Criza financiara mondiala se adanceste. Repre�zentantii Fondului Monetar International (FMI) au venit, ieri, cu afirmatii potrivit carora etapa cea mai grava a crizei financiare ar putea avea loc de-abia de acum inainte.
Potrivit directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, tot mai multe institutii importante din sectorul financiar s-ar putea confrunta cu dificultati in urmatoarele luni, transmite Reuters. El a mai spus ca riscurile crizei afecteaza economia mondiala, desi atat pietele dezvoltate, cat si cele emergente, au aratat semne de rezistenta. "Ne confruntam zilele acestea cu o majorare a riscurilor si a incertitudinii, dar cred ca economia mondiala isi va reveni in 2009", a adaugat oficialul Fondului. In acelasi timp, Economist Intelligence Unit (EIU) a inrautatit prognozele privind evolutia economica din zona euro si SUA. "Prabusirea Lehman Brothers pe 15 septembrie a aratat clar ca suntem departe de finalul crizei financiare si exista sanse ridicate pentru falimentele altor institutii financiare mari. Conditiile de creditare vor continua sa fie aspre in SUA, zona euro si Marea Britanie, dar si in multe state emergente care depind de capitalul strain", se spune in document. Totodata, EIU a mentinut mesajul legat de economia Romaniei, atragand atentia asupra nevoilor ridicate ale statului de finantare externa. "Romania este una dintre tarile cele mai vulnerabile la turbulentele financiare internationale. Statul va avea deficit de cont curent de peste 10% pe perioada de prognoza (n.r. - pana in 2013), alimentat de cresterea economica si, mai ales, de accelerarea consumului intern", se arata in prognoza.
Rezerva Federala americana (Fed) a anuntat ca va imprumuta American International Group (AIG) cu pana la 85 de miliarde de dolari pentru doi ani, in schimbul preluarii unei participatii de 79,9% la asigurator, finantarea de urgenta avand scopul de a evita intrarea grupului in faliment. In urma acestei vesti, pretul petrolului a revenit pe un trend ascendent, urcand pana aproape de 94 dolari pe baril, dupa doua zile consecutive de scadere.
Bursa inchide pe plus, amenintarile raman
Bursa de la Bucuresti a oscilat ieri intre rosu (scadere) si verde (urcare), dar pana la urma a inchis la limita, in crestere cu 0,02%. Brokerii sustin ca evolutia este normala in conditiile unei volatilitati si miscari uriase ale pietelor mari. "Daca pe pietele de afara oscilatia este de 4%, la noi se simte 10%" ne-a declarat directorul Intercapital, Adrian Lupsan. Chiar daca ieri indicele BET-C s-a imbunatatit, brokerii sunt de parere ca in perioada urmatoare riscul se mentine. "Pana la sfarsitul lunii decembrie este posibil sa se inregistreze scaderi, lunile urmatoare fiind destul de grele" sustine Adrian Lupsan. Actiunile BRD au avut o evolutie oscilanta, dupa pierderea de 13,25%, de marti, reusind sa treaca pe parcursul zilei pe verde, dar au incheiat in scadere cu 3,05%. Lupsan sustine ca evolutia titlurilor BRD nu are legatura cu expunerea pe una dintre pietele externe, ci cu o detinere masiva a unui nerezident, care incearca sa iasa de pe piata romaneasca. Nu numai bursa a avut o evolutie pozitiva, dar si leul s-a apreciat fata de moneda europeana. Banca Nationala a afisat un curs de referinta de 3,6388 lei pentru un euro, in crestere cu 1 ban fata de marti, cand a fost cotat la 3,6494.
Tariceanu optimist
Premierul Calin Popescu Tariceanu este de parere ca Romania nu va fi afectata de criza financiara internationala, iar bursa isi va reveni. Seful Executivului sustine ca turbulentele inregistrate pe bursele romanesti au fost cauzate de nevoia de lichiditate a investitorilor straini si nu de neincrederea in economia locala. Tariceanu sutine ca actuala criza internationala nu va avea efect asupra economiei sau asupra cetatenilor.