Ziua Logo
  Nr. 4352 de joi, 2 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
UE ne preseaza cu reforma in Justitie
Asa cum anticipam, intalnirea Ministrului Justitiei Catalin Predoiu (foto) cu vicepresedintele Comisiei Europene Jacques Barrot, a adus mult mai multe clarificari privind cererile europene si, mai ales, nevoia unui raspuns urgent al Romaniei. Riscul este real ca, in absenta unui asemenea raspuns foarte concret pe linia celor patru zone prioritare de monitorizare, Comisia Europeana sa produca in ianuarie sau februarie 2009 un raport pe care unele surse il declara deja ca posibil foarte dur.
In decembrie va avea loc o vizita a unei comisii de experti de la Bruxelles care va lua pulsul reformelor. Context in care Predoiu a argumentat pe larg de ce, din punctul sau de vedere, amendamentele propuse de Parlament nu sunt oportune: suntem in plina discutie asupra unei posibile modificari a Constitutiei, suntem in plin proces de monitorizare, iar schimbarile propuse nu ar face decat sa bulverseze un sistem care ar trebui sa fie lasat sa lucreze si eventual redefinit doar in urma eventualelor noi prevederi constitutionale. Nu se poate admite, si acesta este si mesajul Comisiei Europene, o "modificare pe picior" a structurii sistemului justitiei "care ar periclita stabilitatea cadrului legislativ si institutional". In plus, a adaugat Predoiu, o asemenea schimbare nu poate fi facuta unilateral, din diverse considerente politice locale, ci trebuie sa fie rezultatul unei consultari aprofundate cu partenerii europeni, ci expertii Comisiei Europene.
Ministrul Justitiei: Magistratii nu au alegeri
In exclusivitate pentru ZIUA, iata ce a mai avut de adaugat Catalin Predoiu.
Ati afirmat ca "soarta viitorului raport despre Romania sta de acum in mainile magistratilor si parchetelor din Romania". Acesta este mesajul dupa intalnirea cu vice-presedintele Comisiei Europene?
Magistratii din Romania au parte de o independenta reala si, in ultima perioada, se bucura si de o atentie cu totul speciala. Acest lucru trebuie insa dublat si de o responsabilitate pe masura. Magistratii si procurorii de la noi trebuie sa urmareasca foarte, foarte atent ce se intampla cu mecanismul de cooperare si verificare si sa se intrebe, nu retoric, ce poate face fiecare pentru indeplinirea obiectivelor pe care si le-a asumat Romania. Mai precis, trebuie sa se intrebe foarte serios ce contributie au la indeplinirea celor doua obiective foarte importante din acest mecanism: lupta impotriva coruptiei la nivel inalt si la nivel local.
Si atunci, exact in acest domeniu, cat de grava este situatia si cat de urgente ar trebui sa fie raspunsurile concrete?
Sistemul functioneaza, procesul a inceput, el trebuie sa capete viteza si acuratete. Asta tine direct de profesionalismul magistratilor. Sigur, in principiu este un proces care cere timp, dar mesajul meu, in acest moment, este ca timpul nu mai are rabdare si lucrurile trebuie accelerate. A bon entendeur, salut!
Daca acest mesaj nu va fi ascultat ca atare, ce se prevede? Ce semnale directe ati primit ca s-ar putea petrece? Care este nivelul de probabilitate pentru un raport extrem de dur si care sa preconizeze niste masuri radicale, incluzand aici si invocarea clauzei de salvgardare?
Exigenta evaluarilor din partea Comisiei Europene va fi mai mare decat cea manifestata in raportul precedent. Si e firesc sa fie asa, pentru ca se asteapta un pas inainte. Nu este de acceptat nici macar stagnarea in procesul de reforma. Faptul ca avem o perioada electorala, ca vin Sarbatorile, ca vine Anul Nou, ca se schimba ministrii, toate astea sunt irelevante in raport cu asteptarile Comisiei Europene. Daca nu intelegem acest lucru, s-ar putea ca, intr-adevar, sa ne astepte niste surprize extrem de neplacute in ce priveste termenii in care va fi redactat viitorul raport de monitorizare.
Dar mai e timp de aratat rezultate concrete? Totusi, intram in alegeri, urmeaza perioada post-alegeri, un nou Parlament...
Magistratii nu au alegeri. Orice adaugire ar trebui sa fie de prisos.
Cristian UNTEANU, Bruxelles 
 Afisari: 693  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Care magistratzi !?   de Nicu Pruna
Coruptia ? Ce-i aia ? Coruptie e sa ai tablouri    de Ghita Bizonu'
Am mai scris si o repet : Romania nu va avea justitie adevarata cata vreme magistratii   de Razvratitul
Dl Predoiu cunoaste semnificatia cuvantului "DEMISIE" ?   de gerula al III-lea
A r h i v a
  Ipocrizia conduce Romania    22 comentarii
  Regulamentele Parlamentului neconstitutionale    1 comentariu
  Secretarul rusinii se intoarce sef la Senat    2 comentarii
  Sex-shopurile la periferie    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Spionii romani rup tacerea (3290 afisari)
 Serbia inventeaza poporul "vlah" (1940 afisari)
  Ipocrizia conduce Romania (1843 afisari)
 Top modele cu par pe fata (1776 afisari)
 Taiko-naucul Geoana si ipocritul Tariceanu (1188 afisari)
 Catherine Zeta-Jones, victima unei erori grosolane de machiaj! (2498 afisari)
 Mercenari moldoveni in armata Rusiei (2122 afisari)
 Ungurii au inceput sa urasca si grupuri etnice inexistente: pirezii (2023 afisari)
 Femeile din Arabia Saudita, obligate sa isi arate doar un singur ochi de sub val (1716 afisari)
 Sutiene pentru un fund apetisant! (1638 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00734 sec.