Linistea a fost restabilita in relatia dintre social-democrati si liberali dupa intalnirea nocturna dintre liderii celor doua formatiuni de la Palatul Victoria. PSD a promis ca nu va mai ataca Executivul cu motiuni simple sau de cenzura, in timp ce Tariceanu a scris cu "pixul PSD" masurile sociale pe care le va lua in perioada urmatoare.
Cele doua motiuni simple care au trecut ieri fara probleme prin Parlament, l-au pus serios pe ganduri pe premierul Tariceanu care, la sugestia consilierilor sai, a decis sa-i cheme de urgenta marti, la negocieri, pe liderii PSD. Social-democratii, in frunte cu Mircea Geoana, au raspuns rapid "prezent" invitatiei prietenilor liberali. La masa, partile au cazut de acord ca masurile sociale dorite de PSD pot fi rezolvate cu mare usurinta din Bugetul Statului. Aceasta la doar o zi dupa ce intr-o emisiune televizata, ministrul de Finante Varujan Vosganian a incercat sa-i explice vicepresedintelui social-democrat, Marian Sarbu ca nu se impune majorarea pensiilor de la
1 octombrie. Premierul a precizat ca nu vor creste doar pensiile din sistemul public, ci si pensiile agricultorilor. Tot de la 1 octombrie s-au gasit bani in vistierie si pentru profesori ale caror salarii vor creste cu 9%.
"In relatia cu PD-L ne-ar fi mai greu"
"Premierul stia ca noi am vorbit cu cei de la PD-L si PRM ca sa trecem toate motiunile. Pe langa asta nu puteam renunta la motiunea de cenzura pentru cresterea pensiilor. Acum pentru ca a facut tot ce i-am cerut era normal sa ii promitem ca nu vom mai ataca Guvernul. Oricum relatiile dintre cele doua partide arata ca putem guverna impreuna. Masurile noastre au fost acceptate des de liberali. In relatia cu PD-L ne-ar fi mai greu pentru ca ei mereu ar astepta un raspuns de la Cotroceni", ne-a declarat un vicepresedinte PSD. Conform surselor citate, la intalnire nu au putut fi atinse subiecte delicate privind colaborarea dintre cele doua partide, deoarece erau prezente la discutii si persoane "din afara grupului de negociere". Principala persoana vizata era fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu.
Roadele trocului
In aceste conditii, motiunea simpla pe Educatie depusa de PD-L a fost respinsa ieri in plenul Camerei Deputatilor, majoritatea parlamentarilor PSD abtinandu-se de la vot, desi democrat-liberalii votasera cu o zi in urma pentru motiunea lor pe aceeasi tema.
Numai 77 de deputati au votat in favoarea motiunii cu titlul "Nesansa invatamantului romanesc: Guvernarea PNL si Cristian Adomnitei au adus educatia in pragul colapsului", in timp ce 62 au fost impotriva, iar 53 s-au abtinut. Doar deputatii PRM au votat alaturi de pedelisti. In textul motiunii se cerea revocarea din functie a ministrului Cristian Adomnitei, eradicarea utilizarii ilegale a fondurilor publice destinate educatiei, anchetarea abuzurilor facute de conducerea Ministerului Educatiei si Cercetarii si investigarea modului in care au fost indeplinite obiectivele specifice educatiei din programul de guvernare.
Motiunea beletristica
Aflat pentru a doua oara in mai putin de 24 de ore in fata deputatilor, Adomnitei a constatat ieri ca motiunea PSD a fost "profesionista" in comparatie cu cea a democrat-liberalilor, care ar avea "un caracter beletristic". Totodata, ministrul liberal, care s-a declarat "onorat" de frecventa cu care este chemat sa dea explicatii in plen, a tinut sa sublinieze ca nu se simte "haituit" de motiuni, considerand ca acestea reprezinta doar un exercitiu democratic. El a respins acuzatiile democrat-liberalilor, sustinand ca initiatorii acesteia "nu par a cunoaste legislatia in vigoare sau sunt de rea-credinta".
Acum pentru ca a facut tot ce i-am cerut era normal sa ii promitem ca nu vom mai ataca Guvernul. - vicepresedinte PSD