Ziua Logo
  Nr. 4352 de joi, 2 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Dosar
Catedrala Neamului biserica nu palat
-- Edificiul de pe Dealul Arsenalului va fi mai inalt decat Casa Poporului si va putea fi vazut de oriunde din Bucuresti * "Este o necesitate, dar si implinirea unui vis al Patriarhului Miron Cristea", a marturisit PF Daniel
Foto: Mircea PAUN
"Catedrala Mantuirii Neamului este o necesitate pentru credinciosi si pentru desfasurarea ceremoniilor nationale, dar si implinirea unei dorinte mai vechi, a Patriarhului Miron Cristea si, in anii din urma, a Patri�ar�hului Teoctist." - a afirmat Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, prezent ieri pe amplasamentul de pe Dealul Arsenalului, la demararea studiului geotehnic pentru construirea marelui lacas bisericesc.
Odiseea Catedralei Mantuirii Neamului, numita astfel de Regele Ferdinand intr-o scrisoare trimisa Patriarhului Miron Cristea in mai 1920, este mult mai veche decat disputele iscate in ultimii ani. Odata depasite situatiile conflictuale, proiectul incepe astazi sa prinda contur, suprafata totala alocata fiind de 11 hectare, intre Ministerul Apararii si Palatul Parlamentului. Zona e cea mai sigura din punct de vedere seismic, totodata permitand ca lacasul sfant sa fie vizibil din orice parte a Capitalei. Actualele lucrari se fac pentru cunoasterea structurii terenului pana la 30-40 metri in profunzime, tinand cont de faptul ca viitoarea catedrala va avea un demisol si doua subsoluri. In inaltime, ea va depasi cladirea Parlamentului, datorita amplasarii pe deal, potrivit consilierului patriarhal dr. ing. Eugen Iordachescu, cel cunoscut drept salvatorul de la demolare a unor biserici si a altor cladiri, prin translare pe noi locuri, in perioada comunista.
Sfantul Ionica din Montreal
Patriarhul Daniel a indepartat astfel speculatiile referitoare la un pretins proiect faraonic. Dimpotriva, va fi un edificiu "echilibrat, in privinta proportiilor, si armonios, pentru a transmite sentimentul de spiritualitate si de demnitate romanesc. Ca element de specificitate, va avea un cerdac si un pridvor, locul unde omul ia contact cu natura indata ce iese din casa. Pridvorul va avea forma de potir, unde fiecare regiune semnificativa a tarii va fi reprezentata, in mozaic sau pictura, printr-o biserica si chipul unui sfant din zona. Va fi un loc si pentru romanii din diaspora, unde ar putea fi reprezentat vreun sfant de acolo. Acum, romanii sunt doar canonisiti la munca in strainatate, dar unii poate vor fi canonizati! De ce sa nu avem pe Sfantul Ionica din Montreal?". Dand in continuare celor spuse si o nota de umor, Patriarhul a adaugat ca, e adevarat, lucrarea necesita investitii mari, care nu se vor acoperi doar din donatii: "Parafrazand solicitarea unui leu pentru Ateneu, putem gasi o formula noua - dati un milion pentru Panteon; de euro! La catedrala, credinciosii vor avea acces permanent. Ziua, vor putea sa intre si sa se roage. Noaptea, vor sta in pridvor cei intarziati, ca asa e la noi: intarziem, ca sa nu ne pierdem identita�tea."Catedrala nu este, in fond, o ambitie si nici o cladire a Bisericii, ci a Capitalei si a intregului popor roman, a incheiat Patriarhul Daniel, exprimandu-si speranta ca in primavara lui 2009 vor incepe lucrarile de constructie propriu-zise.
Adrian-Nicolae POPESCU 
 Afisari: 1070  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
templul lui solomon   de adina popescu
Bisericile care exista sunt aproape goale   de demetrius
inpunator   de Viorica Ianc
Da de ce n-ai caciula, ba iepure? Pentru ca nu-ti trebuie sa protejezi ceva.   de Victor Iosif
Catedrala Neamului biserica nu palat   de OldPhil
Piramide va trebuie?   de da de ce
Apropo... si CINE DA BANII ??? Sa speram ca PATRIARHIA.. !!! Ca o gaura la BUGET in plus..   de Omul cu Picioare foarte Paroase
In fond de ce sa nu avem si noi ...   de Ereticul
Catedrala Neamului lu' Peshte........sau ce-i trebe Kelului...........   de Mos Grigore
Si de ce nu ?   de CALUGARU
In ce cred credinciosii?   de Olga Khan
Daca i-ar fi interesat voia lui Dumnezeu   de Anca2008
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Spionii romani rup tacerea (3290 afisari)
 Serbia inventeaza poporul "vlah" (1940 afisari)
  Ipocrizia conduce Romania (1843 afisari)
 Top modele cu par pe fata (1776 afisari)
 Taiko-naucul Geoana si ipocritul Tariceanu (1188 afisari)
 Catherine Zeta-Jones, victima unei erori grosolane de machiaj! (2498 afisari)
 Mercenari moldoveni in armata Rusiei (2122 afisari)
 Ungurii au inceput sa urasca si grupuri etnice inexistente: pirezii (2023 afisari)
 Femeile din Arabia Saudita, obligate sa isi arate doar un singur ochi de sub val (1716 afisari)
 Sutiene pentru un fund apetisant! (1638 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01747 sec.