Ziua Logo
  Nr. 4346 de joi, 25 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Nationalizarea lui Felix la un pas de adoptare
-- Legea lui Voiculescu a primit avizul Comisiei Juridice a Camerei * Daca saptamana viitoare va fi votata si de plen, ea va fi obligatoriu promulgata de presedinte
Coalitia PSD-PC a reusit sa treaca prin Comisia Juridica a Camerei Deputatilor proiectul formatiunii lui Dan Voiculescu conform caruia casele nationalizate vandute chiriasilor nu mai pot fi restituite in natura proprietarilor de drept. Initiativa, criticata de presedintele Basescu si dezaprobata de Guvern, merge saptamana viitoare in plen, iar Camera este for decizional.
Seful statului ceruse Parlamentului reexaminarea initiativei PC, aratand ca acesta nu respecta principiul ca legiuitorul sa nu intervina pe parcursul unor proceduri administrative sau judiciare prin masuri care sa avantajeze una dintre parti in detrimentul celeilalte. Basescu sublinia ca legea reprezinta o noua nationalizare, pentru ca anuleaza implicit calitatea de proprietar a celor care au fost deposedati abuziv de bunuri imediat dupa instaurarea regimului comunist, in mai 1945. Deputatii juristi au reexaminat legea, cu grija pentru chiriasi, nu si pentru proprietari. Potrivit modificarilor operate, proprietarii de drept nu isi mai pot recupera casele daca acestea au fost vandute in baza Legii 112/1995. Chiriasii, in schimb, vor avea prioritate la repartizarea locuintelor de catre consiliile locale si alte facilitati.
Vicepresedintele Comisiei Juridice, deputatul Florin Iordache, (PSD) considera ca noile modificari vor multumi atat pe chiriasii de buna credinta, cat si pe proprietari. "Saptamana viitoare va ajunge in plenul Camerei Deputatilor legea in aceasta formula schimbata si apoi va merge la presedintele tarii, care este obligat sa o promulge. Este totusi destul de delicat, deoarece PNL a votat impotriva avand in vedere ca Guvernul nu sustine aceste modificari. In aceasta forma, legea ii impaca si pe unii, si pe altii. Pe de o parte pe chiriasi si, pe alta parte, pe proprietari. Cu exceptia liberalilor care au votat impotriva, raportul pentru cererea de reexaminare a legii a trecut de Comisie cu votul PSD si PC", ne-a declarat Iordache.
PD-L va ataca la Curte
Democrat-liberalii nu agreaza forma parafata in Comisie, anuntand ca au in vedere atacarea ei la Curtea Constitutionala. "In cazul in care, saptamana viitoare, legea va trece de plen, noi vom face o sesizare la Curtea Constitutionala, avand in vedere ca, sub pretextul ca au fost acceptate obiectiile formulate de presedinte, in realitate nu s-a modificat nimic. S-a pastrat prevederea prin care fostii proprietari nu pot revendica casele in natura si s-a oprit orice actiune de revendicare pe temeiul dreptului comun. Aceasta forma a legii ingradeste accesul la justitie", a precizat, pentru ZIUA, Daniel Buda (PD-L). El a adaugat ca, din informatiile pe care le detine, "sunt sanse minime ca legea sa treaca de plen".
In plen, pedelistii si liberalii ar putea redeveni aliati, intrucat impartasesc aceeasi viziune in privinta subiectului. Premierul Tariceanu a subliniat, saptamana trecuta, ca proprietatile care exista in natura trebuie restituite ca atare, asa cum functioneaza legea in momentul de fata. "Credem ca odata cu modificarea Constitutiei si cu inscrierea in mod explicit a garantarii proprietatii, nu putem sa avem ezitari in ceea ce inseamna restituirea proprietatilor confiscate abuziv in perioada comunista", a precizat Tariceanu.
Legea a trecut prin Senat
Si Senatul s-a pronuntat in privinta cererii de reexaminare a proiectului conservatorilor, stabilind ca proprietarii ale caror contracte de vanzare-cumparare, incheiate cu respectarea prevederilor Legii 112/1995, au fost desfiintate prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, au dreptul la restituirea pretului de piata al imobilelor, valoarea despagubirilor urmand a se stabili prin expertiza. Senatorii au decis ca, in cazul in care imobilul a fost vandut pe Legea 112/1995, persoana indreptatita are dreptul numai la masuri reparatorii prin echivalent pentru valoarea de piata corespunzatoare a intregului imobil,
teren si constructii.
Cornelia POPESCU, Ovidiu BANCHES 
 Afisari: 1022  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Nationalizarea comunistilor si turnatorilor   de Mona G.
Atentie, baieti ! Nu mai barfiti nationalizarea.   de Socrate
Asta in timp ce polonezii le iau pensiile securistilor lor   de Ion Ionescu de la Brad
A r h i v a
  Sub asediul armelor    4 comentarii
  Baronii Romaniei n-au timp de starea natiunii    70 comentarii
  Statul suspenda impozitarea profitului de la Bursa    4 comentarii
  Ministerul Finantelor se da singur in judecata    2 comentarii
  Traian Basescu si restul lumii    6 comentarii
  Prabusiri in lant la o prezentare Prada    1 comentariu
  Despagubiri CEC din 30 octombrie    
 Top afisari / comentarii 
 Prabusiri in lant la o prezentare Prada (3692 afisari)
 Baronii Romaniei n-au timp de starea natiunii (1999 afisari)
 Ahmadinejad se dezlantuie la ONU (1935 afisari)
 Traian Basescu si restul lumii (1664 afisari)
 Criza lor si cresterea noastra (1607 afisari)
 Unii proprietari ofera cazare studentelor in schimbul... partidelor de sex (4365 afisari)
 Prietenul lui Putin, Gerhard Schroder: Intrarea Georgiei in NATO poate duce la razboi cu Rusia (2985 afisari)
 Pentru a decola, un avion din China a trebuit sa fie impins de... 30 de oameni (2476 afisari)
  Mutilata de masca de fata  (2063 afisari)
 Un politolog rus ii recomanda unui oficial din Departamentul de Stat al SUA sa numere pasapoartele romanesti din Bucovina de Nord (1857 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01096 sec.