiei Portocalii, demarata la finele anului 2004 de cei doi fosti aliati de la Kiev.
Problemele dintre cei doi s-au adancit succesiv, culminand cu pozitiile diferite adoptate in timpul crizei din Georgia vizavi de incursiunea militara a Moscovei in Caucaz.
Presedintele Viktor Iuscenko a dizolvat, miercuri seara, Parlamentul, pentru a se debarasa de rivala sa, premierul Iulia Timosenko, dupa destramarea Coalitiei portocalii de guvernamant prooccidentale de la Kiev, informeaza Mediafax. "Conform Constitutiei ucrainene, sistez puterile Parlamentului si convoc alegerile parlamentare anticipate", a declarat seful statului, aflat in vizita in Italia, intr-o interventie televizata inregistrata.
Divergentele dintre presedinte si fostul sau aliat in Revolutia Portocalie, foarte probabil contracandidati in urmatorul scrutin prezidential prevazut la sfarsitul anului 2009 sau inceputul anului 2010, s-au acutizat in timpul conflictului ruso-georgian din august. Seful statului si-a manifestat sprijinul fata de Tbilisi, in timp ce Iulia Timosenko a adoptat o pozitie neutra care i-a atras acuzatii de "inalta tradare" in favoarea Moscovei din partea Presedintiei ucrainene. La scurt timp, blocul Iulia Timosenko s-a aliat cu opozitia prorusa (Partidul Regiunilor - n.r.) pentru a adopta la inceputul lunii septembrie o serie de legi prin care prerogativele prezidentiale erau modificate. In replica, partidul Ucraina Noastra-Autoapararea Populara, condus de Iuscenko, s-a retras din coalitia pe care o forma cu blocul Timosenko. In conditiile in care nicio alta coalitie nu a putut fi formata intre timp, seful statului a recurs la dreptul sau constitutional de a dizolva Parlamentul. Fosti aliati in Revolutia Portocalie de la sfarsitul anului 2004, presedintele si premierul au devenit intre timp rivali politici inversunati. In septembrie 2005, Iuscenko a demis-o pe Timosenko pe fondul divergentelor personale si al luptei pentru influenta. Alianta a fost restabilita dupa alegerile legislative anticipate din 2007, dar luna de miere a fost din nou foarte scurta.
Madalin NECSUTU 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
pentru prosti   de ciucur
ADN?   de dorumare
poate... da' nu se stie...   de dorumare
.   de cornel.
A r h i v a
  Independenta Kosovo la mana CIJ    
  SUA si UE excluse de Smirnov    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Papusarii Marii Crize (6444 afisari)
 Surogatul de dreptate (1958 afisari)
 FMI: Recesiunea se prelungeste si in 2009 (1697 afisari)
 Adomnitei - vila de piatra! (1588 afisari)
 Ucraina se scufunda (1357 afisari)
 Fiica lui Stalin: Eu uram Rusia sovietica (2561 afisari)
 Lugoj: Eleva batuta in plina strada de patru fete (1973 afisari)
 Marko Bela: Copiii romani trebuie sa invete ungureste (1384 afisari)
 Sarkozy, implicat intr-un nou scandal amoros (1207 afisari)
 O femela de rechin a ramas gestanta fara sa fi intrat in contact cu vreun mascul (1154 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00576 sec.