In ultima luna, Marea Neagra a fost sufocata de prezenta a tot mai multe nave militare care s-au trezit peste noapte ca au de facut aplicatii cu trageri reale. Chit ca a fost vorba de nave din Flota NATO, a Federatiei Ruse sau a Ucrainei, apele s-au involburat. Oficial, reprezentantii flotelor respective afirma raspicat ca joaca de-a razboiul a fost planificata inca de anul trecut. Totusi, prea s-a facut aglomeratie in Marea Neagra dupa declansarea razboiului din Georgia.
Dupa o perioada de liniste, saptamana aceasta a inceput o noua aplicatie in apropierea litoralului romanesc. Exercitiul multinational "Jackal Stone", la care participa peste 1300 de militari din sapte state, va fi cu indoiala un nou motiv de iritare a Federatiei Ruse. Cu atat mai mult cu cat la Constanta a ancorat si distrugatorul "USS McFaul". In urma cu trei saptamani, acesta intra in portul georgian Batumi, unde a descarcat ajutoare umanitare. Presa de la Moscova a speculat ca la bordul navei s-ar afla arme nucleare si rachete Tomahawk. Incarcaturi nucleare nu prea cred sa aiba la bord, dar vreo 50 de Tomahawk, sigur, sunt gata oricand de lansare.
Confruntarea navala dintre NATO si Rusia a aparut la orizont luna trecuta, atunci cand oficiali americani au anuntat ca o nava de razboi americana va incerca sa patrunda intr-un port georgian controlat de armata si fortele navale ruse. In paralel, oficialii NATO incercau sa linisteasca spiritele spunand ca cele patru nave de razboi (americana, germana, spaniola si poloneza) care participau la un exercitiu naval in largul coastelor Romaniei si Bulgariei este un exercitiu de rutina menit sa "intareasca abilitatea de actiune maritima intr-o regiune de importanta strategica".
Putin a reactionat imediat si a anuntat ca Rusia va lua contramasuri navale fata de desfasurarea acestor nave in Marea Neagra, unde in aceeasi perioada stationau si doua nave de razboi americane. Imediat in zona si-a facut aparitia crucisatorul Moskva, nava-amiral a flotei ruse. In cele din urma, grupul naval permanent al NATO a para�sit Marea Neagra, dar nu de frica rusilor, ci din cauza prevederilor Conventiei de la Montreux, care limiteaza perioada pentru desfasurarea fortelor navale ale tarilor neriverane Marii Negre la 21 de zile. Numai ca in locul lor au aparut alte nave ale Aliantei interesate sa faca aplicatii prin Marea Neagra.
Culmea, nici noi nu ne lasam mai prejos. Zilele acestea am scos in larg 25 de nave de razboi. Cei 2400 de militari care participa la aplicatia "Litoral 2008" au tras cu tot ce au avut la indemana: mitraliere, artilerie si torpile. Numai submarinul "Delfinul" a ramas in port, deoarece nu s-au gasit inca fonduri pentru operationalizarea lui. Ce bun ar fi fost acum sa fie si el trimis intr-o aplicatie de rutina prin Marea Neagra. Sa vezi cum se dadeau de ceasul mortii si rusii si americanii ca sa-i dibuiasca pozitia. Prin 1995 au mai incercat americanii sa-l detecteze in timpul unei operatiune comune si nu au reusit nici in ruptul capului. Dupa un an de zile, saracului Delfin nu i-au mai mers acumulatorii.
Pana se vor gasi bani pentru reparatiile submersibilului, americanii mai fac un pas in incercarea lor de a-si consolida prezenta la Marea Neagra din punct de vedere naval. Ambasadorul SUA la Bucuresti a profitat de sosirea distrugatorului "USS McFaul" la Constanta, pentru a anunta infiintarea Consiliului Marii Negre al Ligii Navale a Statelor Unite. Lucru ce ar putea permite navelor de razboi americane sa vina in numar tot mai mare si tot mai des in porturile romanesti, chiar si fara a fi nevoie de organizarea unei aplicatii. Acest fapt ar putea nemultumi atat pe rusi, dar si pe turci, care nu prea sunt de acord cu tranzitarea stramtorii Bosfor de catre vase de razboi.