Ziua Logo
  Nr. 4352 de joi, 2 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Serbia inventeaza poporul "vlah"
-- In ciuda prieteniei afisate de presedintele Tadici fata de Basescu, Belgradul nu vrea sa recunoasca existenta romanilor in Valea Timocului
Plenul Adunarii Parla�mentare a Consiliului Europei (APCE) a luat ieri in dezbatere raportul privind respectarea drepturilor minoritatii romanesti in Serbia. Aceasta dezbatere a fost blocata deja de doua ori - in sesiunile din lunile aprilie si iunie - de catre deputatii sarbi. La inchiderea editiei, deputatul Gyorgy Frunda, singurul reprezentant al Romaniei in Comisia pentru Drepturile Minoritatilor din APCE, ne-a declarat ca amendamentele sarbe au fost respinse.
Delegatia Belgradului ar fi dorit sa amane aceasta dezbatere pentru ianuarie 2009 - la aproape un an de la publicarea raportului alcatuit de deputatul german Jurgen Herrmann cu privire la drepturile romanilor din Voivodina si Valea Timocului, informeaza Romanian Global News. Neputand amana dezbaterea din plenul APCE, deputatii sarbi au depus mai multe amendamente prin care au incercat sa ii transforme pe romanii din Valea Timocului in "vlahi".
"Romanii si vlahii"
Initiatorul monitorizarii drepturilor romanilor din Valea Timocului, deputatul basarabean Vlad Cubreacov, a declarat pentru Romanian Global News ca delegatia sarba la APCE a difuzat un memoriu in care regreta "identificarea minoritatii romane cu minoritatea vlaha".
Disputa "romani versus vlahi" - aparuta dupa Primul Razboi Mondial in conditiile in care Belgradul a incercat sa-i transforme pe romanii din Valea Timocului intr-un popor nou - s-a transformat in prezent dintr-o dezbatere istorico-lingvistica in argumentatie politica la nivel international. Deputatul german Jurgen Hermann a alcatuit pentru APCE, la inceputul acestui an, un raport in care a folosit expresia "vlahi/romani" cu referire la romanii care locuiesc in Serbia de nord-vest. Seful delegatiei sarbe la APCE, Milos Aligrudici, a depus o serie de amendamente la Raportul Herrmann prin care a cerut modificarea sintagmei "vlahi/ro�mani" in "vlahi si romani". Trebuie mentionat faptul ca Milos Aligrudici face parte din Partidul Democrat din Serbia- acelasi partid din care face parte presedintele sarb Boris Tadici. Traian Basescu si Boris Tadici au avut trei intalniri in ultimul an - de fiecare data cei doi sefi de stat facand declaratii publice in care au subliniat bunele relatii dintre Romania si Serbia.
Milos Aligrudici a cerut ca paragraful in care se cere Serbiei sa respecte drepturile romanilor din Valea Timocului de a folosi limba materna in administratia locala, mass-media si scoala sa fie modificat astfel incat aceste drepturi sa fie acordate "minoritatilor romane si vlahe".
Fara biserica romaneasca
Raportul Herrmann a cerut ca Biserica Ortodoxa Sarba sa permita functionarea bisericii cu slujba religioasa in limba romana - iar deputatul Milos Aligrudici a cerut eliminarea acestui paragraf din Raportul Herrmann.
Mai mult, cu o zi inainte de discutarea in cadrul APCE a Raportului Herrmann, Biserica Ortodoxa Sarba a continuat sa-l hartuiasca pe preotul Boian Alexandrovici, transmite Romanian Global News. Episcopia Sarba din Timoc l-a somat pe Boian Alexandrovic sa se prezinte in data de 6 octombrie in fata Tribunalului Bisericesc de la Zaicear, pentru vina de a sluji in limba romana si pentru ca a construit o biserica care tine de Biserica Ortodoxa Romana.
George Damian 
 Afisari: 1940  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 19 Afiseaza toate comentariile  
   de calator
muresanu   de muresanu
Vlahi=Moldoveni= Romani   de filatelistu
@Aussie   de Budapestanul
Cat despre Antiromanul Frunda Gyorgy   de Budapestanul
sus inima de dac!!!!   de aussie
Aligrudic versus Tadic   de Tzarul Putin
Pai cam asa .... noi ne autoflagelam din cauza "xenofobiei" si altii nice la nivelu nost   de Ghita Bizonu'
Domnu Alwis   de Budapestanul
CUM AR FI SA RECUNOASTEM KOSOVO?   de nicolaus
Ce e mai nou la slavi?   de Igor
numele de Vlaina   de Viorica Ianc
Vlahi versus romani   de srelu
A auzit cineva de Milan Panic(i) (ortografia e de fapt diferita dar n-am diacritice)   de Mos Grigore
Sarbii AU DREPTATE - cu aceleasi motive pe care le avem si noi cu UNGURII...Iar cei din Timoc, sant    de Omul cu Picioare foarte Paroase
istoria termenului vlah...   de MirceaS
Erori repetate   de johnmagus
Sarbii n-au invatat   de Eufrosin
Ce semnificatie are termenul "vlah"?   de synd
A r h i v a
  Observatorii UE debarca in Georgia    
  Ultimul tar reabilitat    1 comentariu
  Obama avantajat de criza    61 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Spionii romani rup tacerea (3290 afisari)
 Serbia inventeaza poporul "vlah" (1940 afisari)
  Ipocrizia conduce Romania (1843 afisari)
 Top modele cu par pe fata (1776 afisari)
 Taiko-naucul Geoana si ipocritul Tariceanu (1188 afisari)
 Catherine Zeta-Jones, victima unei erori grosolane de machiaj! (2498 afisari)
 Mercenari moldoveni in armata Rusiei (2122 afisari)
 Ungurii au inceput sa urasca si grupuri etnice inexistente: pirezii (2023 afisari)
 Femeile din Arabia Saudita, obligate sa isi arate doar un singur ochi de sub val (1716 afisari)
 Sutiene pentru un fund apetisant! (1638 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01069 sec.